Leder af Site Solution & Waste Management i Rambøll,Björn Appelqvist opfordrer virksomhederne til at komme i sving med cirkulær økonomi - og det offentlige til at tage de grønne briller på, når der skal købes ind.

24.06.20 DIB Nyheder

”Genstart Danmark med grønne offentlige indkøb”

Hvis milliarderne i coronahjælpepakkerne bliver brugt til at gøre offentlige indkøb grønne, kommer der en naturlig efterspørgsel på cirkulære løsninger, mener leder af Site Solution & Waste Management i Rambøll, Björn Appelqvist.

Leder af Site Solution & Waste Management i Rambøll,Björn Appelqvist, har et bud på kickstart af Danmark – der samtidig giver cirkulær økonomi medvind: Grønne offentlige indkøb og cirkulære logistiksystemer.

– Hvis milliarderne i de offentlige coronahjælpepakker bruges til at øge efterspørgslen efter bæredygtige og cirkulære løsninger, kan de offentlige indkøb drive en grøn revolution, siger han.

Björn Appelqvist pointerer, at statens coronahjælp giver gyldne muligheder for at komme i gang. Han understreger, at resultatet vil være et kæmpe forretningspotentiale for danske virksomheder og mindre miljø- og klimabelastning.

Læs også: Affaldsekspert: Virksomhederne skal i sving med cirkulær økonomi

Den offentlige indkøbskraft

Som eksempel på offentligt forbrug , der kan gøres grønt og cirkulært, nævner Rambølls afdelingsleder emballager, møbler og bygninger.

Det offentlige Danmark har en enorm indkøbskraft og kan skabe et cirkulært marked – og dermed volumen med sin efterspørgsel. Leder af Site Solution & Waste Management i Rambøll, Björn Appelqvist

Han er overbevist om, at den øgede efterspørgsel vil gøre de grønne løsninger konkurrencedygtige. Og hvis der kommer reel efterspørgsel på grønt, følger virksomhederne efter.

– Virksomheder er utrolig dygtige til at udvikle til en efterspørgsel. Men virksomhederne har brug for forudsigelighed, og at det offentlige honorerer cirkulære løsninger i indkøbene, siger Rambølls afdelingsleder.

Læs også: Her er planen: Sådan får affald nyt liv

Helst helt nye systemer

Björn Appelqvist peger desuden på, at hjælpepakkerne i forbindelse med corona allerede er offentlig indblanding, så hvorfor ikke benytte lejligheden og gøre noget nyt.

– Der er brug for en ny tilgang. Et helt nyt logistiksystem for den cirkulære økonomi, siger han.

 Afdelingslederen ser for sig transportsystemer og -centre, der kan håndtere store strømme af materialer og produkter, som leveres og kommer retur, mellemlagres, repareres og genbruges, igen og igen. Med mest mulig transporteffektivitet og mindst muligt værditab undervejs.

– Der vil være tale om opbygning af en helt ny cirkulær infrastruktur, og den opgave kan ingen løfte alene, men måske kan det offentlige og virksomhederne i fællesskab finde nye løsninger. Timingen lige nu er i hvert fald perfekt, siger han.

Læs også: Klimaministeren i opråb: Genstart af Danmark skal have en grøn dynamo i front

Folketinget vil ifølge den nyligt indgåede klimaaftale forhandle om grønne offentlige indkøb i efteråret 2020. 

Fakta

Eksempler på cirkulær økonomi (CØ)

Når værktøjs-virksomheden Solar udlejer sit værktøj til håndværkere, i stedet for at sælge det til dem.

Når flymotorproducent Rolls Royce opkræver leje for flymotorers egentlige timer i drift, i stedet for at sælge dem til flyselskaberne.

For begge eksempler gælder, at aftagerne kun køber ind til reelt behov. At producenterne har interesse i, at produktet holder længst muligt. I stedet for – som nu – at håbe at produktet snart går i stykker, så aftageren køber noget mere. Resultatet er længere levetid og mindre forbrug af ressourcer.

Gode råd til CØ

Kom i gang – eller videre – med cirkulær økonomi

Leder af Rambøll Site Solutions & Waste Management, Björn Appelqvist, råder virksomheder med CØ-ambitioner til følgende:

- Forestil jer at leje jeres produkt ud i stedet for at sælge det

- Forestil jer at producere det samme – men med bare en brøkdel af de ressourcer i bruger i dag

- Åben op, opsøg sparring f.eks. i brancheregi, drop en lukket tilgang

- Opsøg eksperter og fakta, drop tiltag kun baseret på artikler i medierne, mavefornemmelser og følelser

- Søg rådgivning og spørg: Hvad kan I gøre for mig, og hvad vil det koste?

- Søg støtte, der er masser, også for SMV’er og også til udvikling og rådgivning, f.eks. hos CELAN – Grøn Cirkulær Omstilling, der er EU-finansieret.

Følg klima hos DI

Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.

Læs mere om klimapartnerskaberne

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Karen Witt Olsen
Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Iben Kinch Sohn

Iben Kinch Sohn

Fagleder for cirkulær økonomi

  • Direkte +45 3377 3713
  • Mobil +45 2625 0910
  • E-mail ibso@di.dk

Relateret indhold