En netop offentliggjort meningsmåling fra Europa-Kommissionens "Eurobarometer" viser, at 8 ud af 10 danskere mener, at EU's fri bevæglighed er til gavn for dansk økonomi.

24.07.20 DIB Nyheder

8 ud af 10 danskere: Dansk økonomi vinder på EU’s fri bevægelighed

En netop offentliggjort meningsmåling fra Europa-Kommissionen viser, at et meget stort flertal af danskerne mener, at den fri bevægelighed inden for EU er til fordel for Danmark.

Det er en fordel for dansk økonomi, at det er muligt for EU’s borgere at rejse, bo og arbejde frit på tværs af landegrænserne i EU. Det viser resultaterne af en rundspørge til 1.005 danskere, der netop er offentliggjort af Europa-Kommissionen.

I alt svarer 79 procent af de adspurgte danskere, at de er enige i, at den fri bevægelighed inden for EU generelt er til fordel dansk økonomi. 17 procent er uenig. Mens 4 procent svarer ”ved ikke”.

Dansk Industris europapolitiske chef Anders Ladefoged mener, at målingen er et godt nyt.

- Den er positivt, at så stort et flertal af danskerne mener den fri bevægelighed er til gavn for dansk økonomi. Der er heller ingen tvivl om, at det både for de danske virksomheder og for Danmark samlet set er en fordel, at EU’s borgere kan rejse og arbejde i hele EU, siger han.

Læs også: DI: Vigtigt at EU står sammen om grøn genopretning af Europa

Fri bevægelighed giver milliardgevinst

Danskernes positive opfattelse af den fri bevægelighed stemmer godt overens med en analyse gennemført af Dansk Arbejdsgiverforening (DA) i foråret 2019. Analysen viste, at EU-borgere, der arbejder i Danmark, alene i 2018 var med til at løfte Danmarks bruttonationalprodukt (BNP) med 81 milliarder kroner.

Ifølge Anders Ladefoged fra DI nyder hele Danmark gavn af de økonomiske gevinster.

- Den fri bevægelighed gør blandt andet, at virksomhederne kan få medarbejdere med de helt rette kompetencer og at danskere kan få international erfaring og oplevelser i udlandet. Det styrker virksomhederne, og det styrker Danmark, siger han.

Europa-Kommissionens måling er gennemført i perioden fra den 27. februar til den 5. marts – altså umiddelbart før coronakrisen førte til, at Danmark blev lukket ned. Målingen er dog først lige blevet offentliggjort. 

Målingen viser, at det i EU som helhed er 84 procent, der mener, at den fri bevægelighed har været til gavn for deres hjemlande.

Læs også: DI: For tidligt at ånde lettet op efter eksportfremgang

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Anders Ladefoged

Anders Ladefoged

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3609
  • Mobil +32 491 569 209
  • E-mail al@di.dk

Relateret indhold