Adm. direktør Per Olsen, Bornholms Andelsmejeri Sct. Clemens har modtaget et hav af priser for sine oste, der sendes fra Bornholm til 35 lande i hele verden.

01.07.20 DIB Nyheder

Bornholms Andelsmejeri er Danmarks dygtigste til at tjene penge

Per Olesen er adm. direktør for mejeriet med landets højeste afregning: Seks mio. kr. har han sendt til sine andelshavere i år – trods udfordringer med at drive forretning på en ø som Bornholm.

Bornholms Andelsmejeri Sct Clemens sørger adm. direktør Per Olsen for, at 60.000 ton indvejet mælk hvert år bliver til oste til 35 forskellige lande.

I 2019 omsatte den adm. direktør og hans73 medarbejdere for 286 mio. kr.. 6 millioner røg i foråret 2020 retur til Bornholms 26 mælkebønder - det er danmarksrekord. DI Business har ringet op og spurgt Per Olsen til succesen - og virkeligheden når man driver forretning på en ø:

Hvad er hemmeligheden bag årets flotte resultat?
- Mine ejere er mælkebønder, der står virkelig tidligt op og knokler på syv dage om ugen – uden at få de store penge for det. For dem er jobbet et kald. Så skal jeg også gøre mit ypperste, jeg er jo på arbejde for dem. 

Hvad betyder Andelsmejeriet St. Clemens for øen?
– Da jeg blev adm. direktør for mejeriet for 22 år siden, havde Bornholm 125 andelshavere. Nu har vi 26, så jeg arbejder også hårdt for at øen kan beholde sine sidste mælkeproducenter. Landbrug fylder virkelig meget herovre. Udover de 73 medarbejdere, vi har her på mejeriet og vores to osterier, er der jo også tre – fire ansatte ude på gårdene. Det er altså mange på Bornholm, og så skal St. Clemens altså klare sig godt.

Hvordan er øens forretningsklima?
– Bornholm er generelt ikke det nemmeste sted at drive business. Alt skal sejles med en færge, koster ekstra og kræver god planlægning. Tag for eksempel farligt gods, hvis du har bestilt kemikalier, kan du kun få én gang om ugen. Derudover er min mejeriforretning lidt speciel. Jeg skal jo hente mælk 365 dage om året – uanset situationen i verden.

Det var det svære - hvad er det særlige?
– Jeg er enormt stolt af, at vi over de seneste 15 år har bygget Bornholm op som en kulinarisk fødevareø med bryggerier, spritfabrik, gourmet restaurant, karameller, is og lakrids. Der er gang i mange start-ups, og jeg hjælper så godt jeg kan med alt fra råd om kartonindkøb til de rette kontaktpersoner fra mit netværk. Det er fedt at være en del af den energi.

Bornholms Andelsmejeri St. Clemens

- Laver primært oste
- Eksporterer 97 pct. af de årligt 60.000 ton indvejet mælk
- Eksport til 35 lande
- Omsatte i 2019 for 286 mio. kr.
- Per Olesen har været adm. direktør de seneste 22 år. - Medlem af div. bestyrelser, bl.a. i Landbrug & Fødevarer

Leif Nielsen

Leif Nielsen

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3015
  • Mobil +45 2724 5638
  • E-mail leni@di.dk

Relateret