"Den omfattende handel med kopivarer rammer virksomheder over en bred kam og derfor skal vi have styrket retshåndhævelsen både på nettet og i den fysiske handel," siger Lars Holm Nielsen, chef for regelforenkling, iværksætteri og SMV-politik i Dansk Industri.

11.06.20 DIB Nyheder

Nethandel giver ulovlige kopivarer medvind

Ulovlige kopivarer koster milliarder i tabte indtægter for både lande og virksomheder. Alene den danske kosmetik- og hygiejnebranche mister årligt omsætning for 1 milliard kroner. Især fordi mange køber kopivarer på nettet, viser ny rapport.

EU-landene mister hvert år indtægter for 111,5 milliarder kroner på grund af ulovlige kopivarer. Det viser en ny rapport fra Den Europæiske Unions Kontor for Intellektuel Ejendomsret (EUIPO)

Tabet skyldes lavere direkte og indirekte skatter samt sociale bidrag, som ikke betales af de illegale producenter.

- Forfalskning er en kriminel handling, der har sine ofre. Kopivarer fratager lovlydige virksomheder deres omsætning og lande deres indtægter, som de har hårdt brug for. De er til fare for både forbrugernes helbred og sikkerhed. Som det fremgår af det arbejde, vi har udført sammen med Europol, kan indtægterne fra kopivarer også understøtte grov organiseret kriminalitet. For fuldt ud at få bugt med problemet er det nødvendigt med en fælles international indsats på alle niveauer, siger EUIPO's administrerende direktør, Christian Archambeau.

Læs også: Fem virksomheder: Vi kopieres over hele verden

Lovlige virksomheder rammes hårdt

Rapporten dokumenterer samtidig, at organiserede kriminelle grupper i stigende grad forbindes med handel med kopivarer. Det rammer lovlydige virksomheder. Ifølge EUIPO's beregning mister brancher, der omfatter kosmetik og hygiejneprodukter, vin og alkohol, lægemidler, legetøj og spil, hvert år i EU op til 141,1 milliarder kroner i tabt omsætning på grund af kopivarer.

- Danske myndigheder har skruet op for bekæmpelsen med etableringen af en permanent taskforce hos Bagmandspolitiet (SØIK). Den er specialiseret i at bekæmpe kriminalitet, hvor rettigheder til produkter, varemærker og design systematisk krænkes. Men der er behov for at styrke indsatsen yderligere også på tværs af landegrænser, siger Lars Holm Nielsen, chef for regelforenkling, iværksætteri og SMV-politik i Dansk Industri (DI).

Læs også: Pas godt på de innovative og de kreative

Styrk håndhævelsen både på net og fysisk handel

Han henviser til rapportens konklusioner om, at alene den danske kosmetik- og hygiejnebranche årligt mister omsætning for 1 milliard kroner. Primært fordi mange køber kopivarer via nethandel. 

- Nethandel er et særskilt problem, og derfor ligger der også en stor opgave i at få fortalt forbrugere, at kopivarerne kan være sundhedsskadelige. Men den omfattende handel med kopivarer rammer virksomheder over en bred kam og derfor skal vi have styrket retshåndhævelsen både på nettet og i den fysiske handel, siger Lars Holm Nielsen.

Læs også: Vi blæser på produktsikkerhed, når vi handler på nettet

Lars Holm Nielsen

Lars Holm Nielsen

Chef for regelforenkling, iværksætteri og SMV-politik

  • Direkte +45 3377 3562
  • Mobil +45 2013 7756
  • E-mail lhni@di.dk

Relateret indhold