Der bliver væsentlig færre containere at sende rundt i verden i den kommende tid, fremgår det af svar fra DI's eksporterende medlemsvirksomheder.

Foto: Getty Images
13.05.20 DIB Nyheder

Ny analyse: Svære udsigter for hurtigt comeback for dansk eksport

Vi skal som minimum frem til 2021 før flertallet af de danske eksportvirksomheder får eksporten tilbage på niveau med før krisen, viser rundspørge blandt DI’s medlemsvirksomheder.

Forhåbningen om et hurtigt comeback for dansk eksport får et alvorligt skud for boven i en ny analyse gennemført af Dansk Industri (DI) på baggrund af svar fra 820 eksportvirksomheder, som alle er medlemmer af DI. 

Blandt alle de eksportvirksomheder, der er ramt af tilbagegang, er det halvdelen, der først i 2021 venter at være tilbage på samme niveau som før krisen. 35 procent forventer først at være tilbage i 2022, senere eller måske aldrig. De øvrige virksomheder forventer at vende retur senere i år.

Ifølge administrerende direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen er virksomhedernes forventninger et klart signal om, at dansk eksport står foran særdeles svære tider.

- Ingen ved bedre end virksomheder, hvordan deres markeder kommer til at tegne sig. Derfor er det også dybt bekymrende, når de så klart siger, at der er langt igen før, at eksportmarkederne kommer tilbage i form. Det vil koste virksomhederne, deres ansatte og Danmark dyrt, hvis ikke vi handler nu, siger han.

Læs hele analysen.

En krise af historiske dimensioner

Ifølge den internationale valutafond IMF står verden også foran et historisk økonomisk tilbageslag, som du skal tilbage til 1930'erne for at finde en pendant til. Væksten forventes på globalt plan at falde med 3 procent i år. Til sammenligning faldt den blot endnu med 0,1 procent under finanskrisen.

Endnu mere bekymrende for Danmark og de danske eksportvirksomheder er det, at det især er på de største danske eksportmarkeder, at væksten forventes at tage et voldsomt dyk, påpeger Lars Sandahl Sørensen.

- Krisen rammer bredt i hele verden. Men Europa og Nordamerika, hvor Danmark har meget stor eksport til, ser ud til at blive ekstra hårdt ramt. Derfor er det helt afgørende at sætte ind nu for at styrke dansk eksport, siger han.

Flere virksomheder er derfor også gået i offensiven for at styrke deres eksport i en tid, hvor den samlede efterspørgsel er dalende.

Ifølge DI’s rundspørge er mange virksomheder begyndt at kigge på, hvordan de kan genoplive kontakten til deres eksisterende eksportmarkeder og styrke deres konkurrenceevne, blandt andet ved at introducere nye varer og tjenester. Ligeledes er en del begyndt at kigge sig om efter nye markeder. 

Læs også: DI: Brug for hurtig og kontrolleret åbning af grænse til Tyskland

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Få hjælp

Få gratis rådgivning, hvis din virksomhed er udfordret af corona
Industriens Fond tilbyder gratis rådgivning til virksomheder med 10-500 ansatte der beskæftiger sig med produktion, fremstilling eller teknologi her i Danmark. Ring 33773417 nu og hør, hvordan vi kan hjælpe dig og din virksomhed.

Læs mere på Genstartnu.dk

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold