Foreløbige beregninger viser, at fysioterapeuterne på Vestdansk Center for Rygmarvsskade med hjælp fra Robotten Robert nu kan arbejde 60 procent mere effektivt. Og skånes for mange løft.

Foto: Life Science Robotics
29.09.20 DIB Nyheder

DI: Invester 10 mia. i verdens bedste offentlige sektor

De bedste digitale løsninger bliver til i samarbejde mellem den private og den offentlige sektor. Virksomheden Life Science Robotics har f.eks. udviklet en robot, som både kan aflaste fysioterapeuter og forbedre genoptræningen af patienter. Den slags udvikling skal vi investere langt mere i, mener DI.

Bøj og stræk, bøj og stræk – og gentag øvelsen 50-100 gange.

Sådan er en stor del af arbejdet med at genoptræne patienter med skader i rygmarven eller hjernen ude på landets rehabiliteringscentre. Her bruger fysioterapeuterne meget tid på gentagne løft, som slider på kroppen.

- Derfor har vi siden 2014 arbejdet på at udvikle en robot, som kunne overtage denne del af fysioterapeuternes arbejde, så de kan koncentrere sig om de mere avancerede opgaver, som også indgår i behandlingen. Det betyder både, at de kan nå rundt til flere patienter, og at patienterne kan få en bedre og mere effektiv behandling, fortæller Keld Thorsen, som er adm. direktør og partner i virksomheden Life Science Robotics i Aalborg.

Virksomheden har dog ikke udviklet robotten alene. Da den første version af robotten var klar til brug i 2017, indledte de et samarbejde med Vestdansk Center for Rygmarvsskade, som så et stort potentiale i den nye teknologi.

- De hjalp os med at teste robotten og kom med input til, hvordan vi kunne forbedre den. Det input arbejdede vi så med efterfølgende og kunne stort set imødekomme alle deres ønsker. Så i 2019 stod vi klar med den version af robotten, som vi i dag har i produktion, siger Keld Thorsen.

Tilbagemeldingerne fra brugerne – både fysioterapeuter og patienter – har været gode. Foreløbige beregninger viser også, at fysioterapeuterne nu kan arbejde 60 procent mere effektivt samtidig med, at de skånes for de mange løft.

Læs også: DI Topmødet går LIVE i dag – se med fra kontoret!

Vi har brug for gode referencer fra sundhedsvæsenet herhjemme, når vi tager ud i verden for at sælge vores produkt. For der spørger kunderne naturligvis om, hvor den er taget i brug, og hvordan erfaringerne er Keld Thorsen, adm. direktør og partner i virksomheden Life Science Robotics

Samarbejdet øger eksportmulighederne

Life Science Robotics har løbende udvidet deres offentligt-private samarbejde om robotten til at omfatte flere af landets rehabiliteringscentre med nu 5 installationer i Danmark, så erfaringsindsamlingen og dokumentationen bliver så solid som mulig. Det er afgørende for, at den spirende eksport af teknologien til andre lande som Tyskland og USA kan tage fart.

- Vi har brug for gode referencer fra sundhedsvæsenet herhjemme, når vi tager ud i verden for at sælge vores produkt. For der spørger kunderne naturligvis om, hvor den er taget i brug, og hvordan erfaringerne er, påpeger Keld Thorsen.

Virksomheden har i dag et nyt produkt under udvikling og kunne godt tænke sig, at det var enklere at sætte offentligt-private samarbejder i gang. I dag afhænger alt af, om de kan finde en offentlig enhed, som kan afsætte tid og økonomi til at gå ind i et udviklingsarbejde.

- Vi kan mærke at sundhedsvæsenet er presset i bund på både tid og økonomiske ressourcer. Nogle steder opgiver de nærmest på forhold, selv om de godt kan se potentialet i produkterne, siger Keld Thorsen.

Life Science Robotics tilbyder derfor sundhedssektoren, at de kan leje robotterne billigt, og påtager sig dermed selv en meget stor del af finansieringsbehovet. Det kan langt fra alle virksomheder, så det er en stor barriere for udviklingen af ny, dansk teknologi, mener han.

Læs også: Privat leverandør kan skære 44 timer af svartiden på coronatest

DI: Afsæt 10 mia. kr. de næste tre år

Dansk Industri (DI) er helt enig i, at Danmark i dag langt fra udnytter det potentiale, der er for både at forbedre og effektivisere den offentlige sektor gennem ny teknologi og digitale løsninger.

-  Vi kan revolutionere den måde, vi leverer service til borgerne i den offentlige sektor gennem ny teknologi og digitalisering. Derfor er det et stort problem, at der netop nu er lagt op til besparelser på den digitale omstilling. Vi forslår i stedet regeringen at investere 10 mia. kr. over de kommende fire år, så hele det danske samfund kan drage nytte af de muligheder teknologien kan give os, siger Lars Frelle-Petersen, som er medlemsdirektør i DI.

Den digitale omstillingsfond på 10 mia. kr. skal løbe fra 2021-24. DI peger på fem områder, hvor styrket offentlig-privat samarbejde kan løfte den offentlige service ved hjælp af teknologi, der løser slidsomme og rutineprægede opgaver og frigiver medarbejdernes ressourcer til mere specialiseret arbejde og kontakt med borgerne.

- Midlerne skal både rette sig mod sundhedsvæsenet, uddannelsessystemet og den offentlige forvaltning. Målet er at skabe verdens bedste offentlige sektor. De løsninger og den viden, vi udvikler på vejen, vil samtidig sætte Danmark i front som eksportør af ny teknologi og digitale løsninger. Men det kræver investeringer, understreger Lars Frelle-Petersen.

Læs også: DI-plan: Sådan skaber vi 110.000 job og et grønnere Danmark

Christian Hannibal

Christian Hannibal

Digitaliseringspolitisk chef

Relateret indhold