DI: Trepartsaftale om arbejdsfordeling vil redde arbejdspladser
Ny aftale om arbejdsfordeling vil redde mange arbejdspladser, og virksomhederne vil kunne bibeholde en større del af sin arbejdsstyrke til bedre tider efter coronakrisen, mener Dansk Industri.
Aftalen om lønkompensation udløb lørdag, men natten til mandag lykkedes det regeringen og arbejdsmarkedets parter at afbøde konsekvenserne for medarbejdere og virksomheder med en ny aftale om arbejdsfordeling. Aftalen vil redde mange arbejdspladser, og virksomhederne vil kunne bibeholde en større del af sin arbejdsstyrke til bedre tider efter coronakrisen, påpeger Dansk Industri (DI).
- Den danske model har igen vist sit værd. I fællesskab har parterne lavet en aftale, som vil redde mange danske arbejdspladser. Aftalen gælder for alle virksomheder og alle medarbejdere. Som lønkompensation gjorde det, vil den ny aftale være til stor gavn i virksomheder, som forventer en midlertidig nedgang i aktiviteterne – de kan bevare medarbejdere og arbejdsstyrken i deres virksomhed, siger viceadministrerende direktør i Dansk Industri (DI), Kim Graugaard.
Den ny ordning giver virksomhederne mulighed for at fordele arbejdet på virksomheden, så medarbejdere kan fastholdes på arbejdspladserne, selv om de ikke kan beskæftiges på fuld tid. Medarbejderne vil modtage en forhøjet dagpengesats for de timer, som de ikke arbejder. Den nye aftale er et supplement til de hidtil gældende regler om arbejdsfordeling.
- Fordelen ved den ny aftale om arbejdsfordeling er, at den er mere fleksibel end de hidtidige arbejdsfordelingsaftaler. Den er for alle virksomheder, for alle medarbejdere, og den er lettere at administrere. Det er en aftale som vil redde mange arbejdspladser i en kriseperiode, hvor mange virksomheder ikke vil kunne beskæftige alle medarbejdere på fuld tid, siger Kim Graugaard.
Ordningen, som er midlertidig og har en løbetid på fire måneder, træder i kraft hurtigst muligt og vil indtil videre fungere til årets udgang. Dog er der mulighed for såkaldt ’glidende afvikling’, så virksomheder, der eksempelvis påbegynder ordningen i december 2020, kan fortsætte med ordningen ind i næste år. Parterne træder sammen i november 2020 med henblik på evaluering af ordningen og en afdækning af, om ordningen skal fortsætte ind i 2021.
- Det er overordentligt vigtige for virksomhederne, at der er mulighed for glidende afvikling og for i november at forlænge ordningen. Ingen ved hvordan corona-smitten udvikler sig. Vi håber, at pandemien forsvinder, men der er også risiko for, at smitten breder sig igen. Hvis ordningen stopper pludseligt ved årsskiftet, og virksomhederne stadig har brug for den, så kan tusinder af arbejdspladser være tabt og indsatsen for at redde dem være forgæves, siger Kim Graugaard.
Den ny ordning vil ikke forbruge lønmodtagernes dagpengeperiode. De arbejdsgivere, der ønsker at bruge muligheden for den nye arbejdsfordeling, finansierer dele af ordningen.