Lone Dencker Wisborg, Danmarks ambassadør i USA,  var med til ”Green energy export day” via videolink, mens Lars Thuesen, Danmarks ambassadør i Storbritannien og Einar Hebogård Jensen, ambassadør i Sydkorea  var med live. CEO Jan Hylleberg, WindDenmark var moderator (th).

Foto: Thomas Arnbo
28.08.20 DIB Nyheder

Ambassadører: Grøn omstilling kører videre i UK, US og Korea

Trods Brexit, coronavirus og andre usikkerheder mener de danske ambassadører i Korea, USA og Storbritannien fortsat, at dansk energiteknologi og energirenovering har gode markedsmuligheder i landene.

”Dette møde ville ikke have været muligt i Storbritannien. Der må man højest mødes 5 personer ad gangen, og forretningsmøder holdes bedst på pubber eller parker”.

Sådan sagde Lars Thuesen, Danmarks ambassadør i Storbritannien, da han og Lone Dencker Wisborg, ambassadør i USA og Einar Hebogård Jensen, ambassadør i Sydkorea holdt oplæg fredag den 28. august i Industriens Hus.

Rammen var ”Green energy export day”, som Dansk Industri havde arrangeret i samarbejde med Energistyrelsen, Udenrigsministeriet, State of Green og en række andre.

Undervejs kunne deltagerne være med i workshops om vindenergi, fjernvarme, bioenergi og vind energi. Og altså også få en status fra de tre ambassadører.

Læs også: Milliarder til oprydning af generationsforurening kan blive guldæg for Danmark

Der kan komme bump på vejen, og det vil være en fordel, hvis de danske virksomheder kan levere ”turnkey solutions”, hvor indkøberne ikke selv skal lave aftaler med underleverandører. Lone Dencker Wisborg, Danmarks ambassadør i USA

Debat om brexit sat på hold

Fælles for alle tre ambassadører var meldingen om, at de grønne danske løsninger stadig har rigtig gode markedsmuligheder på alle tre markeder. Om end især meldingen fra Lars Thuesen i Storbritannien var, at der kun er én ting, der fylder i det britiske samfund lige nu.

- Storbritannien er meget hårdt ramt af coronavirusset, og der er simpelthen ikke plads til andre diskussioner lige nu. Selv debatten om brexit får ingen plads, selv om der venter os et mareridt, hvis det ikke lykkes at få en aftale på plads, sagde Lars Thuesen.

Men trods dette mente han, at især dansk teknologi til offshore vindenergi og energieffektivisering af bygninger har gode muligheder i landet.

- Den britiske bygningsmasse er ikke i god energimæssig forfatning, og store dele af befolkningen bruger en meget stor del af deres indkomst på energi til husene. Men der er blandt andet store investeringer på vej til forbedring af offentlig boligbyggeri, og det kan komme danske virksomheder til gode. Det samme gælder især for offshoreenergi, hvor målsætningen er, at det skal levere 40 procent af landets energiforbrug i 2030. Mod 10 procent i dag,  sagde Lars Thuesen.

Læs også: Jeppe Kofod: Grøn eksport skal løfte os ud af corona-krisen

25 amerikanske delstater med i Parisaftalen

Lone Dencker Wisborg var med til seancen via videolink. Hun fortalte, at dansk ”state of the art” energiteknologi er et godt match til amerikas ambitioner på mange områder. Hun fremhævede især biogas til amerikanske landbrug, vandbehandling og energieffektiviering i bygninger.

- Den økonomiske usikkerhed er stor i USA, men vi har ikke set ændringer i ambitionsniveauet på omstillingen til grøn energi. De ambitioner er fortsat høje, og selv om USA har meldt fra på Parisaftalen fra 2015, er der stadig 25 delstater, der har tilsluttet sig, sagde Lone Dencker Wisborg.

Hun var med andre ord relativt optimistisk på danske energiløsningers vegne.

- Der kan komme bump på vejen, og det vil være en fordel, hvis de danske virksomheder kan levere ”turnkey solutions”, hvor indkøberne ikke selv skal lave aftaler med underleverandører. Men kom over og tal med os, så hjælper vi jer, sagde ambassadøren.

Læs også: Eksport til USA: Lang vej til business as usual

Svært at være alene i Sydkorea

Einar Hebogård Jensen, der har været Danmarks ambassadør i Sydkorea i et års tid, var imponeret over landets grønne ambitioner, da han landede.

- Men de har haft ambitionerne længe, og så kan man begynde at tænke over, hvornår det sker. Men jeg er nu ret sikker på, det er på vej. Ambitionen er investeringer på 50 milliarder US dollar over de næste fem år. Til energiefftektivisering, sol og vindenergi, smart cities  med mere, sagde Einar Hebogård Jensen.

Han understregede, at landet har fokus på også at understøtte egne virksomheder.

- Men de kan ikke det hele selv, og Danmark har haft en ”Green growth alliance” med landet i mere end ti år, og de har blandet andet etableret en ”one stop shop” for energiløsninger inspireret af den danske. Det giver gode muligheder. Men det er vigtigt at finde partnere i landet, for det er svært at stå alene. Det hjælper vi gerne med, sagde Einar Hebogård Jensen.

Læs også: Eksport til Kina: Hold tungen lige i munden

Følg klima hos DI

Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.

Læs mere om klimapartnerskaberne

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Hans Peter Slente

Hans Peter Slente

Fagleder for grøn energieksport

  • Direkte +45 3377 3722
  • Mobil +45 2949 4594
  • E-mail hps@di.dk

Relateret indhold