Der skal turbo på den grønne omstilling, og danske virksomheder er verdensførende inden for udvikling af klimateknologi. Vi vurderer, at der findes et meget stort potentiale for dansk eksport, hvor Danmark samtidig kan yde et globalt bidrag til klimaudfordringen, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.

Foto: Getty
27.05.20 DIB Nyheder

EU er på rette kurs med grøn vej ud af coronakrisen, mener DI

EU-Kommissionens genopretningsplan indeholder en grøn genopretningsfond på 5600 mia. kr. Planen vil kaste nye og vigtige eksportordre af sig til danske virksomheder og dermed være et vigtigt bidrag til at få dansk økonomi og arbejdspladser bedst muligt ud af coronakrisen, vurderer DI’s administrerende direktør.

Den 27. maj 2020 fremlagde EU-Kommissionen en detaljeret genstartsplan for europæisk økonomi efter coronakrisen. Det skal blandt andet ske med massive investeringer i klimateknologi, som samtidig sikrer, at EU når sit ambitiøse klimamål om en CO2-reduktion på 50-55 pct. i 2030.

- Coronakrisen har udløst den værste økonomiske krise i nyere tid. Derfor er det rigtigt og vigtigt at EU-Kommissionen nu vil afsætte 5.600 mia. kr. til en genopretningsfond, som i den grad også vil komme dansk økonomi og danske arbejdspladser til gode. Europa er Danmarks udvidede hjemmemarked, og derfor har det stor betydning for Danmark, at resten af Europa også kommer godt ud af krisen, siger Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i DI.

Læs også: EU godkendelse sætter gang i eksportkreditter for milliarder

Grundsten til ny økonomisk kurs 

EU-Kommissionen vurderede i begyndelsen af maj, at EU’s samlede økonomi vil skrumpe med 7,4 pct. i 2020. Det er mere end under finanskrisen og gældskrisen tilsammen. Flere lande i EU har lukket deres grænser, der bremser trafikken i EU’s indre marked, som er Danmarks største eksportmarked. Med den nye genopretningsplan er grundstenene lagt til en ny økonomisk kurs, der samtidig skal sætte skub i den grønne omstilling.

- EU’s genopretningsplan lægger en grøn vej ud af coronakrisen, der er med til at sikre, at vi ikke styrer direkte ind i en klimakrise efter coronakrisen. Der skal turbo på den grønne omstilling, og danske virksomheder er verdensførende inden for udvikling af klimateknologi. Vi vurderer, at der findes et meget stort potentiale for dansk eksport, hvor Danmark samtidig kan yde et globalt bidrag til klimaudfordringen, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Glæde hos Aalborg Portland over regeringens klimaplan

Invester massivt i digitalisering og grøn omstilling

To tredjedele af genopretningsfonden vil blive udmøntet som tilskud til de hårdest ramte regioner, mens den sidste tredjedel består af lån. Midlerne skal især gå til investeringer i infrastruktur, digitalisering og grøn omstilling, der fremmer den økonomiske vækst og styrker konkurrencekraften.

- Vi ser positivt på EU’s økonomiske håndsrækning til de hårdest ramte regioner. Uden europæisk solidaritet bliver det svært at holde sammen på det indre marked, der i årtier har været en gevinst for Danmark, vores økonomi, erhvervsliv og dermed det velfærdssamfund vi kender i dag. EU-fonden skal selvfølgelig bruges fornuftigt, og vi ser gerne, at der investeres massivt i infrastruktur digitalisering og grøn omstilling, så vi styrker konkurrencekraften i Europa i forhold til resten af verden, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Klimasporet frem mod 2030 er lagt

Sæt i gang hurtigst muligt

Kommissionens udspil til EU’s genopretningsfond skal forhandles på plads blandt EU’s stats- og regeringschefer den 18.-19. juni 2020. Allerede nu står det klart, at en central del af planen bliver af fremrykke investeringerne i EU’s klimaplan, European Green Deal. Det vil give større efterspørgsel på danske klimateknologier.

DI håber at EU’s grønne genopretningsplan bliver sat i værk hurtigst muligt. Det vil både skabe nye ordrer, som virksomheder har brug for. Samtidig vil virksomhederne få et bedre udgangspunkt for at videreudvikle deres klimaløsninger.

Læs også: Kronik: Fem veje ud af coronakrisen – her skal EU på banen

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Følg klima hos DI

Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.

Læs mere om klimapartnerskaberne

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Anders Ladefoged

Anders Ladefoged

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3609
  • Mobil +32 491 569 209
  • E-mail al@di.dk

Relateret indhold