Det er ikke mindst det suspenderede anlægsloft i kommunerne, der sikrer en høj omsætning i bygge- og anlægsbranchen.

Foto: Colourbox
15.09.20 DIB Nyheder

Byggeriet holdt skansen i sommeren 2020

Byggeriet er en af de få brancher, der har formået at holde skansen under coronakrisen. Omsætning ligger en smule højere i 2020 end i 2019, viser tal fra Danmarks Statistik. DI Dansk Byggeri forventer nogenlunde status quo i omsætningen i efteråret 2020 sammenlignet med 2019.

Omsætningen i byggeriet i sommermånederne 2020 er stort set identisk med de tilsvarende måneder 2019. I juni og juli 2020 omsatte bygge- og anlægsbranchen for 45,3 mia. kr. på hjemmemarkedet, hvilket blot er 0,4 procent under niveauet fra juni-juli 2019.

- Samlet for årets første syv måneder har byggeriet trods coronakrisen opnået en omsætningsfremgang på 1,2 procent i forhold 2019, som ellers også var et rigtig godt år på ryggen af seks års byggeopsving, siger underdirektør for erhvervspolitik i DI Dansk Byggeri, Torben Liborius.

- Det er ikke mindst det suspenderede anlægsloft i kommunerne, der sikrer en høj omsætning i bygge- og anlægsbranchen. Hertil kommer mange små og store renoveringsopgaver i de private boliger, hvor vi under coronakrisen har set, at en del af familiernes normale rejsebudget er blevet
kanaliseret over til boligforbedring i stedet, siger Torben Liborius.

DI Dansk Byggeri forventer, at byggeriet også året ud kan fastholde nogenlunde den samme høje omsætning som i efteråret 2019 og at bygge- og anlægsbranchen dermed kan være en vigtig brik i genopretningen af økonomien.

- Byggepladserne i Danmark blev heldigvis aldrig lukket ned, og indtil videre har der - malet med bred pensel - været opgaver nok i ordrebøgerne. Tilmed kan byggeriet måske aftage ledig arbejdskraft fra andre, hårdere ramte brancher. Der er dog fortsat plads til øget aktivitet f.eks. når der skal kød og blod på energirenoveringer i kølvandet på klimapartnerskabernes anbefalinger. Aftalen om renovering af de almene boliger fra foråret er meget værdifuld både for beboerne, klimaet og opretholdelse af aktiviteten i resten af året og til næste år, siger underdirektøren.

Læs også: Nu kommer de grønne udviklingsmilliarder

Også lidt flere præsterede arbejdstimer i byggeriet

Samtidig med omsætningsstatistikken har Danmarks Statistik også offentliggjort arbejdstidsregnskab for 2. kvartal, som er den mest præcise opgørelse af aktiviteten på arbejdsmarkedet.

- Mens coronanedlukningen har givet et historisk dyk på 7,0 pct. i antal præsterede arbejdstimer i 2. kvartal i den samlede private sektor, har byggeriet også i den statistik holdt skansen med et lille sæsonkorrigeret plus på 0,7 pct. i udførte arbejdstimer i 2. kvartal 2020 sammenlignet med årets første kvartal, siger Torben Liborius.

Læs også: Sådan får du kontorlyd ind på hjemmearbejdspladsen

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Torben Liborius

Torben Liborius

Underdirektør, Chef for Dansk Infrastruktur

  • Direkte +45 7216 0106
  • Mobil +45 2332 3495
  • E-mail tli@di.dk

Relateret indhold