Aarsleff-koncernens adm. direktør Jesper Kristian Jacobsen har holdt alle medarbejdere i sving under coronakrisen. Og hanhar som formand for byggebranchens klimapartnerskab stået i spidsen for en stribe forslag til grøn omstilling.

Foto: Thomas Arnbo
21.09.20 DIB Nyheder

Aarsleff: Vi har på sin vis ansvaret for 7.000 familier

Entreprenørgigantens adm. direktør Jesper Kristian Jacobsen har undgået at fyre folk under coronakrisen og ser et stort potentiale i grøn omstilling, når kunderne stempler ind i processen.

Jesper Kristian Jacobsen læner sig op ad den tonstunge kampesten ved indkørslen til Per Aarsleff A/S’ kontor ved København. Kampestenen står urokkeligt fast og er forsynet med logo og symbol for landets største entreprenørvirksomhed. Med stenen sender virksomheden et signal om, at man er klar til at løfte de største opgaver i bygge- og anlægsbranchen.

Viljen til at løfte større opgaver slår også igennem i virksomhedens bredere værdisæt, hvor adm. direktør Jesper Kristian Jacobsen prioriterer ansvaret for medarbejdere og bidraget til den grønne omstilling.

Det er således lykkedes at styre igennem coronakrisen uden at afskedige nogle af virksomhedens cirka 7.000 medarbejdere.

– Vi har været i stand til at holde alle i gang, og det sætter jeg faktisk også en ære i. Det er jo på sin vis også 7.000 familier vi har ansvaret for, siger han.

Ansvaret for medarbejderne har ifølge topchefen været en del af virksomhedens DNA lige siden grundlæggeren Per Aarsleffs køb af den første gravemaskine i 1947. I dag er virksomheden børsnoteret, har forretning i en stribe lande og en omsætning på over 13 mia. kr.

Medarbejdere i karantæne

Hovedparten af entreprenørens forretning er i Danmark, hvor 3.000 timelønnede er i job. Cirka 300 af disse er medarbejdere fra Polen – og det gav udfordringer under coronakrisen i foråret, fordi de var ramt af krav om 14 dages karantæne, når de kom til Danmark – og når de rejste hjem til Polen.

– Det har naturligvis givet nogle udfordringer for organisationen. Men det har været vigtigt for mig, at vi holder fast i alle medarbejdere, for vi har jo også brug for dem efter krisen. Vores medarbejdere har været omstillingsparate og har fundet løsninger under vanskelige betingelser, forklarer Jesper Kristian Jacobsen.

– Det har samtidig været afgørende for mig, at vi overholder alle retningslinjer – også om karantæneperioder. Derfor har vores polske timelønnede været i karantæne, for hvert skifte de kom til Danmark. Vi har fundet en god balance, hvor vi er forsigtige men samtidig fortsætter med at holde hjulene og samfundet i gang, siger han. 

Læs også: Byggeriets værdikæde er nu samlet

Det er vores grundholdning, at vi gerne bidrager til omstillingen og at vi som branche, som virksomhed og som borger er forpligtiget til at være med Jesper Kristian Jacobsen, adm. direktør Aarsleff om grøn omstilling

Hjulpet af anlægsloft

Jesper Kristian Jacobsen er klar over, at byggebranchen er sluppet nådigere igennem coronakrisen end andre. Virksomheden har haft fordel af, at kommunernes anlægsloft blev hævet, hvilket hurtigt har givet ekstra gang i gravemaskinerne i flere større danske byer.

Per Aarsleff A/S har ikke haft brug for hjælpepakker til lønkompensation og til dækning af omkostninger.

Ansvarlighed ligger også Aarsleff-chefen på sinde i forhold til grøn omstilling. Generelt har bygge- og anlægsbranchen nok været afventende i forhold til at rykke på den dagsorden, fortæller Jesper Kristian Jacobsen. Men nu forventer han, at klimaindsatsen får et bedre fodfæste.

– Det er vores grundholdning, at vi gerne bidrager til omstillingen og at vi som branche, som virksomhed og som borger er forpligtiget til at være med, siger han.

Jesper Kristian Jacobsen sagde derfor med kort varsel ja til at være formand for regeringens klimapartnerskab for bygge- og anlægssektoren i november 2019. Hele bygge- og anlægsområdet står for omkring 30 procent af Danmarks CO2-udledning, så klimaindsatsen er afgørende.

– Hvis den grønne omstilling skal få nok effekt, er det afgørende, at hele værdikæden er med. Hverken kunder eller byggebranchens mange aktører kan gøre det alene. Derfor har klimapartnerskaberne været vigtige, fordi det forpligtige alle til at bidrage, siger Jesper Kristian Jacobsen.

Cirka 100 virksomheder deltog i klimapartnerskabets arbejde, der i marts mundede ud i 63 anbefalinger, hvoraf mange kan føres ud i livet i morgen, da teknologien er på plads.

Men kunderne skal være villige til at betale for mere klimavenlige løsninger. Biovenligt brændstof og grønnere beton udløser en merpris.

– I branchen producerer vi efter ordrer, og det hjælper ikke, at eksempelvis entreprenører, rådgivere og arkitekter har løsninger, som ingen vil købe, fordi prisen er højere, siger han.

Aarsleff er selv i gang med at styrke den grønne omstilling. Virksomheden har f.eks. købt de første seks hybriddrevne bulldozere, og udviklet energipæle, som er betonpæle med indbyggede varmeslanger til jordvarme.

Læs DI Business med flere artikler om byggeriet

Kunderne kommer med

 Efterspørgslen er på vej op. Pensionsselskaber og forsyningsselskaber inden for kloak og vand fører an med skærpede klimakrav. Og med klimapartnerskaberne som løftestang kan det få kommuner og staten til at indføje klimakrav i udbudsmaterialet, mens myndighederne kan skærpe regulering og regler.

Det haster med at få ambitioner omsat til handling, påpeger entreprenørchefen – for 2030 er tæt på i byggebranchens optik.

– Vi er snart ude af 2020 – så der er kun ni år tilbage, og mange af vores nuværende byggerier slutter først i 2024, så på den vis er der endnu kortere tid til at indfri klimamålene, siger han.

Jesper Kristian Jacobsen holder fast i klimaarbejdet som medlem af regeringens udvalg Grønt Erhvervsforum. Det skal sikre, at partnerskabernes anbefalinger blev en begyndelse – ikke en afslutning.

Fakta

PER AARSLEFF A/S

·        Civilingeniøren Per Aarsleff grundlagde i 1947 virksomheden, da han købte en gravemaskine og lejede to.

·        Aarsleff-koncernen har bl.a. aktiviteter i Tyskland, Sverige, Norge, England og Polen.

·        Omsætning 13,5 mia. kr. (2018/19).

·        Antal medarbejdere: 7.117.                    

JESPER KRISTIAN JACOBSEN

·        49 år.

·        Adm. direktør i Per Aarsleff A/S i 2018.

·        Ansat i Aarsleff i 1995.

·        Formand for klimapartnerskab for byggeri og anlæg.

·        Bestyrelsesformand for Dansk Projekteksport Netværk.

·        Næstformand for K2 Management A/S.

·        Uddannet teknikumingeniør fra Aarhus Teknikum/Salford University i Manchester.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Følg klima hos DI

Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.

Læs mere om klimapartnerskaberne

Peter Stenholm

Peter Stenholm

Vicedirektør

  • Direkte +45 7216 0102
  • Mobil +45 4117 4736
  • E-mail pss@di.dk

Relateret indhold