Smoggen hænger tykt over mindesmærket India Gate. Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO har Delhi en luftforurening 20 gange højere end de anbefalede maksværdier.

Foto: Scanpix
19.06.20 DIB Nyheder

Dansk firma fjerner smog i Delhi

Danske Burmeister & Wain Scandinavian Contractors hjælper Indien med at gøre rishalm til brændsel – til gavn for miljøet og de over 40 millioner indbyggere i New Delhi.

Martin Wittrup har oplevet det på egne lunger.

– De siger, at det svarer til at ryge 20 cigaretter uden filter i døgnet, siger han.

Fænomenet, han omtaler, er smoggen over New Delhis gader, der hvert år, når bønderne brænder deres marker af, antager et omfang, der gør det umuligt at se solen – selv på en skyfri dag.

– Det er ganske enkelt frygteligt, siger Martin Wittrup, der er kommerciel direktør i Burmeister & Wain Scandinavian Contractor (BWSC).

DI webinar om grønne markedsmuligheder i Indien den 24. juni. 

Fra smog til brændsel

Den gode nyhed er, at BWSC kan hjælpe med at løse New Delhis smogproblem, der ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO bidrager til, at den indiske millionby har en luftforurening 20 gange højere end de anbefalede maksværdier.

På landsplan vurderes luftforureningen, ifølge et studie offentliggjort i det medicinske tidsskrift The Lancet, at være medvirkende til 1,24 millioner inderes død i 2017.

BWSC’s løsning er kedler, der kan bruge halm som brændsel. I stedet for at rishalmen bliver brændt af på de indiske marker, kan bønderne nu aflevere halmen til kraftværkerne, der kan bruge den som brændsel til at generere energi.

– Det fås ikke mere vedvarende. Bønderne kommer med halmen, som jo de facto er bæredygtig biomasse, da det er en overskudsressource fra produktion af fødevarer. Kraftværket brænder den af og skaber el. Og asken fra afbrænding kan bønderne tage med tilbage og sprede ud over deres marker, hvor det kan fungere som gødning, fortæller Martin Wittrup, der tilføjer, at BWSC i første omgang hjælper en indisk kedelleverandør med at udvikle kedlerne.

– Det er primært design og engineering, som vi har solgt – og så nogle kritiske komponenter, siger han.

Fra Svend til Indien

Historien om den danske løsning på Delhis smogproblemer starter faktisk, da daværende socialdemokratiske miljøminister Svend Auken forbød markafbrænding i Danmark. Det havde ellers været en velkendt måde at rydde de danske marked for stubbe, så der kunne blive gjort plads til næste års afgrøder.

Forbuddet mod afbrænding medførte, at der blev udviklet kedler på de danske kraftværker, der kunne håndtere afbrændingen, så halmen gik fra at være et restprodukt, der skulle ryddes af vejen, til at være nyttig brændsel.

Her mange år senere kan de danske løsninger gøre en kæmpe forskel i Indien.

– Det fantastiske er, at vi har teknologien, der kan hjælpe inderne med at etablere elproduktion baseret på vedvarende energikilder og samtidig slippe af med ét af deres rigtig store luftforureningsproblemer, siger Martin Wittrup fra BWSC.

Læs også: Ambassadør: Danske virksomheder overser gigantisk eksportmarked

Enorme muligheder i Indien

Det indiske marked har dog ikke været helt let at få et fodfæste på. Inderne vil gerne se, at produktet virker, inden de binder an til store investeringer. Det har kostet nogle års forarbejde.

Netop fordi det indiske marked ikke er det letteste at manøvrere i, har BWSC været glade for at kunne bruge DI’s kontor i Indien.

– Vi ville aldrig have etableret os i Indien, hvis ikke DI havde kunnet hjælpe os. Det har været et virkelig godt samarbejde, som har kørt fantastisk i et par år, siger Martin Wittrup.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Bente Toftkær

Bente Toftkær

Fagchef

  • Direkte +45 3377 3831
  • Mobil +45 2946 7169
  • E-mail bet@di.dk

Relateret indhold