Der er spirende fremgang i store dele af dansk økonomi, men eksportmarkederne halter efter, viser DI's coronabarometer

Foto: Getty Images
25.08.20 DIB Nyheder

DI’s coronabarometer: Fra kulsort nedtur til spirende fremgang

DI’s coronabarometer viser, at økonomien er i sin bedste form, siden Danmark blev lukket fuldstændig ned i marts. Udfordringer på eksportmarkeder gør dog, at der endnu er et stykke vej tilbage til normalen.

Selvom efteråret banker på, peger pilen på spirende fremgang på DI’s coronabarometer.

Barometeret står nu på indeks 67, hvilket ikke alene er det bedste siden nedlukning i begyndelsen af marts, men også indikerer, at økonomien er på vej i den rette retning. Da Danmark lukkede ned var barometeret, der går fra 0 til 100, helt nede under 10. Desto tættere indekset er på 100, desto bedre går det for økonomien.

- Det er positivt, at vi nu ser coronabarometeret bevæge sig i den rigtige retning. Det vidner om, at der gennem sommeren har været fremgang at spore i økonomien – uden at det direkte går godt, siger DI’s cheføkonom Allan Sørensen.

Fremgang hjemme – problemer ude

Dykker du ned i de ti indikatorer, der tilsammen udgør barometret, finder du blandt andet, at der er fremgang at spore, når du kigger på arbejdsmarkedet, hvor både ledigheden, antallet af jobopslag og downloads af skabeloner til opsigelser går i den rigtige retning.

Ligeledes er betydelig optur på aktiemarkedet, boligmarkedet og i danskernes lyst til at købe ny bil.

Ifølge Allan Sørensen viser det, at der i Danmark igen er ved at komme gang i økonomien. Desværre ser det ikke helt så positivt ud i udlandet.

- Udfordringen er helt klart størst på de danske virksomheders eksportmarkeder, siger han.

Allan Sørensen henviser til, at antallet af fly i luften og mobiliteten i de største udenlandske byer fortsat ligger meget lavt. Det indikerer, at der ikke er meget gang i økonomien i store dele af udlandet.

- Skal dansk økonomi tilbage til niveauet før coronakrisen ramte, så skal eksportmarkeder også op i gear. Næsten 850.000 danske job er knyttet til eksporten. Derfor er det helt afgørende, at der igen kommer gang i eksportmarkederne for både virksomhederne, deres ansatte og økonomien, siger han.

Læs også: Jeppe Kofod: Grøn eksport skal løfte os ud af corona-krisen

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold