Ministerier og styrelser har siden finansloven 2020 blev aftalt i efteråret skåret ned på brugen af eksterne eksperter.

Foto: Colourbox
25.05.20 DIB Nyheder

Statens rådgivere har mistet ordrer for 350 mio. kr.

Hver tredje opgave for managementrådgivere, der rådgiver den offentlige administration, er forsvundet i 2019. Det er umådeligt bekymrende for vores samfund, mener Dansk Industri.

I 2017 købte styrelser, ministerier og administration konsulentbistand fra managementrådgivere for 1.042 millioner kroner. Det tal er i 2019 faldet til 692 millioner kroner, viser netop offentliggjorte tal fra Finansministeriet.

Det dramatiske fald er primært en konsekvens af, at regeringen og støttepartierne efter folketingsvalget i foråret 2019 bebudede konsulentbesparelser. Det blev omsat til handling i finansloven for 2020, men ministerier og styrelser har allerede siden aftalens indgåelse i efteråret skåret ned på brugen af eksterne eksperter.

- Rådgiverbranchen har oplevet stribevis af statslige projekter, som, efter regeringens principerklæring vedrørende konsulentbesparelser blev kendt, er blevet lukket ned. Embedsværket blev bange for at inddrage eksperthjælp og ekstern viden i løsningen af borgernære opgaver, som ellers var politisk besluttet. Det har vi blandt andet set med opgaver inden for grøn omstilling og beskæftigelsesindsats, siger Henriette Søltoft, branchedirektør for DI Rådgiverne.

Læs også: Fire grønne tommelfingre til regeringens affaldsudspil

Corona gør krisen værre

Hun vurderer, at faldet - med coronakrisen oven i - har efterladt de fleste managementkonsulent-virksomheder i store økonomiske vanskeligheder.

- Det er umådeligt bekymrende for vores samfund, at politiske besparelser rettet mod rådgiverbranchen, som står for 145.000 arbejdspladser i Danmark, fører til, at man ikke vil bruge eksterne eksperter i løsningen af vigtige offentlige opgaver. Det gælder ikke mindst under coronakrisen, hvor der i den grad bliver brug for ny viden og kompetencer, siger Henriette Søltoft.

Også øvrige konsulenter, fra advokater over arkitekter og ingeniører til kommunikation, har mistet ordrer til staten i 2019. Til gengæld trækker udgifter til offentlige it-udviklingsprojekter - som fx genopretningen af SKAT - statens samlede forbrug af alle typer konsulenter lidt op i 2019.

Læs også: Vær beredt - coronakrisen kan hurtigt blive en it-krise

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Henriette Søltoft

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3654
  • Mobil +45 2088 3919
  • E-mail hes@di.dk

Relateret