Peter Sørensen er chauffør i Bygma Hjørring og er en del af den aldersgruppe, som de i Bygma mener, bidrager med noget helt særligt.

Foto: Bygma
28.08.20 DIB Nyheder

Bygma: Vi kommer til at konkurrere mod tidlig pension

Byggematerialeleverandøren Bygmas ældre medarbejdere har et overskud, der gør arbejdspladsen god at være på. Udsigten til tidlig pension kan gøre det sværere at holde på de erfarne medarbejdere, forudser HR-direktør.

Medarbejdere i og omkring 60-årsalderen spiller en særlig rolle i byggematerialeleverandøren Bygma. Dels fordi de efter mange år på arbejdsmarkedet har fået mange kompetencer, og dels fordi de bidrager med noget socialt på arbejdspladsen.

- Vi ser, at når medarbejderne bliver lidt ældre, får de et bestemt overskud. Det gør, at de går ind og hjælper med at sikre, at det bliver et godt sted at arbejde. De har overblik, og de er gode til at lære fra sig. Det er kompetencer, der er kommet efter et længere arbejdsliv, siger HR-direktør i Bygma, Anette Sondrup.

Hun fortæller desuden, at de ældre medarbejdere kan fungere som mentorer for yngre medarbejdere.

Læs også:Her kradser eksportkrisen hårdest

I konkurrence mod pensionen

Tirsdag den 18. august præsenterede S-regeringen sit pensionsudspil. Udspillet giver mulighed for at gå tidligere på pension, hvis du har været 42 år på arbejdsmarkedet.

Med det udspil forudser Anette Sondrup, at Bygma skal konkurrere mod pensionen, når det kommer til at fastholde de ældre medarbejdere.

- Vi kommer til at konkurrere mod pensionen. Vi så hellere, at regeringen fokuserede på at gøre det attraktivt at arbejde længere. Hvis du er i den målgruppe, og du kan arbejde og har et godt helbred, havde det hjulpet os mere, hvis man understøttede det at blive på arbejdsmarkedet, siger hun.

Læs også: Humøret stiger blandt virksomhederne oven på coronakrisen

Drastisk fald i arbejdsstyrken

Det så Dansk Industri også hellere. Specielt fordi der er udsigt til en meget mindre arbejdsstyrke, hvis flere personer i 60’erne går på tidlig pension. Ifølge en analyse fra Dansk Industri (DI), forventes arbejdsstyrken, der er over 60 år, at stige med 94.000 personer frem mod 2025 i en verden uden en ny tidlig pension. I samme periode forventes arbejdsstyrken for de 18 til 59-årige med dansk oprindelse at skrumpe med 59.000 personer.

- Fra 2013 til 2020 er den samlede arbejdsstyrke vokset med 135.000 personer. Og personer over 60 år udgør cirka 70 procent af den samlede stigning. Uden dem i arbejdsstyrken ville vi have haft massive problemer i de opgangstider, vi har været igennem, siger Steen Nielsen, vicedirektør i DI.

Han mener, at det især skyldes, at efterlønsalderen er blevet sat op, og at flere og flere arbejder efter folkepensionsalderen.

- Regeringens udspil til tidlig pension vil trække raske personer ud af ligningen, og det vil gøre Danmark og danskerne fattigere, siger Steen Nielsen.

Læs analysen her: Seniorerne driver stigningen i arbejdsstyrken

DI: Danmark bliver fattigere

Steen Nielsen understreger, hvor afgørende det er for dansk økonomi, at der holdes fast i reformer, der sikrer, at raske ældre bliver længere på arbejdsmarkedet. Han fortæller, at udenlandske medarbejdere sammen med de ældre har hjulpet med at holde fast i en nødvendig udvidelse af arbejdsstyrken.

- I fremtiden kan vi ikke taget for givet, at vi kan få lige så stort et bidrag fra udenlandske medarbejdere, som vi har oplevet i de seneste år. Vi ved derimod, at arbejdsstyrken under 60 år, som har dansk oprindelse, vil falde kraftigt. Derfor er det vigtigt, at vi fortsat kan regne med et stort bidrag fra den ældre del af arbejdsstyrken, siger Steen Nielsen.

Han pointerer, at DI bakker op om, at danskere, der ikke længere kan arbejde, får hjælp.

- Men vi skal samtidig gøre alt, hvad vi kan for at holde raske mennesker i beskæftigelse. Ellers får vi i sidste ende mindre råd til at hjælpe dem, der faktisk har brug for det.

Læs også: DI: Regning for politireform rammer virksomheder

Om Bygma

- 2000 ansatte i Danmark.

- Hovedkontor i Søborg.

-Omsætning: 8,4 milliarder (2019).

- Grundlagt: 1952.

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter Henningsen Hansen
Skrevet af:

Peter Henningsen Hansen

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold