Chr. Hansens bakterier til fødevarer er meget temperaturfølsomme, derfor er det vigtigt, at de kan opbevares korrekt ved eksport. Billedet er fra Chr. Hansens produktion i Avedøre.

Foto: Chr. Hansen
02.07.20 DIB Nyheder

Chr. Hansen har holdt 42 møder i Brexit taskforce - nu er de så klar, de kan blive

I fødevarevirksomheden Chr. Hansen har de igennem meget lang tid forberedt sig på Storbritanniens farvel til EU’s indre marked. DI opfordrer andre virksomheder til også at gå i gang med forberedelserne – hellere nu end i morgen.

Forberedelserne til Storbritanniens udtrædelse af det indre marked har været lange og seje. Det ved de i London. Det ved de i Bruxelles – og det ved de i den danske fødevareingredienskoncern Chr. Hansen i Hørsholm.

- Vi har forberedt os i rigtig lang tid. Fornyelig holdt vi vores 42’ende møde i vores Brexit taskforce. Det har været et langt tilløb, der også pludselig er blevet bremset af nye udmeldinger fra statslederne, siger head of public affairs Jesper Packert Pedersen fra Chr. Hansen.

Men nu skulle det være sikkert og vist. I går, 1. juli, udrandt timeglasset for en yderligere forlængelse af Storbritanniens udtrædelse af EU’s indre marked. Og den 1. januar 2021 vil en ny virkelighed møde Chr. Hansen og alle andre danske virksomheder med aktiviteter i Storbritannien, der til den tid vil være udtrådt af det indre marked.

- Nu sker det, siger Jesper Packert Pedersen.

Læs også: Brexit forberedelse gjorde fødevaregigant klar til Corona

Godt forberedt til Brexit

I Chr. Hansen er de ikke overraskende – set i lyset af de mange Brexit taskforce møder – ganske godt forberedt.

- Vi har både kigget på logistikken, forsyningskæderne, de finansielle aspekter og dialogen med kunderne, fortæller Jesper Packert Pedersen.

For Chr. Hansen er det særligt vigtigt at vide, hvordan kontrol og fortoldning sker efter nytår. Da Chr. Hansen eksporterer fødevareingredienser til Storbritannien, nytter det ikke, at de bliver fanget i en lang og omstændelig proces, der sætter ingredienserne på spil.

- Vi kan ikke leve med at sidde i en lang kø i Calais i Frankrig, siger Jesper Packert Pedersen.

Han fortæller, at det kan være svært at finde ud af præcis, hvad briterne har tænkt sig med grænsekontrollen. Derfor er Chr. Hansen også i tæt dialog med DI’s afdeling i Bruxelles og DI’s kontor for afsætningspolitik. Samtidig sørger Chr. Hansen også for selv at være i kontakt med myndighederne både herhjemme og i udlandet.

- Vi indhenter så mange oplysninger som muligt, så vi kan være godt forberedte på, hvad der venter os efter nytår.

Læs også: Chr. Hansens produktionsfaciliteter kører på fuld damp

DI: Kom i gang med Brexit forberedelserne

I Dansk Industri opfordrer man andre virksomheder med aktiviteter i Storbritannien til at lade sig inspirere af Chr. Hansen.

- Nu er det altså alvor. Den 1. januar er det slut med Storbritanniens deltagelse i det indre marked og det skal virksomhederne være klar på, siger DI’s europapolitiske chef Anders Ladefoged, der følger udviklingen tæt fra DI’s kontor i Bruxelles.

Anders Ladefoged fortæller, at det er hans opfattelse at mange virksomheder allerede har gjort et stort og grundigt stykke arbejde for at være klar til Storbritanniens farvel til det indre marked. Men for de virksomheder, der endnu ikke er klar, har Dansk Industri  udviklet flere værktøjer, der kan inspirere og hjælpe virksomhederne til at blive klar til den nye virkelighed, som de vil møde den 1. januar 2021.

Blandt hjælpemidlerne finder du blandt andet DI's Brexit Tool-kit, som du kan finde her. Ligeledes kan virksomhederne hente god hjælp hos Erhvervsstyrelsens hjemmeside.

- Jeg vil klart opfordre virksomheder med aktiviteter i Storbritannien til at tage et ekstra kig på, om de er klar til de nye procedure, som vil gælde fra den 1. januar 2021, siger Anders Ladefoged. 

Læs også: Seks måneder til brexit – Her er, hvad du skal forberede dig på

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Anders Ladefoged

Anders Ladefoged

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3609
  • Mobil +32 491 569 209
  • E-mail al@di.dk

Relateret indhold