DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen håber, at Danmark efter 10. maj er dér, hvor udgangspunktet i hele vores samfund – for virksomheder, for kulturinstitutioner, for kirker – er, at man kan holde åbent, hvis man indretter sig fornuftigt og forsvarligt.

Foto: DI
05.05.20 DIB Nyheder

Lars Sandahl: Åbn eller forklar-princip skal styre genåbning

Danmark har så godt greb om coronakrisen, at genåbningens næste fase bør følge et ”åbn eller forklar-princip”, hvor virksomheder får lov til at åbne, hvis de tager de fornødne foranstaltninger - eller får en forklaring på, hvorfor de stadig skal være tvangslukkede. Håndterer vi genåbning rigtigt, kan det give Danmark og de danske virksomheder nye muligheder i den globale konkurrence, påpeger DI’s adm. direktør.

Danmark skal i gang med næste fase af genåbningen af samfundet. Den fase bør været styret af et ”åbn eller giv indsigt og forklar-princip”, hvor virksomhederne får lov til at genåbne eller får en forklaring på, hvorfor de fortsat skal være lukkede – og hvad de skal tage af skridt for at kunne åbne. Sådan lyder det fra Dansk Industris administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen.

- Vi står lige nu et sted i coronakrisen, hvor alt tyder på, at Danmark takket været en handlekraftig og resolut tidlig indsats har klaret sig igennem første fase af coronakrisen langt bedre end de fleste andre lande. Det giver os et udgangspunkt for at komme bedre og hurtigere i gang igen. Samtidig med vi selvfølgelig hele tiden har blik for at undgå markante sundhedsmæssige tilbageslag, siger han og tilføjer:

- DI foreslår, at regeringen og myndighederne med næste bølge lægger op til et ”åbn eller giv indsigt og forklar”-princip. Så udgangspunktet er, de virksomheder, som i dag er tvangslukkede, enten får lov at åbne – hvis de tager de fornødne foranstaltninger - eller får en klar sundhedsmæssig forklaring på, hvorfor de af hensyn til samfundet og borgerne må vente.

Læs også: DI’s coronabarometer: Bittesmå skridt i den rigtige retning

Vi har styr på sundhedskrisen

DI-direktøren glæder sig over, at Danmark har fået godt greb om sundhedskrisen. Deraf følger også, at virksomhederne bør få et klar svar fra myndighederne, hvis de ikke skal have lov at genåbne.

Lars Sandahl Sørensen henviser til, at der fornyelig blev lækket et notat fra Statens Serum Institut, der konkluderede, at forlystelsesparker, som eksempelvis Tivoli, ville være meget risikable at åbne. Problemet var bare, at der i instituttets notat slet ikke var taget højde for alle de tiltag og investeringer, som Tivoli har sat i værk for at passe på gæsterne.

­- I stedet for lækkede notater og usikkerhed, så fortjener Tivoli er klart svar: Kan Tivoli åbne i næste fase – med alle de foranstaltninger, de har sat i værk, eller kan de ikke? Og hvad er så i givet fald begrundelsen, spørger DI’s direktør og tilføjer:

- På den måde undgår vi også de situationer, vi har set den seneste tid, med virksomheder, som fik kritik for at åbne, selv om de fulgte retningslinjerne.

Landets gode håndtering af sundhedskrisen betyder også, at Danmark og de danske virksomheder kan finde en vej igennem coronakrisen, som også kan stille os stærkere i den internationale konkurrence, mener han.

- Vi skal udnytte det moment, vi har skabt med en resolut håndtering af første fase af denne krise, til hurtigt og godt at få vores samfund igennem på den anden side, siger Lars Sandahel Sørensen. 

Læs også: 3D og AR-teknologi danner grobund for fremtidens messer og konferencer

Ikke flere gråzoner

Ifølge DI er der behov for at få ryddet op i gråzonerne, så både borgere og virksomheder ved, hvad de skal rette sig efter. Planen skal være, at vi nu bevæger os over i en fase, hvor der arbejdes ud fra brug af test og isolation af smittede – frem for nedlukning af store del af samfundet.

- Mit håb er, at vi efter 10. maj er dér, hvor udgangspunktet i hele vores samfund – for virksomheder, for kulturinstitutioner, for kirker – er, at man kan holde åbent, hvis man indretter sig fornuftigt og forsvarligt. Og at de dele, der fortsat må holde lukket, får en konkret sundmæssig begrundelse for det, siger Lars Sandahl Sørensen og tilføjer:

- Det er ikke en opfordring til, at nu skal vi bare give los. Men det er en opfordring til at skabe endnu mere klarhed for borgere og virksomheder i en svær tid.

Læs også350 mio. kr. i nødhjælp til små og nye virksomheder

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Per Geckler Møller

Per Geckler Møller

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3836
  • Mobil +45 2949 4434
  • E-mail pgm@di.dk

Relateret indhold