Leverandører til firmafester, der aflyses, kan ikke få kompensation efter den nuværende kompensationsordning.

27.08.20 DIB Nyheder

Coronaramt eventbranche efterlyser bedre kompensation

Coronakrisen rammer hårdt i eventbranchen, der fortsat er ramt af aflysninger og udskydelser. Det kalder på justeringer i kompensationsordningen for faste omkostninger, som der netop nu forhandles om på Christiansborg, mener DI.

Hele eventbranchen, der blandt andet omfatter fx AV-branchen, som leverer lys, lyd, design osv. til messer, konferencer, koncerter, byfester, virksomhedsfester mv., eller leverandører af messestande, er dybt påvirket af COVID-19 situationen. Størstedelen af de store arrangementer bliver fortsat aflyst eller udskudt.

Netop nu forhandler folketingets partier om en justering af den politiske aftale om kompensation for faste omkostninger. Disse forhandlinger bør i høj grad tage højde for eventbranchens nuværende vanskeligheder, mener Dansk Industri (DI).

- Der er uklarheder og begrænsninger i den bekendtgørelse, der udmønter aftalen, som betyder, at mange virksomheder i eventbranchen fortsat ikke ved, om de er omfattet, og i givet fald hvordan de i praksis skal beregne og dokumentere adgangen til ordningen og den relevante omsætningsnedgang, siger medlemsdirektør Lars Frelle-Petersen, DI.

Læs også: Coronakrisen kradser i kulturerhveret

En af de brancher, der er allerhårdest ramt, har svært ved at få gavn af ordningen trods de gode intentioner Lars Frelle-Petersen, Medlemsdirektør

Svær øvelse – men den skal lykkes

Direktøren anerkender, at det er en vanskelig øvelse at formulere kompensationsordningen, så den tager højde for alle forhold.

- Vi sætter stor pris på politikernes vilje til at finde løsninger, der kompenserer virksomheder for de tab, indsatsen mod coronavirusset medfører for virksomhederne. Men i dette tilfælde kan vi se, at en af de brancher, der er allerhårdest ramt, har svært ved at få gavn af ordningen trods de gode intentioner, og det skal der findes løsninger på.

Læs også: DI: Corona-aftale er afgørende plaster for trængt turisme 

Byfester ikke omfattet

Konkret peger Lars Frelle-Petersen på, at leverandørers kompensation alene bør baseres på omsætningsnedgang, der skyldes forsamlingsforbuddet og tilknyttede restriktioner. Ordningen, som den er nu, kæder leverandørers kompensation for faste omkostninger sammen med arrangørers kompensation for variable omkostninger efter arrangementsbekendtgørelsen. Sammenkædningen betyder i praksis, at leverandørerne ikke kan bruge ordningen. F.eks. er byfester og firmafester ikke omfattet af arrangementsordningen.  

- For leverandørerne er tabet det samme, uanset om et arrangement aflyses af en kommune eller en anden type arrangør. Det skal kompensationsordningen tage højde for, og det skal ske meget hurtigt. Ellers bliver mange i branchen nødt til at opsige medarbejdere inden udgangen af august, hvor bl.a. også lønkompensationsordningen udløber, siger direktøren.

Læs også: Dansk økonomi i frit fald under corona-krisen

Lars Hammer

Lars Hammer

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3565
  • Mobil +45 6167 7207
  • E-mail lahj@di.dk

Relateret indhold