18.06.20 DIB Nyheder

Sabbatår kan give afklaring – men pas på ikke at blive hængende

Nye tal: Mange studenter vælger at holde en pause i deres uddannelse. Det behøver slet ikke at være skidt, siger DI’s chef for uddannelse og forskning, Mette Fjord Sørensen.

Cirka halvdelen (56 pct.) af studenterne, som færdiggjorde en gymnasial uddannelse i 2017, og som siden er startet på en videregående uddannelse, holdt et eller to sabbatår. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik om studenters sabbatår. Analysen viser også, at studenterne, der holdt et enkelt sabbatår, arbejdede i ca. 75 pct. af den tid, de holdt sabbat.

- Det kan sagtens være en god idé, at studenter tager et eller to sabbatår, især hvis de unge bruger tiden til at prøve kræfter med et arbejde og bliver mere afklaret omkring, hvilken uddannelses- og karrierevej de vil tage, siger Mette Fjord Sørensen, chef for uddannelse og forskning i Dansk Industri (DI).

- Måske vil tendensen mod flere sabbatår vende nu. På grund af coronakrisen vil der i år formentlig være flere unge, der søger ind på en videregående uddannelse  – og færre der vil holde sabbatår. Derfor er det rigtig godt, at alle Folketingets partier i sidste uge indgik en aftale om, at der skal oprettes 5.000 nye uddannelsespladser på uddannelser, hvor der er gode beskæftigelsesmuligheder, siger Mette Fjord Sørensen.

- Det er vigtigt, at studenter tænker over, hvor længe de holder sabbat. Hvis de tager mange sabbatår, vil der være en risiko for, at deres faglighed fra gymnasiet går for meget i glemmebogen. Hver 4. student er fortsat ikke i gang med nogen uddannelse efter 27 måneder, og det kan nemt blive et problem – for den enkelte og for samfundet, siger Mette Fjord Sørensen.

- Fra næste år får studenter vejledning om både videregående uddannelser og som noget nyt erhvervsuddannelser. Det bredere vejledningssigte kan forhåbentlig få flere studenter hurtigere i gang med en kompetencegivende uddannelse, siger Mette Fjord Sørensen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jonas Forup

Jonas Forup

Konsulent

  • Direkte +45 3377 4719
  • Mobil +45 2830 1544
  • E-mail jofs@di.dk

Relateret indhold