Der er brugt meget træ i byggeriet af STARK's byggemarked i Hørsholm. Træet har både FSC- og PEFC-certificeringer, der er med til at sikre bæredygtig skovdrift.

Foto: STARK DANMARK
14.09.20 DIB Nyheder

Bæredygtigt byggemarked brager frem

Siden STARK’s nye bæredygtige byggemarked åbnede i februar, har det overgået alle forventninger. Den slags tiltag kommer til at spille en sindssygt vigtig rolle i fremtiden, mener Anders Lendager, grundlægger og CEO i arkitektfirmaet Lendager Group.

De 25 ansatte i STARK’s bæredygtige byggemarked i Hørsholm har haft rigeligt at se til. Siden åbningen i februar har byggemarkedet nemlig haft stor succes.

- Det bæredygtige byggemarked i Hørsholm har haft markant højere omsætning end den forretning i Nivå, som det har afløst. Det overgår også de forventninger, vi har haft, til både omsætning og kundestrøm, siger Britta K. Stenholt, adm. direktør i STARK Danmark.

Under nedlukningen i foråret var det blandt andet gør-det-selv-projekter, der skabte travlhed. Forretningens udlejningsmaskiner, der udleder meget lidt eller ingen CO2, har også været populære, fortæller STARK-direktøren.

Læs også: Byggeriformand: ”Mine problemer har de andre også”

Masser af bæredygtige tiltag

Udlejningsmaskinerne kører enten helt emissionsfrit på batterier eller på en miljøvenlig HVO-diesel. Men en række andre tiltag er også med til at gøre byggemarkedet bæredygtigt. 

- Forretningen er også indrettet, så den belaster miljøet mindst muligt. Møblerne er lavet af genbrugsplast, og alle lyskilder er lavenergi LED-pærer. Selv lågerne i byggemarkedets café er lavet af gamle cola-plastikflasker, siger Britta K. Stenholt.

Hun fortæller desuden, at de i STARK mærker en øget efterspørgsel på bæredygtighed.

- Overordnet set er bæredygtighed meget oppe i tiden, og så kan vi mærke, at det i stigende grad indgår som et krav til især større byggeprojekter.

Læs også: Midt i en krisetid: Danskerne stoler mere på hinanden

Tegnestue håber på flere bæredygtige byggemarkeder

Tegnestuen Lendager Group arbejder med arkitektur, der skal skabe bæredygtigt byggeri. Ligesom STARK oplever de en øget efterspørgsel på bæredygtige løsninger.

- Det ser positivt ud. Vi har nogle store opgaver lige nu. Blandt andet et 85 meter højt hus i træ, som skal ligge i Aarhus, siger Anders Lendager, grundlægger og CEO i Lendager Group.

Han håber, at der i fremtiden kommer flere bæredygtige byggemarkeder.

- De kommer til at spille en sindssygt vigtig rolle i fremtiden. Flere bæredygtige tiltag kan give håndværkere og entreprenører incitament til at bygge bæredygtigt, fordi materialerne er mere tilgængelige, siger han.

Læs også: Skjult erhvervssucces: Idérige ingeniører vil være energiens altmuligmænd

Nødvendigt med helhedstilgang til byggeri

Branchedirektør i DI Byg, Elly Kjems Hove, mener også, at bæredygtige byggemarkeder kommer til at spille en vigtig rolle i fremtiden.

- Producenter af byggematerialer har længe været på forkant med den bæredygtige udvikling, men det er nødvendigt med en helhedstilgang til byggeriet, hvis vi skal komme videre med den dagsorden. Og her spiller byggemarkeder med en bæredygtig profil en vigtig rolle, siger branchedirektøren.

Hun mener desuden, det er vigtigt, at alle aktører i byggeriets værdikæde er med, og at forretningsmodellerne udvikles, så de understøtter en bæredygtig udvikling.

Læs også: Kommission: Diesel og benzinbiler kan ikke udfases inden 2030

Fakta om STARK i Hørsholm

- 25 ansatte.

- Åbnede den 4. februar 2020.

- Har et areal på 10.000 m2 i alt, hvoraf 5.000 m2 er under tag.

- Selve butikken er på 1300 m2.

- Bygget med henblik på at opnå DGNB-certificering, der er den mest udbredte bæredygtighedscertificering i Danmark.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter Henningsen Hansen
Skrevet af:

Peter Henningsen Hansen

Elly Kjems Hove

Elly Kjems Hove

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3575
  • Mobil +45 2949 4500
  • E-mail ekh@di.dk

Relateret indhold