Adm. direktør Leif Hansen (th) og produktionsdirektør Karsten Klein har skabt en eksportsucces trukket af markedsføring på sociale medier og fokus på at følge kunderne tæt.

Foto: Thomas Arnbo
26.06.20 DIB Nyheder

Direktør: Grøn omstilling er appelsinen i vores turban

Da partnerne Leif Hansen og Karsten Klein købte den lille metalvirksomhed Lundberg Tech for 10 år siden, havde de ingen idé om, hvilken succes de ville stå i spidsen for i dag. Nu ser de frem mod gevinsterne ved den grønne omstilling.

Adresse: Foldagervej 12 a, b og c, Lille Skensved. Virksomheden Lundberg Tech har fundet sig godt til rette i den lille sjællandske bys industrikvarter, der blot er en rundkørsel væk fra motorvejen E47, der mod syd forbinder Danmark med Tyskland.

For Lundberg Tech stopper motorvejen dog ikke syd for grænsen – den går nærmere kloden rundt, corona­krise eller ej. Virksomheden har nemlig gang i en betydelig eksport, der på 10 år har øget omsætningen fra 4 til 90 mio. kr.

– Den grønne omstilling er en appelsin i vores turban, som vi ikke havde set komme for 10 år siden. Men den mangedobling vi har oplevet de seneste år, kan vi dog nok ikke gentage, lyder det fra medejer, bestyrelsesformand og adm. direktør Leif Hansen.

Sammen med den øvrige ledelse styrer han virksomheden fra sit kontor på første sal med vinduer ud mod produktionshallen.

Lundberg Tech har fundet sig til rette i en givtig niche, der står til at vokse yderligere med erhvervslivets grønne omstilling. Virksomheden har nemlig udviklet en såkaldt granulator, der opsamler spild fra proces- og pakkemaskiner, og gør det klar til genanvendelse.

Eksportsuccesen er ganske synlig, da DI Business besøger Lundberg Techs produktionshal en almindelig tirsdag. Mens virksomhedens medarbejdere samler og monterer granulatorer og ”All-in-one units” til lyden af 80’er hits på Radio 100 FM, bakker en polsk lastbil op til porten for at hente de færdige anlæg til kunder i Frankrig og USA.

Ca. 1.000 All-in-one units og granulatorer skal årligt samme vej – 95 procent til kunder uden for Danmark.

– Kernen i vores succes er først og fremmest, at vi er gode til at skabe synlighed omkring virksomheden, og så at vi er gode til at skalere virksomheden op, fortæller Leif Hansen over en kop kaffe.
– Da jeg første gang hørte ordet ”skalering”, tænkte jeg, at det var jo det, vi allerede havde gjort i flere år, tilføjer han.

Skalering var netop det, som Leif Hansen og partner og direktør Karsten Klein allerede havde i tankerne, da de i 2009 blev varme på virksomheden og købte den på ryggen af finanskrisen.

De så gode muligheder i granulatoren, der typisk er placeret ved proces- og pakkemaskiner i industrivirksomheder, og som findeler deres spild for at reducere volumen og øge genanvendeligheden.

Opdagede virksomhed i Belgien

Leif Hansen og Karsten Klein købte virksomheden fra 1946 efter et messebesøg i Belgien. Virksomheden – eller nærmere metalværkstedet – havde dengang til huse i Novozymes industriområde i Bagsværd.

Leif Hansen var dengang 60 år. Han havde netop solgt en anden virksomhed og havde egentlig blikket mere rettet mod en roligere pensionist­tilværelse kombineret med bestyrelsesarbejde. Men hans tidligere medarbejder Karsten Klein fik ham på andre tanker.

– Det er jo som med cirkushesten i manegen – jeg blev fristet til at tage en tur mere. Karsten og jeg begyndte at se på forskellige metalvirksomheder og fandt frem til Lundberg Tech, der havde en meget stærk teknologi og et godt produkt – men savnede kundeservice og opfølgning. Det triggede os, fortæller bestyrelsesformanden, der nu har rundet 70 år.

Leif Hansen havde penge fra sit tidligere virksomhedssalg til at komme i gang, mens Karsten Klein fik et lån – et lån der for længe siden er betalt tilbage efter virksomhedens massive fremgang.

Karsten Klein fortæller under rundvisningen i produktionshallen, at han er pavestolt over det, som Lundberg Tech er blevet til i dag.

– Ingen havde troet, at vi kunne stå her, hvor vi gør nu. Da vi overtog virksomheden, var der kun en ordrebeholdning på 100.000 kr. Det er faktisk svært at fatte, og jeg har elsket at være med på den rejse. Nu er jeg helt klar til, at vi skal vokse yderligere, siger Karsten Klein.

Læs også: Direktør i Plus Pack: Drømmeudspil for klimapartnerskab

Lige nu foregår den grønne omstilling stadig meget på direktionsgangen. På et tidspunkt kommer den ned på gulvet, når de store virksomheder skal omsætte deres grønne ambitioner til handling – og så er vi klar. Leif Hansen, medejer, Lundberg Tech

Offensiv markedsføring

Stoltheden fik en ekstra anerkendelse i januar 2020, hvor DI kårede virksomheden til vinder af Initiativprisen 2019 takket været evnen til at skalere op.

