Lemvigh-Müllers adm. direktør Morten Trolle (tv) og drifts- og finanschef Lars Rosendal fra System Cleaners har en stribe eksempler på, hvordan deres virksomheder beskytter medarbejdere og sikrer produktionen under coronakrisen.

06.05.20 DIB Nyheder

Ekstra toiletter og hjemmekontorer – virksomheder deler coronaråd

Øget hjemmearbejde har løftet produktiviteten hos Lemvigh-Müller. Det og andre tiltag mod coronavirus har givet grobund for nye arbejdsmåder, når krisen er slut. DI er klar med katalog over virksomheders ”best practice” mod smittespredning – og søger flere.

Ekstra toilet til chauffører, videokonferencer, håndtér fragtpapirer med engangshandsker, kaffe- og frokostpauser på skift.

Danske virksomheder går grundigt til værks, når hjulene skal holdes i gang og medarbejdere skal sikres mod risikoen for coronasmitte. Eksemplerne ovenfor er fra længere tjeklister fra grossistvirksomheden Lemvigh-Müller og System Cleaners der producerer rengøringsmaskiner. De fik i marts deres sundhedsinitiativer på plads, da store dele af Danmark blev lukket ned, mens produktionsdanmark fik lov til at fortsætte.

På plads efter første uge

- Vi havde vores nye retningslinjer på plads i løbet af den første uge, hvor vi faktisk også sendte kontorpersonalet hjem før beskeden fra regeringen den 11. Marts, fortæller Lemvigh-Müllers adm. Direktør Morten Trolle.

Virksomheden har omkring 1300 medarbejdere som er beskæftiget i alt fra produktion til lager, butik og administration. Udover de generelle retningslinjer baseret på sundhedsmyndighedernes anbefalinger har virksomheden individuelle regler tilpasset de 30 afdelinger.

- Det har været et kæmpe puslespil, hvor vi fra den ene dag til den næste gik fra at have 50 til 650 som arbejdede hjemmefra. Det er lykkedes, fordi alle medarbejdere har givet den en skalle fra starten. Derfor har vi heller ikke haft en nedgang i produktiviteten og aktiviteterne, siger Morten Trolle.

Få besøg og digitale møder

System Cleaners leverer rengøringsmaskiner til fødevareindustrien, hvor forretningen i et vist omfang holdes kørende under coronakrisen af hovedparten af de 51 medarbejdere. Eksportmarkederne er den største indtægtskilde med repræsentation i 100 lande.

Derfor er videomøder blevet en væsentlig del af hverdagen, mens besøg udefra er begrænset og hygiejnen er rettet ind efter anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen.

- Driften har kørt godt, også fordi vores medarbejdere lynhurtigt har indarbejdet nye vaner for at leve op til kravene. Samtidig har kunder og forhandlere taget godt imod, at vi i stedet bruger de digitale mødeværktøjer, fortæller drifts- og finanschef Lars Rosendal.

I alle lande har folks mulighed for at købe fødevarer været tæt på uforandret. Derfor har der været bud efter System Cleaners. Dog har det mest været salg af reservedele, mens salget af nye maskiner er begrænset. Derfor har virksomheden valgt at sende dele af medarbejderne hjem i en rotationsordning med lønkompensation fra hjælpepakkerne. 

Se også: Industrien viser vejen

Produktiviteten er faktisk gået op, fordi mange konverterer transporttid til arbejdstid. Morten Trolle, adm. direktør Lemvigh-Müller

Lemvigh-Müller har de seneste måneder haft travlt med at sikre, at virksomheder i industrien, byggeriet, installationsbranchen og offentlige institutioner har, hvad de skal bruge til at holde hjulene i gang.

Video: Lemvigh-Müller

Færre rejser og mere hjemmearbejde

Både Lemvigh-Müller og System Cleaners ser frem til, at der gradvist åbnes mere op. Men de forventer ikke, at alt bliver som før. De mange ændringer af arbejdsmåderne under krisen vil delvist have bidt sig fast.

- Erfaringerne med videomøder tager vi med efter krisen, og vi er nu ved at genoverveje, om der er brug for at rejse i samme omfang som før. Vores rejsebudget gik før corona kun én vej - og det var op. Et forsigtigt skøn er, at vi kan spare en femtedel af vores rejser, siger Lars Rosendal.

Hos Lemvigh-Müller forventer Morten Trolle mindre rejseaktivitet efter krisen – og han fået et mere nuanceret syn på hjemmearbejde.

- Det har fungeret godt på mange måder, at folk har arbejdet mere hjemmefra. Produktiviteten er faktisk gået op, fordi mange konverterer transporttid til arbejdstid. De bruger den tid, de sparer på transport til arbejdet, til en tættere kontakt til kunder og leverandører. Og det giver da mig stof til eftertanke. Når man stoler på, at folk passer deres arbejde hjemmefra, kan det gavne virksomheden, siger han.

Læs også: Fremtidens digitale messer og konferencer

DI: Kom med jeres ideer

Dansk Industri er i tæt kontakt med Erhvervsministeriet om generelle retningslinjer til produktionsvirksomheder, og her spiller eksempler fra virksomheder ind i dette arbejde, hvor ambitionerne om at bremse coronasmitten skal tilpasses vilkårene på den enkelte fabrik.

- Vi ser generelt en stor kreativitet hos vores medlemmer for at finde løsninger, og en forståelse hos virksomhederne for at man skal tage forebyggelsen af coronasmitte alvorlig, så vi hurtigst muligt kan åbne Danmark igen, siger DI’s arbejdsmiljøpolitiske chef og underdirektør Anders Just Pedersen.

Dansk Industri samler et katalog over ”best practices” i landets virksomheder, og Anders Just Pedersen opfordrer flere til at sende deres handlingsplaner ind.  

Læs også: Gode råd til at undgå smitte på arbejdspladsen

Fakta

Eksempler på corona-tiltag:

·        Alle medarbejdere holder generelt afstand mellem hinanden og deler ikke arbejdsredskaber (hverken i produktion eller på kontor).

·        Udførlige instrukser om håndhygiejne m.m. opsat overalt i virksomheden og let adgang til håndsprit.

·        Meget begrænset adgang for besøg (forudgående aftale og tydelig instruks for adfærd, herunder brug af håndsprit)

·        Omfang af interne møder begrænses, og møder afholdes i større lokaler for at holde afstand.

·        Medarbejdere melder sig syge, hvis de føler sig det mindste utilpasse.

·        Der er oprettet venteområder for udefrakommende chauffører der henter/bringer varer til virksomheden.

·        Spisning opdelt i hold og buffet afskaffet. (afmærkning af specifikt område, så medarbejdere kun spiser og opholder sammen med deres team)

·        Motionslokaler lukket ned.

·        Aftaler om forskudt arbejdstid for driftsledelse og administrative (for drift/lager).

·        Fysisk afstand mellem arbejdsstationer.

·        Ingen forsamlinger i grupper.

·        Ingen unødige fysiske møder.

·        Kun nødvendigt personale må opholde sig på lager, i driften og administrative lokaler.

 Læs flere gode råd her

Kilder: System Cleaners A/S, Lemvigh-Müller A/S og DI

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Anders Just Pedersen

Anders Just Pedersen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3686
  • Mobil +45 2949 4549
  • E-mail ajp@di.dk

Relateret indhold