Martin Skou Heidemann, er grundlægger af – og administrerende direktør for- Skou Gruppen, som han driver sammen med fem andre partnere. Skou Gruppen er hovedentreprenør for det offentlige og står blandt andet for byggeri og vedligeholdelse af kirker, almennyttige boliger, hospitaler, svømmehaller og skoler. Skou Gruppen har desuden en fast aftale med EU’s miljøagentur. Læs mere på www.skougruppen.dk

03.09.20 DIB Nyheder

Skou Gruppens direktør: Byggeriet kan gå med rank ryg ind i Dansk Industri

Sammenlægningen af Dansk Byggeri og Dansk Industri kan give byggebranchen mere gennemslagskraft, mener Martin Skou Heidemann, der er administrerende direktør i Skou Gruppen A/S

-Det giver mig en stolthed, når jeg ser en af mine firmabiler køre forbi. Så tænker jeg bare ’Yes mand!’  - for jeg kan stadig huske, da jeg købte min første firmabil, og hvor grænseoverskridende det var at skulle lægge så mange penge ud selv.

Martin Skou Heidemann sidder på sit store, lyse kontor i Skou Gruppens lokaler i et industriområde i Kokkedal. Nogle meter herfra er tømrerne i fuld gang i firmaets værksted. Skou Gruppen har i dag over 100 tømrersvende ansat og har en omsætning på 3-400 millioner kroner om året. Administrerende direktør Martin Skou Heidemann har selv en baggrund som bygningsingeniør og har brugt de sidste 20 år på at bygge sin virksomhed op.

-Jeg startede hjemme på mit køkkenbord, og så ansatte jeg en møbelpolstrer og en VVS-mand. Vi besluttede os for, at vi ville være Københavns bedste tømrerfirma, fortæller Martin og fortsætter:

-I starten byggede vi for private kunder, men vi fandt hurtigt ud af, at kommunerne var de rigtige for os at arbejde for. De har mange spændende opgaver, og de betaler til tiden. Så vi fandt nogle tømrerfirmaer, der allerede byggede for kommunerne, men hvor mester var på vej på pension, og så opkøbte vi dem. I en periode var vi ret aktive og købte i alt fire firmaer. Det første købte vi i 2005, og det sidste købte vi i 2011 – og så slog vi det hele sammen til Skou Gruppen.  

Læs også: ”Det er vigtigt, at vi som branche træder et skridt frem– så vi kan få sikret os den indflydelse, vi burde have”

Fyldt ordrebog – selv under corona-krisen

I dag har Skou Gruppen ordrebogen fyldt med opgaver for det offentlige.

-Vi har arbejdet for Hillerød Kommune i 12 år, og Region Hovedstaden er også en af vores gode kunder. Vi har flere hospitaler, som vi arbejder på hver eneste dag. I Furesø kommune har vi lige bygget en børnehave, og så er vi gået i gang med et kulturhus i både Roskilde og Glostrup. Og jeg tror, vi har 20 kirker, vi kommer i jævnligt. Så vi har en meget bred portefølje, fortæller Martin.

Læs også: Sammenlægning af DI og Dansk Byggeri

Hvor står I som virksomhed lige nu – her midt i corona-tiden?

-Vi blev ret nervøse, lige da nedlukningen kom. Vores folk blev sendt hjem fra nogle af vores opgaver, så vi turde ikke andet end at justere virksomheden til og sige farvel til nogle medarbejdere. Men selvom nogle opgaver blev sat i bero, så blev der også sat mange ting i gang. Vi har blandt andet været ude og ’coronasikre’ en masse skoler, institutioner og hospitaler, så det har givet os noget ekstra arbejde. Og når jeg kigger på tallene, er jeg meget tilfreds – for vi kan faktisk ikke registrere, at vi har haft en nedgang i omsætningen, siger Martin og fortsætter:

-Men det handler også om, at vi har nogle gode kunder. Lige da landet lukkede ned, kørte vi op til Hillerød Kommune og sagde: ’Vi har ledige folk’. Og vi kom nærmest hjem med ordrer, for kommunen skyndte sig at sætte nogle projekter i gang, som ellers var planlagt til efteråret. Det var ikke kæmpestore ordrer – men det var med til at holde hjulene i gang. Det har haft stor betydning for det offentlige byggeri, at regeringen løftede anlægsloftet. Københavns Kommune har også sat utrolig meget i gang, og nogle af opgaverne er havnet hos os. Men vi er stadig afventende, for det ser ud til, at corona-krisen kommer til at give et dyk i økonomien – og hvad kommer det til at betyde for byggeriet og for hele vores branche? Det er for tidligt at sige noget om det endnu.

Nu bliver Dansk Byggeri lagt sammen med Dansk Industri. Hvilke tanker gør du dig om det?

-Jeg tror, det er nødvendigt – især fordi hele diskussionen om udenlandsk arbejdskraft var nået til et punkt, hvor det sandsynligvis var endt i en konflikt. Jeg har været med - lidt længere nede i systemet - under de seneste overenskomstforhandlinger på byggeriets område. Og mit gæt er, at hvis der ikke var kommet en corona-krise, så kunne der være kommet en strejke – i hvert fald på byggeriets område. Jeg synes, det er fornuftigt at søge ly hos Dansk Industri.

Søge ly – tænker du, at det er det, Dansk Byggeri gør?

-Ja, nu får vi – sammen med industrien – et mere professionelt set-up, som gør, at vi forhåbentlig har flere kræfter ved overenskomstforhandlingerne og en større politisk gennemslagskraft, siger Martin. Og tilføjer:  

-Jeg har været inde og besøge Dansk Industri, og jeg må bare sige, at man kan mærke en klar professionalisme, allerede når man træder ind ad døren. Til gengæld har Dansk Byggeri også sin charme og ikke mindst et rigtig godt sammenhold.

Hvad betyder sammenholdet og de faglige netværk for dig?

-For mig har netværk haft en haft konkret økonomisk betydning. De virksomheder, jeg har opkøbt gennem årene, har jeg fundet via netværk - og jeg synes, at Dansk Byggeri har rigtig meget at byde på her. Så jeg håber, at vi kan holde fast i de netværk, vi har i Dansk Byggeri, så de ikke forsvinder ved sammenlægningen. Men nu må vi jo se, hvordan det går.

Hvilke ulemper ser du ved sammenlægningen?

-Det bliver jo en meget stor organisation, så er det muligt for en virksomhed på min størrelse at trænge igennem? Det er jo ikke sikkert. Og jeg kan også godt blive nervøs for, om der kan være modsatrettede interesser. At byggeriet siger én ting, og industrien mener noget andet. Så det bliver spændende at se, hvordan man tackler det, siger Martin Skou Heidemann eftertænksomt. Og tilføjer:

-Jeg har taget Ja-hatten på, og jeg kører gerne ind til Dansk Industri og taler byggeriets sag. Og jeg synes, at alle os, der har været medlemmer af Dansk Byggeri, kan gå med rank ryg ind i Dansk Industri. Vi kommer med en masse gode ting – men jeg kan også godt se, at vi FÅR en masse andre gode ting, som vi ikke havde før.

Skrevet af freelancejournalist Camilla Wass. 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter Stenholm

Peter Stenholm

Vicedirektør

  • Direkte +45 7216 0102
  • Mobil +45 4117 4736
  • E-mail pss@di.dk

Relateret indhold