11.06.20 DIB Nyheder

Lille forbedring på USA’s jobmarked trods mange nye ledige

Selvom der fortsat kommer mange flere nye ledige end normalt, er der også fremgang på det amerikanske jobmarked. Det brogede beskæftigelsesbillede er derfor blevet et tveægget sværd, som begge sider af amerikansk politik udnytter i valgkampen, forklarer DI’s cheføkonom Allan Sørensen.

I sidste uge meldte 1,5 mio. amerikanere sig som ledige. Over de seneste 12 uger har over 44 mio. amerikanere meldt sig som ledige.

- I sidste uge udfyldte 1,5 millioner amerikanere en ledighedserklæring. 44 millioner amerikanere har i løbet af coronakrisens første 12 uger været nødt til, at melde sig som ledige. Krisen stikker stadig så dybt, at virksomhederne fortsat har behov for at skille sig af med mange medarbejdere, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Sidste uges antal nyledige var på laveste niveau under coronakrisen, hvilket dog stadig er mere end dobbelt så højt som de værste uger under finanskrisen. Det samlede antal af vedvarende ledige faldt fra 21,3 mio. til 20,9 mio. Den samlede ledighed ligger på 14,2 procent.

- Den gode nyhed i dagens tal er, at den samlede ledighed aftog lidt. Samfundet er begyndt at åbne op igen, så der er flere, der vender tilbage i job end nye, der melder sig ledige. Beskæftigelsen stiger igen inden for restauranter og fritidsaktiviteter – de områder der blev klart hårdest ramt af coronakrisen, siger Allan Sørensen.

- Ledigheden er eksploderet under coronakrisen, og det kommer på et uheldigt tidspunkt for Donald Trumps ambitioner om at blive genvalgt til præsident. Trump vil slå på, at det går bedre, og at ledigheden er faldende. Demokraterne vil argumentere for, at der skal gøres mere for at nedbringe den højeste ledighed siden 1930’erne, siger Allan Sørensen.

- Det er afgørende for økonomien, at de mange ledige hurtigt kan få et job igen. Økonomien har formentlig først vundet det tabte tilbage igen i 2022, men ledigheden vil om to år stadig være højere end før coronakrisen, siger Allan Sørensen.

- En langstrakt genopretning af amerikansk økonomi betyder, at danske virksomheder også står over for en lang periode med lavere efterspørgsel og dermed færre ordrer på det amerikanske marked, siger Allan Sørensen.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold