DI' rådgivningsdirektør er vild med, at regeringen samarbejder med erhvervslivet i både Klimapartnerskaberne og de nye genstartteams til gavn for eksporten.

Foto: Sif Meincke
15.09.20 DIB Nyheder

Klampen i bund på eksport-speederen - mød DI's nye rådgivningsdirektør

Kinga Szabo Christensens erklærede mission er at gøre medlemmernes eksport operationel – blandt andet via DI’s eksisterende folk ”on the ground” og et stærkere set up i Tyskland.

Hun er født i Ungarn og delvist opvokset i Afrika. Hun har boet i Hong Kong, Mexico, Brasilien, USA, Nordafrika og nu Danmark – med handel som en international, rød tråd gennem sit professionelle liv.

I maj blev hun udnævnt som DI’s rådgivningsdirektør og direktionsmedlem med ansvar for rådgivning herunder eksportservices, global talent og bæredygtig innovation. Og det passer perfekt til Kinga Szabo Christensens overbevisning.

Inden interviewet rigtigt kommer i gang, tager hun ordet og påpeger, at eksport er altafgørende for dansk økonomi. At vi danskere måske har taget eksporten lidt for givet, men at corona blev et wake up-call. Og at nu skal der trykkes på eksport-speederen for at få landet ud af krisen.

Hvordan vil medlemmerne mærke, at DI nu fokuserer yderligere på eksport?

– Først og fremmest ved at vi er operationelle – praktiske, lokale og i øjenhøjde. Et konkret eksempel er, når vores kontor i Rusland under coronakrisen leverer en interim direktør i den periode, virksomheden ikke selv kan rejse. Det er hjælp tæt på – der, hvor det batter noget.

Er der nyt på vej fra DI’s eksportområde?

– Vi gearer op i Tyskland fra repræsentation til egentligt kontor med specifik eksporthjælp – det har vi fået mange henvendelser om under corona. Og så skal vi helt grundlæggende blive bedre til at fokusere på virksomhedernes eksportkompetencer og samarbejde med andre eksportaktører. Særligt SMV’ernes eksport er ofte båret af tilfældigheder. Det er yderst vigtigt at hjælpe virksomhederne med den rette eksportstrategi og implementering. Vi vil stille vores enorme netværk til rådighed og vil være medlemmernes partner ”on the ground”, som de kan bruge til at åbne døre lokalt.

 Læs også: Midt i en krisetid: Danskerne stoler mere på hinanden

Jeg er dybt fascineret af private virksomheder. De gentænker, de knokler, og de prøver konstant at omsætte erfaringer til forretning. Kinga Szabo Christensen, rådgivningsdirektør, DI

Læs også: SSI præsenterer lette coronaløsninger til arbejdspladsen

Du er DI’s nye rådgivningsdirektør, hvad vil være anderledes med dig ved roret?

– Jeg er enormt fokuseret på partnerskaber og netværk. Partnerskaber mellem offentlig-private i de enkelte lande som for eksempel når New York City samarbejder med Københavns Kommune og DI’s medlemmer i Danish Cleantech Hub. Det driver salg på en ny måde. Og netværk fordi det gør alle stærkere – og særligt eksportvirksomhederne, hvis de tør dele de svære ting med hinanden. Her kan DI sætte de rette virksomheder sammen og facilitere møderne.

Du har været ansat 12 år i DI og i næsten alle årene med eksport, hvorfor?

– Min drivkraft er, at jeg tror, vi kan lære meget af hinanden på tværs af grænser og kulturer. Jeg ser uendelige muligheder i den globale kontekst – hvis inspirationen bliver omsat til forretning. Og så er jeg dybt fascineret af private virksomheder. De gentænker, de knokler, og de prøver konstant at omsætte erfaringer til forretning – på det seneste med endnu større fokus på bæredygtighed. Det har jeg kæmpe respekt for! 

Som opvokset uden for Danmark, har du erfaringer med, du kan bruge i arbejdet med medlemsvirksomhederne?

– Evnen til at tilpasse sig og være nysgerrig er de to parametre, der skal være til stede, når man flytter rundt i verden, som jeg har gjort. Jeg ved, hvordan man bygger bro til andre kulturer – og det er en central evne, når der skal samhandles, som jo er det, Danmark lever af.

Læs også: Byggeriformand: ”Mine problemer har de andre også”

Fakta om

Kinga Szabo Christensen

- DI’s rådgivningsdirektør og direktionsmedlem siden maj 2020.

- 41 år.

- Tidl. bl.a. leder af Danish Cleantech Hub, USA og DI Global Talent, eksport manager i den private sektor.

- Medlem af Advisory Board for Master of Business Development, CBS, Danish AM Hub og DANIAS.

- Mentor i Foreningen Nydansker.

- Mor til to, bor i kollektiv i København, barista og ”foodie from the heart”.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Karen Witt Olsen
Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Kinga Szabo Christensen

Kinga Szabo Christensen

Rådgivningsdirektør

  • Direkte +45 3377 3905
  • Mobil +45 2949 4699
  • E-mail kisz@di.dk

Relateret indhold