Eksportvirksomheder sidder fast i mudderet
Mange danske eksportvirksomheder ser særdeles dystert på den kommende tid, viser en rundspørge foretaget af Dansk Industri.
Glem alt om et hurtigt opsving i kølvandet på coronakrisen. Det er konklusionen i en ny DI-analyse, der baserer sig på svar fra 716 medlemsvirksomheder i Dansk Industri.
Sortest ser det ud blandt de virksomheder, der hovedsagligt baserer deres indtjening på eksport. Blandt disse er forventningerne til tredje kvartal næsten lige så sorte som til andet kvartal, der markerede sig ved at have den største grad af pessimisme i de 10 år, som DI’s virksomhedspanel har eksisteret.
- Det er ret så dystre forventninger virksomhederne har til de kommende måneder. Det vidner om, at coronakrisen slet ikke er et overstået kapitel – og slet ikke på eksportmarkederne, siger international direktør i DI Thomas Bustrup og tilføjer:
- Så længe restriktionerne for at inddæmme coronavirussen præger vigtige eksportmarkeder og hindrer muligheden for at rejse på tværs af landegrænserne, vil de eksporttunge virksomheder have svært ved virkelig at få gang i butikken. Men selv når der bliver åbnet helt op igen, så vil virksomhederne være udfordret af en stærkt svækket efterspørgsel fra udlandet.
En ny sommerprognose fra EU-Kommissionen viser også, at europæisk økonomi først i 2022 vil være tilbage på samme niveau som før coronakrisen.
Læs mere om DI's rundspørge her.
Fremgang i Danmark
Er humøret i kulkælderen blandt eksportvirksomhederne, ser det imidlertid mere positivt ud blandt de virksomheder, der tjener størstedelen af deres penge på det danske marked.
I den sammenvejende konjunkturindikator, der er et simpelt gennemsnit af virksomhedernes syn på omsætning, indtjening og beskæftigelse, kan konstateres en markant stigning for de hjemmemarkedsorienterede virksomheder.
- Det lavere smittetryk og de færre restriktioner i det danske samfund har været godt for de virksomheder, som er fokuserede på det danske marked. Vi ser, at danskernes forbrug efterhånden ser ud til at være tilbage på niveau med sidste år, siger Thomas Bustrup fra DI.
Eksporten halter
Med til historien hører dog også, at virksomhedernes omsætning stadig er cirka 10 procent under omsætningen i en normal uge ifølge DI’s medlemsvirksomheder.
- Men den store udfordringer bliver i den kommende tid at få sparket gang i eksporten igen. Det gælder ikke mindst for de virksomheder, der eksporterer større investeringsgoder. De er pressede af den store usikkerhed på verdensmarkederne, siger international direktør Thomas Bustrup.
Ifølge DI’s rundspørge er det således især virksomheder med ordre med lange leveringstider, som ofte er kendetegnende for eksporten af maskiner og dyrt udstyr, der ser negativt på deres omsætning i det kommende kvartal.