Lars Sandahl: Brug for fornuftig udfasning af hjælpepakker
Vigtigt at samtlige hjælpepakker ikke stopper brat, pointerer DI’s adm. direktør Lars Sandahl.
Regeringen og Folketingets partier har indført en række hjælpepakker, til gavn for dansk økonomi og arbejdspladser under coronakrisen. Nu nærmer tiden sig, hvor krisehjælpen skal rulles tilbage.
DI ser frem til den særlige økonomiske ekspertgruppes vurderinger, regeringen har nedsat til at bistå med en køreplan for udfasningen. Det er vigtigt, at samtlige hjælpepakker ikke stopper brat, pointerer adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.
- Vi har som samfund investeret mange milliarder kroner i at holde hånden under økonomien og undgå massive konkurser og tab af arbejdspladser under krisen. Det siger sig selv, at hjælpepakkerne bør udfases på en fornuftig måde, hvor vi ikke fejer benene væk under samfundsøkonomien og virksomhederne. For så ender vi med at tabe alt det, vi har investeret i at opnå, siger han.
Læs også: Hjælpepakker koster milliarder - her kommer pengene fra
Behov for klar plan
DI-direktøren opfordrer til, at regeringen og Folketinget lægger en køreplan frem for hjælpepakkerne og samtidig indleder forhandlinger om en genopretningsplan med fokus på bl.a. at styrke konkurrencekraften og bane vejen for den grønne omstilling og digitalisering af Danmark.
- Der er behov for at lægge en klar plan frem for, hvordan de forskellige hjælpepakker kan og skal udfases – og hvad vi så gør derefter. Det er klart, at de virksomheder, som fortsat må holde lukket af hensyn til resten af samfundet, fortsat har brug for og krav på hjælp, siger Lars Sandahl Sørensen og fortsætter:
- Samtidig er der især mange eksportvirksomheder og arbejdspladser, der først for alvor rammes af krisen nu og senere, fordi ordrene tørrer ud. For andre virksomheder er der i stigende grad behov for politiske tiltag, som sætter gang i økonomien, styrker konkurrenceevnen og understøtter virksomhedernes egne investeringer.
Danmark er i gang med et strategiskifte, hvor det handler om at give virksomhederne og deres medarbejdere de bedst mulige forudsætninger for at skubbe gang i økonomien og vinde ordrer til Danmark i en situation med strid modvind på verdensmarkederne.
Læs også: Verden skal kende til vores grønne løsninger
Inddrag arbejdsmarkedets parter
Lars Sandahl Sørensen opfordrer samtidig til, at regeringen indkalder arbejdsmarkedets parter til at drøfte vilkårene for en forlængelse – og udfasning – af lønkompensationsordningen, der har været en vigtig faktor under coronakrisen.
- Vi vil gerne være med til at drøfte en kortere forlængelse af ordningen i forhold til det aftalte udløb den 8. juli. Vi mener dog ikke, at det er nok bare at drøfte forlængelse af ordningen. Regeringen og parterne bør også drøfte justeringer af ordningen som en del af, at vi udfaser den, så den bliver mere fleksibel, siger DI-direktøren.
Væsentlige omkostninger for virksomhederne
Han understreger, at virksomhederne måned for måned selv har båret væsentlige omkostninger ved at bruge lønkompensationsordningen og på den måde fastholde deres medarbejdere i job.
- I takt med at krisen trækker ud, og omsætningen ikke vender fuldt ud tilbage i virksomhederne, kommer vi ikke til at undgå yderligere afskedigelser. Det bør vi begrænse, så meget vi kan. Derfor er det vigtigt at se på, hvordan ordningen kan gøres mere attraktiv og fleksibel end nu, hvor ordningen koster mange penge for både staten og virksomhederne hver måned, siger Lars Sandahl Sørensen.
Læs også: Sådan redder vi titusindvis af eksportarbejdspladser