62 millioner amerikanere har meldt sig ledige under coronakrisen
Krisen har endnu ikke sluppet sit tag i det amerikanske arbejdsmarked. Antallet af nytilmeldte ledige har under coronakrisen konstant ligget over de værste uger under finanskrisen
I sidste uge meldte 870.000 amerikanere sig som ledige. Antallet af nytilmeldte ledige har i 27 uger ligget på et højere niveau end under finanskrisen.
- Her 27 uger inde i krisen er der stadig skræmmende mange amerikanere, der bliver ledige. Antallet af nytilmeldte ledige er desværre ikke faldet de seneste fire uger. De høje antal nyledige viser, at mange virksomheder fortsat har brug for at lave tilpasninger, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).
- Krisen har ikke sluppet sit tag i arbejdsmarkedet. Antallet af nytilmeldte ledige har under coronakrisen konstant ligget over de værste uger under finanskrisen, siger Allan Sørensen.
På trods af mange nye ledige er den samlede ledighed svagt aftagende. Ledigheden faldt i den forgangne uge fra 8,7 til 8,6 procent.
- Heldigvis er der lidt flere, der hyrer end fyrer, og derfor er den samlede ledighed svagt faldende. Hvis der for alvor skal fart på arbejdsmarkedet, kræver det, at vi kommer ind i en periode, hvor virksomhederne ser mere lyst på fremtiden og holder igen med at fyre deres medarbejdere, siger Allan Sørensen.
- Det er afgørende for økonomien, at mange flere forlader ledighedskøen. Høj ledighed gør forbrugerne usikre og tilbageholdne, og det kan svække privatforbruget, som er den helt store motor i amerikansk økonomi. Forbrugertilliden dykkede i august til det laveste niveau i over seks år, siger Allan Sørensen.
USA er nu Danmarks største eksportmarked. Amerikanerne har over det seneste år købt danske varer og tjenester for 161 milliarder kroner, og dermed overgår USA nu Tyskland.
- USA er Danmarks største eksportmarked og verdens største økonomi. Derfor håber vi, at der kommer mere damp på kedlerne. Det vil sætte fart på genrejsningen oven på coronakrisen, siger Allan Sørensen.