I Expat Study-2020 fortæller knapt 2.000 højtuddannede udlændinge om deres syn på at arbejde i Danmark. Expats er i høj grad glad for det - omend de ikke socialisere meget med danskere udenfor jobbet.

17.06.20 DIB Nyheder

Analyse: Expats elsker Danmark

9 ud af 10 expats er vilde med at bo i Danmark – og særligt glade for work/life-balance på virksomhederne, viser ny undersøgelse. Hvis expats skal fastholdes, skal der fokus på danskundervisning, mener DI.

Højtuddannede udlændinge, der bor og arbejder i Danmark, er vilde med det.

I undersøgelsen The Expat Study 2020 svarer 86 procent, at de er glade for at bo her, mens bare tre procent svarer, at det er de ikke. 

Tallene gør vicedirektør og ansvarlig for arbejdsmarkedspolitik i Dansk Industri (DI) glad.

Mange års arbejde med at gøre Danmark og danske virksomheder attraktive over for udenlandske specialister har båret frugt. Det er virkelig dejligt at læse. Steen Nielsen, Vicedirektør

Læs også: Kun Singapore har bedre konkurrenceevne end Danmark

Tjek os og vores arbejdskultur

Kigger man nærmere i undersøgelsen, viser det sig, at expats i særklasse synes godt om den danske balance mellem arbejde og fritid – den såkaldte work/life-balance.

61 procent svarer, at netop det var en vigtig faktor, da de i sin tid takkede ja til et job i Danmark.

DI’s vicedirektør og ansvarlig for arbejdsmarkedspolitik forklarer, at danske virksomheder er dybt afhængige af at kunne tiltrække disse højtuddannede udlændinge. Derfor er det god læsning, at de højtuddannede udlændinge har luret, at her er godt at arbejdet.

- Jo mere, det bliver tydeligt, at i Danmark kan du få både gode arbejdsopgaver, god løn og en fornuftig work/life-balance, jo mere øger det virksomhedernes fordel i den benhårde globale konkurrence om talent, siger Steen Nielsen.

Læs også: Åbning af grænser: Havnerundfart i gang igen med én båd - normalt har de 17 i vandet

Dansk er nøglen

Expats’ne i Expat Study 2020 er fortrinsvis højtuddannede mænd under 40 år. Og de ser ikke mange ikke-expats uden for jobbet. Lidt over halvdelen svarer, at de kun sjældent eller aldrig omgås med danskere efter kl. 17.

Underdirektør Steen Nielsen peger på, at det kan hænge sammen med det danske sprog.

For hvor næsten halvdelen af expats’ne svarer, at danskkundskaber er nødvendige i deres arbejde, svarer hele 9 ud af 10, at danskkundskaber er afgørende for det sociale liv i Danmark.

- Mange kan klare arbejdet uden at tale dansk. Men kigger vi på den dybere tilknytning og muligheden for at slå rødder, er dansk vigtigt, siger han.

Bedre danskkundskaber er da også den vigtigste faktor, Expats’ne peger på, når de bliver spurgt, hvad der kan få dem til at blive længere i Danmark. 

Og her har vi måske opskriften på at fastholde expats.

- At kunne dansk øger især muligheden for at indgå i flere sociale sammenhænge uden for arbejdet. Og det kan i det lange løb være nøglen til at man vælger at blive her permanent. Til gavn for Danmark og danske virksomheder, siger DI’s vicedirektør Steen Nielsen.

Læs også: Nu kan Danfoss bedre passe på sine ansatte i udlandet

Myndigheder er gode på engelsk

I Expat Study 2020 kan man desuden læse, at 84 procent svarer, at de er tilfredse med servicen hos de danske myndigheder som for eksempel deres kommune og SKAT.

91 procent er tilfredse med myndighedernes engelskkundskaber – og tilfredsheden er steget siden den seneste undersøgelse i 2014.

Det glæder talentdirektør i Copenhagen Capacity, Nikolaj Lubanski. Han er overbevist om, at tallene afspejler det fokus, myndighederne har haft på at tage godt imod udenlandske borgere. 

- Københavns Kommune har for eksempel etableret International House Copenhagen, som hjælper med alle praktiske spørgsmål. Denne ”one-stop shop”-tankegang er utrolig vigtig for at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere fra udlandet og er derfor helt rigtigt prioriteret, siger han.

Læs også: DI: Vi mangler fortsat åbne grænser

Fakta

Expats Study 2020

Udført af Oxford Rersearch A/S
For DI, Copenhagen Capacity, IDA, Akademikerne og SIRI
1.954 respondenter

Alle har været i DK maks. fem år, er min. 20 år og tjener min. 30.000 kr./md.

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold