DI's medlemsvirksomheder forventninger til eksportomsætningen i andet halvår 2020: Storbritannien: - 13%, Syd- og Mellemamerika: - 10%, Øvrige EU: - 9%, Afrika: - 9%, Tyskland: - 7%, Sverige: - 7%, Norge: - 6%, Øvrige Asien: - 5%, Kina: - 1%

Ilustration: Dansk Industri
28.08.20 DIB Nyheder

Her kradser eksportkrisen hårdest

Ifølge DI’s medlemsvirksomheder vil eksportomsætningen i andet halvår være hårdest ramt i Storbritannien og Latinamerika. Til gengæld forventer virksomhederne at opretholde uændret eksport til Kina.

2019 var et rekordår for dansk eksport. Ikke bare målt i kroner og ører. Men også målt i job. Da Dansk Industri gjorde status i slutningen af 2019 var 845.000 job knyttet til danske virksomheders salg til udlandet.

Men så kom corona – og med et blev udsigten til flere rekorder for dansk eksport spoleret. Det er endnu for tidligt at sige, hvor mange job coronakrisen kommer til at koste de danske eksportvirksomheder, men en ting er sikkert. Det bliver dyrt.

Eksporten er faldet hen over foråret, og er i andet kvartal 2020 16 procent lavere end året før.

Men er krisen ikke ved at være ovre, spørger nogle nok. Nej, ikke hvis du spørger de danske virksomheder. Uanset om du retter blikket mod USA, Asien eller Europa forventer medlemmerne af DI’s virksomhedspanel, at eksportkrisen også vil kradse i andet halvår.

Her er virksomhedernes forventning til eksporten i andet halvår:

Storbritannien: - 13%
Syd- og Mellemamerika: - 10%
Øvrige EU: - 9%
Afrika: - 9%
Tyskland: - 7%
Sverige: - 7%
Norge: - 6%
Øvrige Asien: - 5%
Kina: - 1%

Kilde: DI's virksomhedspanel. Rundspørge til 481 eksporterende medlemsvirksomheder i Dansk Industri, juni 2020. 

DI's eksportplan

Men det er også vigtigt at huske på, at vi selv kan gøre meget for at begrænse krisens konsekvenser. Netop derfor har DI fremlagt en plan med 20 konkrete forslag, der kan hjælpe dansk eksport til at komme styrket ud af krisen. Planen kan du finde her:

Link til DI's eksportplan.

Peter Thagesen

Peter Thagesen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3752
  • Mobil +45 2949 4569
  • E-mail pth@di.dk

Relateret indhold