Foto: Colourbox
01.05.20 DIB Nyheder

DI: Fantastisk grøn 1. maj-nyhed med renoveringer af boliger for 30 mia. kr.

Regeringen vil søsætte klimafremmende renoveringer af almennyttige boliger for 30 mia. kr. Rigtig god nyhed for byggebranchens mange aktører, siger DI-direktør Kent Damsgaard.

Statsminister Mette Frederiksen valgte sin 1. maj tal som affyringsrampe for en god nyhed til den corona-ramte byggebranche. Regeringen vil således bruge 30 mia. kr. på at renovere almennyttige boliger.

Det forslag vil give byggeriet godt med arbejde et stykke ud i fremtiden og styrke den grønne omstilling, forudser Kent Damsgaard, direktør i DI.

- Det er fantastisk nyhed for virksomhederne i byggebranchen og deres medarbejdere. Det skaber vished for, at der kommer noget i ordrebøgerne det næste års tid, siger han.

Mette Frederiksens 1. maj-tale blev transmitteret via Facebook fra Arbejdermuseet i København, hvor hun beskrev et behov for at få gjort noget ved utidsvarende boliger for landets lejere. Der bliver blandt andet tale om energirenovering, udfasning af oliefyr og andre tiltag, der fremmer klimaindsatsen. Dertil siger Kent Damsgaard:

- Beboerne i de almene boliger vinder, byggeriet vinder, og klimaet vinder.  Der er kun fordele ved at fremrykke renoveringen af de almene boliger, og mange projekter kan heldigvis sættes i gang med det samme.

Læs også: Suspendér loft over kommuners budget for byggeri

Beboerne i de almene boliger vinder, byggeriet vinder, og klimaet vinder. Kent Damsgaard, Politisk direktør

Landsbyggefonden aktiveres

Regeringen foreslår, at der afsættes 30 mia. kr. fra Landsbyggefonden til renovering i den almene boligsektor i perioden 2020-2026. Heraf afsættes der 18,4 mia. kr.  til at gennemføre ventelistens projekter hurtigst muligt.

Kent Damsgaard peger på, at Landsbyggefonden har 453 godkendte renoveringsprojekter til almene boliger der umiddelbart kan sættes i gang til glæde for lokale håndværkere, entreprenører, arkitekter og rådgivere.

- Omkring en million danskere bor i alment byggeri. Det kan være på plejehjem, i studieboliger, lejligheder og rækkehuse. Mange boliger er opført fra 1945 til 1959, og der er et stort behov for, at de bliver moderniseret og energirenoveret, forklarer Kent Damsgaard.

Minister: Grøn genopretning af Danmark 

Boligminister Kaare Dybvad Bek pointerer i en pressemeddelelse, at det er den største samlede boligaftale nogensinde, som på kort sigt vil betyde, at 72.000 boliger på ventelisten blive renoveret.

Klima,- energi og forsyningsminister Dan Jørgensen fremhæver, at aftalen giver ”en unik mulighed for at gøre genopretningen af Danmark grøn.”

Regeringen indleder nu forhandlinger med Folketingets partier om udspillet. Renovering af almennyttige boliger har været et tema i løbet af coronakrisen, hvor flere partier også har peget på at sætte Landsbyggefonden i spil.

Folketinget har tidligere hjulpet byggeriet med at holde gang i aktiviteterne under coronakrisen. Den 26. marts blev Folketinget, kommuner og regioner således enige om at suspendere årets loft over investeringer i byggerier og anlæg, samt fremrykke betalinger til håndværkere og andre i branchen.

Læs også: Arbejdsgivere - Hold byggeriet i gang under coronakrisen

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold