Den indiske ambassadør Ajit Gupte sætter stor pris på, hvordan vi i Danmark både bevafoto büreau jantzen rer og bruger vores berømte bygningsværker

Foto: Bureau Janzen
19.06.20 DIB Nyheder

Ambassadør: Danske virksomheder overser gigantisk eksportmarked

Indiens voksende befolkning og store økonomi skaber eksportmuligheder for mange danske virksomheder. Men især de små og mellemstore virksomheder overser mulighederne, mener Indiens ambassadør i Danmark.

I løbet af de seneste 15 år er Indiens økonomi blevet seksdoblet. Og når coronakrisen har sluppet sit tag i verden, vil udviklingen fortsætte, drevet frem af en hastigt voksende og ung befolkning og et stabilt demokratisk styre.

Sådan lyder vurderingen fra Indiens ambassadør i Danmark, som ikke lægger skjul på, at han hellere end gerne vil have danske virksomheder til at byde sig til med løsninger i Indien, der inden for ganske få årtier vil overhale Kina som verdens folkerigeste land.

– Der er enorme muligheder for at styrke de økonomiske og forretningsmæssige bånd mellem Indien og Danmark, siger Ajit Gupte, der siden september 2017 har været Indiens ambassadør i Danmark.

– Jeg opfatter danske virksomheder som teknologiske ledere. I Indien kan de danske virksomheder gøre en forskel for hundredvis af millioner af mennesker, siger han.

Læs også: Dansk firma fjerner smog i Delhi

Den store forbrødring

Invitationen til mere samarbejde mellem indiske og danske virksomheder skal også ses som en naturlig opfølgning på den politiske forbrødring, der er sket mellem Danmark og Indien.

– De politiske relationer er blevet kraftigt forbedret i løbet af de seneste tre år, siger Ajit Gupte, der fremhæver, at møder mellem daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Indiens premierminister Narendra Modi har gødet jorden for samarbejde.

De positive takter er yderligere blevet styrket af udenrigsminister Jeppe Kofods (S) nylige besøg i Indien, talrige tværnationale arbejdsgrupper, Memorandum of Understanding (MOU) og senest samtaler mellem statsminister Mette Frederiksen (S) og Modi.

Danske løsninger rykker i Indien

Der er bare et problem. Mange danske virksomheder har slet ikke blik for mulighederne i landet med 1.352 millioner indbyggere.

– En del af de største danske virksomheder er aktive i Indien. Men generelt har landet ikke haft en særlig høj profil i Danmark – og slet ikke blandt de små og mellemstore virksomheder, siger ambassadøren.

Han fremhæver, at der især er muligheder for danske virksomheder inden for affaldshåndtering, bekæmpelse af luftforurening og vandmiljø.

– Der er mange områder, hvor Danmark og de danske virksomheder har kompetencer, mens Indien har størrelsen. Danske virksomheder kan virkelig gøre en forskel for millioner af mennesker, siger han.

Efter mere end to år i Danmark har Ajit Gupte også erfaret, at danske arkitekter og ingeniører er gode til at omdanne bygningsværker, så de ikke blot er til pynt.

– I Indien bruger vi ikke de gamle bygninger og monumenter. Det gør I i Danmark. Her er bygningerne ikke bare museumsgenstande, siger han.

Læs også: DI afholder webinar om de grønne markedsmuligheder i Indien den 24. juni. 

Du kommer langt med engelsk

Ajit Gupte er med på, at det kan virke voldsomt for en mindre dansk virksomhed at gøre sin entre på det indiske marked. Derfor foreslår han også, at der satses på en enkelt af Indiens 28 delstater til at starte med.

– Det er mere end rigeligt. Selv en mellemstor indisk delstat har 50 – 60 millioner indbyggere. Det skulle være nok til at begynde med, siger ambassadøren.

Han anbefaler ikke desto mindre, at det for mindre virksomheder kan være en stor fordel at indgå i et partnerskab med en lokal virksomhed, der kender det lokale marked godt og kan sparke døre ind hos kunder og myndigheder.

På et kulturelt plan burde der også være alle muligheder for et givtigt samarbejde mellem danske og indiske virksomhed, mener ambassadøren.

– Kulturelt er danskere og indere tæt på hinanden. Både indere og danskere er demokrater med egne holdninger. 

Indien vs. Danmark

Befolkning:           1.352 millioner vs. 5,8 millioner

Andel af befolkningen under 15 år:    27,8 % vs. 16,5 %

BNP i mia. dollars:                           2.936 vs. 347

BNP per indbygger:                         2.172 vs. 59.795

Forventet vækst i BNP i 2020:        -2,9 % vs. -7 %

WTO medlemsskab:                        1948 vs. 1950

BRUG DI:

DI’s kontor i Indien har siden 2008 assisteret danske virksomheder på det indiske marked. Kontakt Bente Toftkær, Interrim Director, DI India Office, på 3377 3831, bet@di.dk for en snak om, hvordan DI kan assistere jer i Indien.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Bente Toftkær

Bente Toftkær

Fagchef

  • Direkte +45 3377 3831
  • Mobil +45 2946 7169
  • E-mail bet@di.dk

Relateret indhold