Arbejdet med mangfoldighed og ligestilling var i mange år et af Lars Rasmussens indsatsområder somtopchef i Coloplast.

Foto: Coloplast
20.08.20 DIB Nyheder

Topchef: Talenter skal have lige adgang til valg af karriere

Nyt udvalg i Dansk Industri styrker indsatsen for mangfoldighed. Lars Rasmussen, bestyrelsesformand i blandt andet Coloplast, står i spidsen for arbejdet.

Her vil og her kan jeg gøre karriere. Den tanke og ambition skal stå lysende klart for enhver nyansat, den første dag de træder ind på jobbet – uanset baggrund, alder, køn eller etnicitet.

Men sådan er det desværre ikke i dag i mange danske virksomheder. På papiret er der mangfoldighed og inklusion – men i praksis er der plads til forbedringer. Det vurderer Lars Rasmussen. I dag bestyrelsesformand for Coloplast, Lundbeck og AMBU, og forinden 10 år som adm. direktør i Coloplast, hvor netop arbejdet med at sikre reel ligestilling mellem mænd og kvinder udviklede sig til et omdrejningspunkt for hans lederskab.

– De dygtige talenter skal have lige adgang til at skabe sig en karriere – uanset hvilket køn de har. Det handler ikke om, at kvinder skal have lettere adgang til at gøre karriere end mænd, men de skal have de samme muligheder, siger han.

Det er denne drivkraft, der nu har fået Lars Rasmussen til at stå i spidsen for Dansk Industris nyoprettede specialudvalg for mangfoldighed. Udvalget skal sikre mere diversitet og bredde i danske virksomheder, så talent og karrieremuligheder ikke går tabt på grund af fordomme og fastlåste værdier.

– Det bliver ikke et udvalg, der sidder til pynt. Når DI opretter dette udvalg, er det, fordi vi skal forbedre os på det område. Vi skal gøre noget andet og mere, end det vi gør i dag. Hvordan og hvilke mål vi sætter for arbejdet, drøfter vi, når udvalget mødes i september, siger Lars Rasmussen.

Adm. direktør i DI, Lars Sandahl Sørensen, pointerer, at mangfoldighed og ligestilling er en vigtig del af erhvervspolitik.

– Det handler om, at skabe de bedste betingelser for at vinde i den globale konkurrence, og det kræver et erhvervsliv og arbejdsmarked, der afspejler den mangefacetterede verden, vi lever i, siger han.

Læs også: DI samler 25 erhvervsledere, der skal fremme mangfoldighed i dansk erhvervsliv

Det bliver ikke et udvalg, der sidder til pynt. Når DI opretter dette udvalg, er det, fordi vi skal forbedre os på det område. Lars Rasmussen, formand for DI's udvalg for mangfoldighed

Kuren i Coloplast

I første omgang vil der være fokus på at sikre en bedre balance mellem kvinder og mænds karrieremuligheder. Lars Rasmussen har selv taget hånd om udfordringen i Coloplast. Han fik syn for sagen, da han som adm. direktør undersøgte, om virksomhedens 1.200 ledere oplevede lige vilkår for mænd og kvinder med lederambitioner. ”Ja”

svarede 80 procent af mændene. ”Nej” svarede 80 procent af kvinderne.

– Resultatet var mildt sagt en meget stor overraskelse for mig. Vi undersøgte årsagerne nærmere og arbejdede derfra med at forbedre situationen, fortæller Lars Rasmussen.

Han valgte at træne ledelsen i at fjerne de ofte ubevidste fordomme. Den bedste kur var at skabe rum for at tale åbent om de forskellige opfattelser.

Coloplast havde et godt udgangspunkt for arbejdet med diversitet, da kvinder allerede da udgjorde mere end 40 procent af alle ledere. Fokus har derfor været på at få flere kvinder i den øverste del af ledelsen.

Læs også: Find kvinder til din bestyrelse i Women on Board

Fakta

DI’s udvalg for mangfoldighed

·          Skal udvikle nye løsninger til at fremme mangfoldighed og ligestilling i virksomheder.

·          Lars Rasmussen er formand for udvalget.

·          Lyt til podcast med Lars Rasmussen: di.dk/gribtalentet

·          Udvalg består af 25 erhvervsledere fra forskellige brancher, virksomhedsstørrelser og geografisk placering.

·          Kontakt underdirektør Mette Fjord Sørensen på 3377 3797, mfj@di.dk, hvis du vil vide mere om DI’s udvalg for mangfoldighed.

Mette Fjord Sørensen

Mette Fjord Sørensen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3797
  • Mobil +45 5213 2312
  • E-mail mfj@di.dk

Relateret indhold