Fra kødbakke til ny kødbakke: Cirkulær økonomi når nye højder med Folketingets affaldsaftale. Nedenfor en gennemgang af, hvordan DI ser  potentialet  i at gøre mere affald til nye råvare.

Grafik: Belle Djerberg
18.06.20 DIB Nyheder

Her er planen: Sådan får affald nyt liv

Vejen til markant mere genanvendelse af vores affald er banet med ny plan fra Folketinget. Her er trin for trin fremtidens måde at give affald af plastik, glas og pap et nyt liv.

De fleste varer er i glas, pap eller plastik, når vi køber dem. I dag ender en stor del af emballagen med at blive brændt på et affaldsforbrændingsanlæg. Men af hensyn til klimaet og miljøet skal emballagen i fremtiden genanvendes til nye produkter.

Folketinget præsenterede 16. juni vilkår for et nyt dansk system, som indretter affaldshåndteringen til den nye grønne virkelighed, hvor vi skal genanvende langt mere af vores affald. Husholdningsaffaldet vil i fremtiden blive indsamlet på stort set samme måde i alle landets kommuner. Det sikrer store mængder ensartet materiale, som kan eftersorteres effektivt og i høj kvalitet, forklarer Karin Klitgaard, chef for miljøpolitik og cirkulær økonomi i DI.

Læs også: DI kalder affaldsforlig historisk

Det genanvendelige husholdningsaffald vil blive udbudt. Dermed bliver der skabt grundlag for investeringer i sorterings- og genanvendelsesanlæg. 

Yderligere træder i 2025 et EU direktiv i kraft, der gør producenterne ansvarlige for, at emballagen bliver genanvendt. Det vil sige, at slagteriet eksempelvis får ansvaret for, at kødbakken af plastik bliver sorteret fra og genanvendt – ideelt til en ny kødbakke.

Fra kødbakke til kødbakke - trin for trin:

I billedet ovenfor følger vi en kødbakkes vej i fremtidens håndtering af affald.

1: Uanset om man placerer sin vare i emballage af pap, glas, metal eller plastik har man som virksomhed ansvaret for, at det bliver genanvendt. Derfor er det vigtigt at designe sin emballage, så den er nem er genanvende.

2: Slagteriet, som pakker det hakkede kød – det kan være i supermarkedet – er fra 2025 ansvarlig for emballagen.

3: Når kødet er spist, har de fleste husstande i dag en affaldsbeholder til plastik, som de kan lægge kødbakken i. Sorteringen er forskellig fra kommune til kommune, der bliver affaldet ikke samlet i så store mængder, at det er økonomisk at genanvende. I dag er det stadig over halvdelen af husholdningsaffaldet, der bliver brændt på forbrændingsanlæggene.

4: I fremtiden skal vi fortsætte med at sortere plastik og anden affald i en særlig affaldsbeholder. Men alle husstande i Danmark skal sortere på samme måde, så vi får ensartede strømme af affald.

5: Kommunen står for indsamlingen af husholdningsaffaldet – nøjagtig som i dag. De kan vælge at udbyde indsamlingen.

6: Affaldet køres til et fuldautomatisk sorteringsanlæg. Her bliver det sorteret i forskellige typer plastik, metal, glas mm. Der er brug for 2 – 4 store sorteringsanlæg i Danmark

7: Kødbakken ender – sammen med tusindvis af andre kødbakker – hos virksomheder, der genanvender plastik.

8: Kødbakken er nu blevet til en ny kødbakke eller en anden form for emballage.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Følg klima hos DI

Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.

Læs mere om klimapartnerskaberne

Karin Klitgaard

Karin Klitgaard

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3695
  • Mobil +45 2565 0241
  • E-mail kakl@di.dk

Relateret indhold