De to ejere flyttede, som noget af det første, Lundberg Tech til Lille Skensved, nordvest for Køge. Stedet blev også valgt i forhold til virksomhedernes medarbejdere, hvor hovedparten stadig er med på vækstrejsen. Her delte de i første omgang produktionshallen med to andre virksomheder.

Samtidig skruede de markant op for salgsarbejdet og markedsføringen.

– Hidtil havde virksomheden ventet på, at kunderne kom af sig selv, men der var brug for en større synlighed. Vi gik fra at deltage i en enkelt udstilling hvert andet år til i dag 14 udstillinger og messer om året kloden rundt. Kernen er at være kendt, kendt, kendt, så når virksomheder har et behov inden for det her område, så kontakter de os, fortæller Leif Hansen.

Sociale medier

Synligheden er også bredt ud på de sociale medier, Instagram, Facebook og LinkedIn, hvorimod klassiske opsøgende salgsbesøg til potentielle kunder er droppet.

Lundberg Techs offensive markedsføring gav international vækst, og i dag har virksomheden datterselskaber i Tyskland, USA og Kina samt egne folk i Frankrig, Italien, England og Holland.
Evnen til at vækste – eller skalere op, står også på et andet vigtigt ben, pointerer Leif Hansen:

– Da vi fastlagde Lundberg Techs strategiske grundlag, skar vi ind til kernen – nemlig fremstillingen af selve granulatoren. Resten – pladearbejde, rør, indbygningskasser og andre ting, får vi primært fra andre danske underleverandører, der på den måde vokser sammen med os, siger han.

Havde virksomheden valgt selv at fremstille alle dele af rørklipperen, ville der ikke være kræfter til et massivt salgsarbejde, og leveringstiderne ville trække ud.

Læs også: Grøn prisvinder 20-dobler omsætning på 10 år

Grøn omstilling næste skridt

Leif Hansen og Karsten Kleins strategi for Lundberg Tech blev udtænkt, længe før grøn omstilling, klimaforandringer og genanvendelse af spild kom øverst på samfundets dagsorden. Derfor ser de også lovende forretningsmuligheder i fremtiden.

– Fase et tog os 10 år. Nu går vi i gang med fase to, hvor vi benhårdt skal være en del af den grønne omstilling. Det er vi heldigvis allerede på en del projekter, og vi skal udvikle vores granulator på en række områder, siger Leif Hansen.

Han forventer, at Lundberg Techs granulator kan medvirke til at sikre den separation af forskellige typer af rester fra industriproduktion, som er nødvendig for at genanvende mest muligt af spildet.

– Lige nu foregår den grønne omstilling stadig meget på direktionsgangen. På et tidspunkt kommer den ned på gulvet, når de store virksomheder skal omsætte deres grønne ambitioner til handling – og så er vi klar, siger Leif Hansen.

Lundberg Tech ser især mod USA og Kina for vækstmuligheder – og Leif Hansen tror på, at virksomheden kan nå dobbelt størrelse i løbet af de næste fem år.

– Der er stadig plads til at vokse rigtigt meget i takt med at forskellige markeder bliver mere modne, og virksomheder i Europa tager deres standarder for håndtering af spild med til eksempelvis Asien. Der hænger vi heldigvis med i slipstrømmen, siger Leif Hansen.

Hurtigere levering efter corona

Virksomheden har holdt dampen oppe under coronakrisen, og det har ikke været nødvendigt indtil nu at afskedige eller hjemsende medarbejdere. Digitale værktøjer har været i brug under nedlukningen af Europa, mens agenter og distributører har været i fuld gang.

Tiden har også været brugt til at effektivisere værdikæden og dialogen med leverandører. Den proces har faktisk forbedret leveringstiden, der nu er skåret ned til en uge.

Travlheden i Lille Skensved bliver derfor ikke mindre, og strømmen af lastbiler, der bringer de færdige granulatorer ud i verden, vil fortsætte med at vokse.

Læs også: Brug coronakrisens handlekraft på klimaet

Fakta

LUNDBERG TECH 

·         Fremstiller granulatorer, der findeler og opsamler papir-, plast- og foliespild fra industrivirksomheders produktion.

·         Vinder af Dansk Industris Initiativpris 2019.

·         Grundlagt i 1946 og begyndte i 1980’erne at fremstille granulatorer. 

·         Bestyrelsesformand og adm. direktør Leif Hansen og produktionsdirektør Karsten Klein købte virksomheden i 2009.

·         Har 40 ansatte, heraf 30 i Danmark og de øvrige i USA, Tyskland, Kina, England, Holland og Frankrig. 

·         Omsætning 2018/19: 90 mio. kr. 

·         Resultat: Overskud 12,7 mio. kr. før skat.

LEIF HANSEN

·         70 år

·         2009: Adm. direktør, medejer og bestyrelsesformand Lundberg Tech

·         2000: Ejer af K.A.L. Procesteknik A/S

·         1989: Adm. direktør i Schur Flexible A/S. 

KARSTEN KLEIN

·         46 år

·         2009: Medejer og produk­tionsdirektør Lundberg Tech 

·         2008: Produktionschef i Aluflam A/S 

·         2001: Produktionschef i K.A.L. Procesteknik A/S.

Kilde: Lundberg Tech

Følg klima hos DI

Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.

Læs mere om klimapartnerskaberne

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Iben Kinch Sohn

Iben Kinch Sohn

Teamleder

  • Direkte +45 3377 3713
  • Mobil +45 2625 0910
  • E-mail ibso@di.dk

Relateret indhold