Miljøminister til nytårstaffel i gamle duge
Miljøminister Lea Wermelin valgte at støtte genbrug og genanvendelse af tekstiler, da hun tog til dronningens nytårstaffel, iført en kjole, lavet af gamle duge fra restauranter i Jylland.
Da miljøminister Lea Wermelin i 2019 skulle til sit første nytårstaffel hos dronningen overvejede hun, hvordan hun på en gang kunne være klædt på bæredygtigt og efter etiketten. Hun kontaktede derfor firmaet Leftover, som drives i samarbejde mellem designeren Klaus Samsøe og virksomheden Textilia, og som omdanner tekstilaffald som udtjente duge, kokkejakker og viskestykker til nyt tøj. miljøministeren fik designet en lang elegant mørkegrå kjole af duge, der havde haft en plettet fortid på restauranter i Jylland, under sovsekander og rødvinsglas.
”Det var vigtigt for mig at bruge den aften som en platform til at vise, at man kan gøre noget andet. Vælge en grønnere vej,” fortæller Lea Wermelin.
Læs også: Kommuner vælger bæredygtig løsning i rekordstort udbud
Tekstiler i fokus i affaldsplan
Men et er, at miljøministeren privat bakker op om genbrug af tekstiler. Det er politisk også i fokus i regeringens nye udkast til en affaldsplan, som vil reducere mængden af tekstilaffald blandt andet gennem affaldssortering.
”Vi brænder alt for mange tekstiler i dag. Jeg tror, der er mange – og især mange unge, der gerne vil mere genbrug. Vi vil gerne understøtte genbrugsmarkedet, så flere tekstiler kan gå direkte til genbrug og genanvendelse, frem for afbrænding,” siger miljømFinisteren, der har besøgt Textilia og fremhæver virksomheden som et inspirerende eksempel. Spørgsmålet er, om vi er langt nok teknologisk til at genanvende de indsamlede tekstiler? Og om der er behov for at gøre yderligere for at fremme et decideret marked for reparationer og genbrug?
”Det er lidt en diskussion om hønen eller ægget. Skal man udvikle teknologien først med den begrænsede mængder tekstilaffald, der indsamles i dag, eller skal man gennem affaldssortering sørge for, at man får flere tekstiler samlet ind og på den måde skabe incitament til udvikling indenfor genanvendelse og nye måder at omdanne tekstilaffald til stoffer, der kan indgå i nye produktioner? Vi tror på, at hvis man får skala i den tilgængelige mængde af tekstiler, vil det blive interessant for store virksomheder at investere i,” siger miljøministeren.
Som Fællesudbud Sjællands samarbejde med Textilia viser, kan genbrug af tekstiler også fremmes gennem krav i offentlige indkøb. Er der planer om en strategi for at fremme grønne offentlige indkøb?
”Vi er åbne for at supplere med andre initiativer. Det er en del af vores forståelsespapir. Men i første omgang har vi fokus på affaldsplanen. At vi skal sortere ens. Og fremadrettet også sortere tekstilaffald. Den hullede t-shirt, som ikke kan genbruges direkte, skal ikke smides sammen med restaffaldet til forbrænding, men i stedet sorteres separat og sendes til genanvendelse. Det skal være nemt for den enkelte at genbruge og genanvende - og vil være grønnere for samfundet,” siger Lea Wermelin.
Læs også: Dansk Industri og Dansk Erhverv: Affaldsdebatten er kørt af sporet
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.