Den danske regering bør aktivt hjælpe små og mellemstore virksomheder med at få maksimalt nytte ud af vores frihandelsaftaler, mener EU-parlamentariker Morten Løkkegaard (V).

14.05.20 DIB Nyheder

Løkkegaard: Små virksomheder betaler unødig told

Tre forslag fra MEP Morten Løkkegaard skal skabe mere frihandel og vise vej udenom unødige toldbetalinger fra danske SMV’er. DI bakker op om forslagene.

Øget frihandel kan være en af vejene udenom konkurser for mange danske virksomheder. Det mener medlem af Europa-parlamentet for Venstre Morten Løkkegaard.

Derfor er han klar med tre konkrete forslag, der kan øge frihandelen og spare især SMV’er for unødig betaling af told, som han opfordrer Danmark til at arbejde for.

- Mange virksomheder på tværs af EU-landene risikerer konkurser som følge af indsatsen mod coronavirusset. Handel har dannet grundlaget for EU, og i disse krisetider er det vigtigt, at vi fastholder netop handel som et værktøj til at booste væksten og sikre arbejdspladser i Europa, siger Morten Løkkegaard.

Læs også: Eksportbeskæftigelsen er banket fire år tilbage

Sænk tolden på råvarer og delkomponenter

Det første forslag fra Morten Løkkegaard er en lempelse af kvoter og toldsatser på import af råvarer og delkomponenter, der er indført blandt andet som svar på Trumps straftold på stål.

- Det er varer, som både den europæiske og den danske fremstillingsindustri i høj grad har brug for. Det kan være stål, aluminium, glasfiber og andre ting, hvor importbegrænsningerne fordyrer slutprodukterne og dermed unødigt skader konkurrenceevnen, salget og beskæftigelsen, siger Morten Løkkegaard.

Han mener samtidig, at EU-Kommissionen bør se på, om andre toldsatser for inputvarer til europæisk industri kan reduceres midlertidigt.

- Efter krisen kan satserne og kvoterne løftes igen. Lige nu er det bare nødvendigt, at vi giver økonomien et solidt boost, siger Morten Løkkegaard.

Læs også: Ny analyse: Svære udsigter for hurtigt comeback for dansk eksport 

SMV’er betaler unødig told

For det andet bør både danske myndigheder og Kommissionen ifølge parlamentarikeren gøre mere for at hjælpe små og mellemstore virksomheder med at benytte EU’s frihandelsaftaler.

- Op mod en tredjedel af europæisk virksomheder betaler mere i told ved eksport, end de behøver. Alene i 2018 kunne danske virksomheder have sparet i omegnen af 330 millioner kroner i told ved eksport til 26 lande uden for EU. Det er penge lige ud ad vinduet, siger Morten Løkkegaard.

Han mener, at de unødige betalinger ofte skyldes manglende information og komplicerede regler.

- Især små virksomheder har svært ved at navigere i regeljunglen. Kommissionen bør se på, om reglerne i en kortere periode kan gøres mere lempelige. Og så bør regeringen aktivt hjælpe små og mellemstore virksomheder med at få maksimalt nytte ud af vores frihandelsaftaler. Det bør være en topprioritet for den danske regering, siger Morten Løkkegaard.

Læs også: Danske værnemidler efterspurgt kloden rundt

Frem den grønne omstilling

Endelig mener Venstrepolitikeren, at EU’s handelspolitik skal fremme den grønne omstilling i Europa og fremskynde investeringer i grøn teknologi. 

- Nogle af EU’s handelsinstrumenter er sat i verden for at holde billige kinesiske produkter eller materialer væk fra det europæiske marked. Der kan være god grund til at skærme europæiske virksomheder med anti-dumping-tiltag. Men Kommissionen vurderer hver sag for sig, og hensynet til ”Green Deal” og den grønne omstilling bør vægtes højere i disse sager, siger Morten Løkkegaard.

Læs også: Indiens ambassadør: "Det her er ikke verdens ende. Vi overkommet det"


Hold frihandelens fane højt

Han opfordrer udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til at holde frihandelens fane højt, når EU’s udenrigsministre mødes i Ministerrådet fredag.

Den opfordring møder opbakning i DI, hvor underdirektør Peter Thagesen bemærker, at Danmark som lille eksportnation er helt afhængig af frihandel.

- Der er desværre stor risiko for, at krisen vil føre til, at nogle lande lukker sig mere om sig selv og indfører handelsbegrænsende tiltag. Det er af allerstørste vigtighed, at Danmark og EU fortsat holder frihandelens fane højt, og de konkrete forslag fra Morten Løkkegaard er gode i den sammenhæng, siger Peter Thagesen.

Læs også: 22 Marshallplaner går udenom den amerikanske energisektor 

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Få hjælp

Få gratis rådgivning, hvis din virksomhed er udfordret af corona
Industriens Fond tilbyder gratis rådgivning til virksomheder med 10-500 ansatte der beskæftiger sig med produktion, fremstilling eller teknologi her i Danmark. Ring 33773417 nu og hør, hvordan vi kan hjælpe dig og din virksomhed.

Læs mere på Genstartnu.dk

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter Thagesen

Peter Thagesen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3752
  • Mobil +45 2949 4569
  • E-mail pth@di.dk

Relateret indhold