Flere fly kommer på vingerne med regeringens lempede rejsevilkår. Billund Lufthavn ser frem til forhandlinger med luftfartsselskaber, der netop nu planlægger, hvordan deres flyflåder skal i sving efter coronakrisen.

Foto: Getty Images
18.06.20 DIB Nyheder

Rejselempelser og klare kriterier får fly på vingerne

Regeringens lempelser af rejseregler understøtter turist- og luftfartsbranchen, vurderer DI. Billund Lufthavn ser tidspunkt som afgørende for at indhente noget af det tabte i 2020 og frem.

Med regeringens lempede rejsevejledning og mere klare kriterier for, hvornår et land er for coronaramt til at besøge, er Danmark kommet et vigtigt skridt fremad.

Det vurderer Michael Svane, branchedirektør i DI Transport.

- Regeringen har indført et sundhedsfagligt kompas med klare kriterier, som vi kan styre efter. Som det ser ud lige nu, vil Portugal være eneste EU-land, som har så højt et smittetryk, at Udenrigsministeriet fortsat vil fraråde rejser dertil, siger han.

Fra den 27. juni træder en ny model for åbning af grænserne og lempelse af rejsevejledningerne i kraft for  lande i EU- og Schengenområdet samt UK. Modellen er baseret på antal af smittede i det enkelte land.

For at være ”åbent” skal et land have under 20 smittede pr. 100.000 indbyggere pr. uge.

Læs mere om Udenrigsministeriets kriterier her.

Vi kipper med flaget over, at Danmark følger EU og tager bestik af situationen, så vi ikke risikerer at blive hægtet af resten af Europa. Jan Hessellund, adm. direktør, Billund Lufthavn

I Billund Lufthavn ser adm. direktør Jan Hessellund det som ekstra positivt, at rejsevejledningerne lempes netop nu. Det styrker muligheden for, at 2020-sæsonen ikke bliver helt sort i sort.

- Vi kipper med flaget over, at Danmark følger EU og tager bestik af situationen, så vi ikke risikerer at blive hægtet af resten af Europa. Dermed skal vi ikke vente i flere år på at få del i luftfartsselskabernes tilrettelæggelse af deres kapacitet. Nu er de danske lufthavne med i puljen, før det er for sent, siger han.

Jan Hessellund forklarer, at luftfartselskaberne er ved at disponere flyflåderne, som har stået på jorden under coronakrisen. Og hvis Danmark ikke havde åbnet yderligere op nu, kunne dette løb være kørt for 2019 og måske længere frem.

Derfor forventer han travlhed i de kommende dage, når luftfartsselskaberne tilrettelægger ruteplaner. Billund Lufthavn var nede på tre destinationer, da coronakrisen var på sit højeste. I øjeblikket flyves der til 17 destinationer ud af de normale 100 destinationer. Jan Hessellund forventer dog stadig et vanskeligt 2020, men glæder sig over, at det går fremad.

Virksomheder bør følge med

Jan Hessellund håber også, at landets virksomheder opdaterer deres interne rejsevejledninger. For de erhvervsrejsende er en vigtig brik for lufthavnens kunder.

- Det vil være en hjælp, hvis virksomhederne følger de opdaterede anbefalinger fra myndighederne, siger Jan Hessellund.

For landets rejsearrangører og charterbranche kan han godt forstå frustrationer over, at de nu skal til at finde rejsende – efter de har været nødt til at sende millioner af kroner retur til danskere efter aflysninger.

- Men samlet er det positivt, at vi er på vej mod mere normale tilstande, hvor det er muligt at rejse igen, siger Jan Hessellund.

DI: Åbning giver muligheder

Det har været bydende nødvendigt for virksomheder inden for luftfarten og turistbranchen at komme i gang igen, lyder det fra branchedirektør Michael Svane.

- De seneste måneder er der tabt enorme beløb og et stort antal arbejdspladser. Der er stadig meget langt til en normal sommer i Europa, men med de lempeligere rejseregler, bliver de fremtidige tab mindre, og vi undgår formentlig et stort antal konkurser, siger Michael Svane.

For Øresundsregionen og ikke mindst turisterhvervet i København er det positivt, at der nu kan rejses på tværs af Øresund.

- Det er glædeligt, at vores svenske naboer får mulighed for at rejse ind i Danmark, siger Michael Svane.

Læs også: Luftfarten står foran total nedsmeltning

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Michael Svane

Michael Svane

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 4652
  • Mobil +45 4036 1348
  • E-mail misv@di.dk

Relateret indhold