10.08.20 DIB Nyheder

For tidligt at afblæse krisen for dansk eksport

Nye tal: Eksporten steg i juni og fødevare- og medicineksporten går fint. Men desværre kan vi ikke forvente, at fremgangen fortsætter i efteråret.

Vareeksporten steg med 2,2 procent i juni. Set over hele andet kvartal har der imidlertid været en tilbagegang i vareeksporten på 6,9 procent, mens tjenesteeksporten faldt med 16,1 procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

- Eksporten går frem for anden måned i træk, men det er desværre alt for tidligt at ånde lettet op. Vi kan ikke forvente at eksporten bare fortsætter de positive takter i de kommende måneder, siger cheføkonom Allan Sørensen, Dansk Industri (DI).

- Rejserestriktioner og en vingeskudt efterspørgsel i udlandet er gift for danske eksportvirksomheder. Ved indgangen til tredje kvartal var det desværre seks ud af ti eksportvirksomheder, der meldte om færre ordrer end normalt, siger Allan Sørensen.

Danmark er dog begunstiget af stor eksport af fødevarer og medicin.

- Medicin og fødevarer fylder meget i dansk eksport, og det har hjulpet dansk eksport i disse utrolig vanskelige tider. Eksporten af fødevarer og medicin er steget over det seneste år, mens de øvrige varegrupper har oplevet faldende eksport, siger Allan Sørensen, der fortæller, at det især er inden for transport-erhvervene, at nedgangen er alvorlig..

- Tjenesteeksporten er utrolig hårdt ramt af coronakrisen. Vi har især lidt et stort tab af eksportindtægter inden for rejser og lufttransport, siger Allan Sørensen.

Betalingsbalancens opgørelse af den samlede danske eksport af varer og tjenester viser, at eksporten i andet kvartal 2020 er 16,1 procent lavere end året før.

- Eksporten ligger stadig på et væsentligt lavere niveau end før coronakrisen. Næsten 850.000 danske arbejdspladser er afhængige af eksporten. De mange eksportjobs er afhængige af, at vi hurtigt får genoprettet eksporten igen, siger Allan Sørensen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold