10.09.20 DIB Nyheder

ECB fastholder renten på et historisk lavt niveau

Nye tal: Den lempelige pengepolitik opretholdes, ligesom Den Europæiske Centralbank (ECB) også fortsætter det pandemiske opkøbsprogram. Alligevel står priserne stille.

Den Europæiske Centralbank (ECB) fastholder den toneangivende rente på -0,5 procent, og fastholder ligeledes det pandemiske opkøbsprogram (PEPP) på 1.350 mia. euro, svarende til 10.000.000.000.000 kroner.

- ECB fastholder den lempelige pengepolitik. ECB har længe kørt med den pengepolitiske speeder trykket godt i bund, men det kniber med at få sat mere fart på prisstigningerne i eurozonen. Kerneinflationen ligger på det laveste niveau i euroens historie, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Kerneinflationen (forbrugerpriser ekskl. energi og fødevarer) har blot været på 0,4 procent over det seneste år, mens de samlede forbrugerpriser er faldet med 0,2 procent.

- Den lave rente og fraværet af prisstigninger giver europæisk økonomi en hjælpende hånd under coronakrisen. Det er billigt at investere, og købekraften bliver ikke udhulet. Faren er dog, at inflationen forbliver så lav, at europæerne udsætter forbrugsbeslutninger og dermed svækker væksten, siger Allan Sørensen.

- Inflationen og væksten er så lav, at ECB sagtens kan understøtte økonomien endnu mere. Men værktøjskassen er temmelig tom. Der er allerede søsat store opkøbsprogrammer, og renten har længe været banket ned under nul, uden at det har fået bugt med den lave inflation, siger Allan Sørensen.

Det er ECB’s målsætning, at sikre prisstabilitet med en inflation, der er tæt på men under 2 procent.

- Euroen er blevet styrket under coronakrisen, og det gør det endnu sværere for ECB at få inflationen op. Den styrkede euro fører til lavere priser på importerede varer og tjenester, hvilket dæmper de samlede prisstigninger, siger Allan Sørensen.

Siden februar er euroen blevet styrket med 8 procent i forhold til dollaren.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold