Klimaaftalen fjerner overskudsvarmeafgiften. Det er godt nyt for blandt andre Rockwool Nordics, der vil kunne levere varme til yderligere 1.500 boliger.

Foto: Rockwool Nordics
29.06.20 DIB Nyheder

Rockwoolvarme kan forsyne 1.500 boliger

Med ny klimaaftale kan Rockwool slippe for at sende kogende vanddamp ud i atmosfæren. I stedet kan vandet give varme til 1.500 boliger i nærområdet.

I 2019 leverede Rockwools to danske fabrikker overskudsvarme for det, der svarer til 23.000 MWh, til de lokale fjernvarmeværker i hhv. Vamdrup og Arden.

Men isoleringsvirksomheden producerer væsentligt mere, end fjernvarmeværkerne aftager. Så meget af det vand, der når 90 grader ved afkøling af virksomhedens ovne, lukkes ud som damp.

- Vi kan levere varme til yderligere ca. 1.500 flere boliger. Det er et betydeligt potentiale, der kan udnyttes, hvis de økonomiske rammevilkår bliver mere gunstige, siger Frank Ove Larsen, adm. direktør i Rockwool Nordics.

Læs også: Milliardregning til virksomheder skal styrke genanvendelse

Klimaaftale fjerner afgift

Det er der nu udsigt til, at de kan blive. Et stort flertal i Folketinget er nemlig i den nyligt indgåede klimaaftale blevet enige om at fjerne den overskudsvarmeafgift, der hidtil har været pålagt varme fra virksomheder som Rockwool.

- Det kan forhåbentligt sikre, at de potentialer, der er i industriel overskudsvarme, kan udnyttes. I den grønne omstilling har vi som samfund ikke råd til at spilde oplagte energikilder som overskudsvarme fra industrien. Det er så at sige en gratis omgang, da energien allerede er brugt i fremstillingsprocessen, siger Frank Ove Larsen.

Han påpeger dog, at der endnu udestår politiske forhandlinger om prisreguleringer, der ifølge aftaleteksten skal ”fungere som et værn mod falsk overskudsvarme”.

- Derfor er det stadig lidt uklart for os, hvad det ender med. Vi forventer ikke at komme til at tjene penge på det. Men vi vil glæde os til at kunne udnytte vores overskudsvarme til gavn for miljøet, siger Frank Ove Larsen.

Læs også: Virksomheder i vildrede om bæredygtige forretningsrejser

Flere står klar med overskudsvarme

Det er der, ifølge branchedirektør i DI Energi Troels Ranis, flere virksomheder, der gør.

- Det har været efterspurgt af mange virksomheder med grønne ambitioner, og i DI har vi længe arbejdet for en afskaffelse af overskudsvarmeafgiften. Det er tudetosset med en afgift, der har sat en effektiv stopper for udnyttelse af energi, der dermed bliver spildt, siger Troels Ranis.

Ved at udnytte allerede anvendt energi, kan danske virksomheder samlet set bidrage endnu mere til en grønne omstilling.

- Afskaffelsen af afgiften på overskudsvarme er både til glæde og gavn for virksomheder, forbrugere og klimaet, siger Troels Ranis.

En analyse fra Skatteministeriet vurderer, at der er et potentiale på 12,5 PJ overskudsvarme, der ikke bliver udnyttet. 12,5 PJ vil kunne forsyne 128.000 standard enfamilieshuse med fjernvarme.

Om Rockwool

- Grundlagt i 1909.

- Er i dag verdens førende producent af stenuldsbaserede løsninger.

- Hovedkvarter: Hedehusene.

- Antal ansatte: 800 i Danmark, 11.700 på verdensplan.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Følg klima hos DI

Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.

Læs mere om klimapartnerskaberne

Peter Henningsen Hansen
Skrevet af:

Peter Henningsen Hansen

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold