DI's 45 anbefalinger kan afbøde den økonomiske krise på kort sigt – og udvikle kommunen i en positiv retning på langt sigt, siger direktør Kent Damsgaard.

01.05.20 DIB Nyheder

DI opfordrer kommuner til at bruge flere penge

Der er brug for, at kommunerne samarbejder endnu mere med lokale virksomheder. Derfor lancerer DI 45 konkrete anbefalinger til kommunerne, der kan hjælpe Danmark med at komme så helskindet som muligt ud af coronakrisen.

Mange kommuner har siden Danmarks indsats mod spredning af COVID-19 fremrykket betalinger til private leverandører, sørget for nødpasning til private medarbejdere , lavet webinarer og sat turbo på vedligeholdelses – og anlægsopgaver.

Nogle kommuner er også efter den umiddelbare akutte indsats begyndt at tænke i nye tiltag, ikke mindst i lyset af ophævelsen af anlægsloftet.

- Mange har også været meget lydhøre overfor virksomhedernes behov. De har været kreative for at løse de akutte problemer. Det hilser vi i den grad velkommen, og vi ønsker at fortsætte et godt samarbejde om, hvilke værktøjer, kommunerne kan bruge til at understøtte virksomhederne, siger Kent Damsgaard, direktør i DI.

Læs også: DI: Fantastisk 1. maj-nyhed med renovering af boliger for 30 mia. kr.

Hvis krisen ikke er nok anledning til at afskaffe dækningsafgiften, så vil vi kraftigt opfordre til, at den som minimum bliver udskudt. Kent Damsgaard, Politisk direktør

Brug private virksomheder

Som inspiration til næste fase i understøttelsen af det lokale erhvervsliv har DI samlet en pakke med 45 anbefalinger til kommunerne, som gerne skulle inspirere til nytænkning.

- Det er anbefalinger, som kommunerne kan ty til i arbejdet med at afbøde den økonomiske krise på kort sigt – og udvikle kommunen i en positiv retning på langt sigt, siger Kent Damsgaard.  

Blandt de 45 anbefalinger er blandt andet øget samarbejde med private leverandører indenfor varer, service og rådgivning.

- Vi anbefaler, at kommunerne holder fast i aftaler med de private leverandører og fx ved igangsættelse af ekstra anlægsprojekter i tomme offentlige bygninger bruger private vagt- og sikkerhedsfirmaer til at hjælpe med forsvarlig adgang til bygningerne for håndværkerne, siger Kent Damsgaard.

Han påpeger desuden, at møder med virksomheder om indkøb, udførelse af projekter, indkøb af varer og andet godt kan fortsætte trods coronakrisen.

- Der er gode digitale muligheder – og vi bliver alle sammen bedre og bedre til at bruge dem. Også i kommunerne, siger direktøren.

Se alle 45 anbefalinger 

Udskyd eller afskaf dækningsafgiften

Anbefalingerne indbefatter også en opfordring til de kommuner, som stadig opkræver dækningsafgift.

- Hvis krisen ikke er nok anledning til at afskaffe den, så vil vi kraftigt opfordre til, at den som minimum bliver udskudt. Flere kommuner har allerede gjort det, men lad os få de sidste med, siger Kent Damsgaard.  

Han oplyser desuden, at virksomheder i nogle kommuner også oplever, at det er mere besværligt end normalt at få kommunale godkendelser, fordi medarbejderne arbejder hjemme, eller møderne i teknik – og miljøudvalget er udskudt.

- Det er en meget uheldig prop i systemet i en tid, hvor der i den grad er brug for fleksibilitet og fart på sagsbehandlingen. Vi opfordrer kommunerne til at holde tæt dialog med virksomhederne i lokalområdet. Det kan både ske gennem erhvervsråd, erhvervskontor eller erhvervskontakten – men det kan også være via webinarer eller videomøder med borgmesteren, som flere kommuner allerede har gjort med stor succes, siger Kent Damsgaard.

Alle DI’s 45 anbefalinger er blevet sendt direkte til alle landets borgmestre og kommunaldirektører.

- Vi håber, at de bliver taget vel i mod rundt om i landet, så vi kan fortsætte det gode samarbejde mellem kommunerne og erhvervslivet og sammen komme bedst muligt igennem krisen, siger Kent Damsgaard.

Læs også: Corona: 10.000 flere henvendelser på fem uger

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Få hjælp

Få gratis rådgivning, hvis din virksomhed er udfordret af corona
Industriens Fond tilbyder gratis rådgivning til virksomheder med 10-500 ansatte der beskæftiger sig med produktion, fremstilling eller teknologi her i Danmark. Ring 33773417 nu og hør, hvordan vi kan hjælpe dig og din virksomhed.

Læs mere på Genstartnu.dk

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Hanne Schou

Hanne Schou

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3618
  • Mobil +45 2949 4673
  • E-mail hsu@di.dk

Relateret indhold