"Hvis du tror, fysisk produktion er noget, dr skal outsources til Kina, så har du misset erkendelsen af, hvor meget innovation, der opstår i selve produktionen,," siger Jens Peter Bredholt. direktør i Kapacitet.

21.09.20 DIB Nyheder

”Robotter kan hjælpe runde former tilbage i byggeriet”

Vi kan udvikle væsentligt flere produkter ved at koble produktionsviden og byggeteknisk viden meget tættere sammen, siger Jens Peter Bredholt, direktør i hard-tech virksomheden Kapacitet A/S.

Forestil dig Q Division fra James Bond-filmene mikset med Experimentariums legende tilgang til naturvidenskab - så har du et godt billede af, hvordan der er hos Kapacitet A/S i Hellerup. Virksomheden arbejder med udvikling inden for hard-tech og har igennem snart 20 år hjulpet både startups og større virksomheder i Danmark med deres teknik- og produktudvikling.

Læs også: Iværksætter: ”De fleste knækker nakken”

Vi har en utrolig bred viden inden for mekanik, og så kommer vores kunder og samarbejdspartnere til os med en meget dyb viden på deres område. Så det er netop kombinationen af den dybe og den brede viden, der skaber værdien. Jens Peter Bredholdt, direktør i Kapacitet

Prisbelønnede opfindelser

Opfindelserne tæller alt fra prisbelønnede produkter som ”Little Sun” - en bærbar solenhed - og X-Solar’s solenergisystem, der med et stykke mobilt software og en standard solcelle sikrer lys i hjemmene i en række udviklingslande.

Virksomheden har også opfundet lydløse, 3D-printede undervandsdroner og hjælpeapparater til børn, der skeler. Spørger man Kapacitets direktør, Jens Peter Bredholt, der selv er finmekaniker og markedsføringsuddannet, hvordan man kan udvikle produkter inden for så forskelligartede sektorer som Marine, Healthcare og Consumer, er svaret:

- I Kapacitet A/S arbejder vi med alt, der er fysisk, og som du kan røre ved. Vi har en utrolig bred viden inden for mekanik, og så kommer vores kunder og samarbejdspartnere til os med en meget dyb viden på deres område. Så det er netop kombinationen af den dybe og den brede viden, der skaber værdien.

Læs også: Nu kan Veluxvinduer sættes i af én mand - se hvordan

Medarbejdere kombinerer det fysiske med det teoretiske

Betydningen af at være faglært er også væsentlig, understreger Jens Peter Bredholt.

- Mange af medarbejderne i Kapacitet A/S er så dygtige håndværkere, at de har fået en medalje af Dronningen. De har stået i lære og har bagefter læst videre til ingeniør, og det betyder, at de kan kombinere det fysiske med det teoretiske – ånd og hånd, lyder det fra direktøren.

-Så vi har virkelig meget praktisk produktionsviden. Og hvis du tror, fysisk produktion er noget, der skal outsources til Kina, så har du misset erkendelsen af, hvor meget innovation, der opstår i selve produktionen, siger Jens Peter Bredholt.

Læs også: Direktør: ”Jeg er træt af ordet højtuddannet”

Krydsbefrugtning giver innovation

Kapacitet A/S har flere gange oplevet at skabe nye, innovative produkter ved at ’krydsbefrugte’ produkter og teknologier fra vidt forskellige sektorer.

- Genstande, vi har udviklet inden for olieefterforskning, har vi brugt inden for urologi. Det lyder meget forskelligartet, men der er nogle ligheder, fx det, at du kører inde i et rør, hvor det er mørkt og svært at orientere sig. Der er nogle helt principielle og konceptuelle lighedspunkter, der kan bruges, fortæller direktøren. Og kommer begejstret med endnu et eksempel på en krydsbefrugtning:

- Vi havde et projekt med møntsorteringsmaskiner, hvor producenten var ked af, at maskinerne larmede for meget. På det tidspunkt havde vi lige arbejdet med at udvikle en cykelhjelm i PP styropor, som er meget slidstærkt flamingo. Så vi foreslog virksomheden, at møntsorteringsmaskinerne kunne laves i dette materiale. Det mente de slet ikke kunne lade sig gøre. Men vi endte med at reducere støjgenerne fra maskinerne med 50 procent.

Læs også: Danmark har brug for flere grønne patenter

Robotter og innovation i byggeriet

For en virksomhedsleder, der lever af at se muligheder, rummer sammenlægningen mellem Dansk Industri og Dansk Byggeri et enormt potentiale: 

- Det giver virkelig store muligheder for innovation inden for byggeriet. Materialeteknisk og i brugen af mere bæredygtigt byggeri er der et stort potentiale. Tyskland er langt fremme på brugen af træ rent strukturelt og brugen af træ i bygninger. Alt det kan man komme rigtig langt med at udvikle mere på her i Danmark, mener han.

Og så er er der alt inden for automatisering og robotteknologi:

- Robotteknologi i byggebranchen er super interessant. For eksempel vil velfungerende fugerobotter og murerrobotter give mulighed for, at vi kan få nogle rundinger tilbage i byggeriet. Alt i dag er firkantet bygget, men hvis du forestiller dig, at du havde en robot til at mure alt det tunge og ensformige, så kunne man igen skabe nye, smukke former og derved komme tilbage til håndværkerfaget og det eksklusive, lyder det fra direktøren.

Hvordan kan I hjælpe medlemmerne af Dansk Byggeri med at få gang i innovationen?

- Dansk Byggeri’s medlemmer skal huske på, at når de står med en produktionsteknisk udfordring i deres virksomhed, så kan de komme til Kapacitet A/S eller til Dansk Industri og få sparring. Der findes utrolig meget viden, hvis man får koblet de rigtige mennesker sammen, så man behøver ikke opfinde den dybe tallerken selv.

Læs også: ”Mursten kræver fingerspitzgefühl”

Der er guld på vejen

Med mellem 25 og 30 ansatte kender Jens Peter Bredholt alt til SMV’ernes udfordringer, men han kommer alligevel med en opfordring:

- Innovation er ikke noget, man sparer på længere - heller ikke i krisetider. Men når det er sagt, så er der stadig mange SMV’er, der ikke synes, de har tid til – eller finansiel mulighed for – at investere i innovation. Og netop det har vi en fin dialog med Dansk Industri og Industriens Fond omkring. Vi har en del SMV’er, som bruger Kapacitet A/S som deres udviklingsafdeling. Helt lavpraktisk foregår det på den måde, at de kontakter mig, når de ser et potentiale i deres marked og spørger, hvordan vi kan hjælpe, siger Jens Peter Bredholt.

- Der er guld på vejen, hvis man er god til at lytte til markedet og tage fat i sådan nogle som os for at udvikle nye produkter og teknologier. Så det er vigtigt, at SMV’erne holder sig ajour. Det kan godt være, at de ikke skal investere teknisk, men de skal investere nogle dage om året på at blive skarpe på, hvad der foregår i deres markeder, siger han.

Læs også: Byggeriformand: ”Mine problemer har de andre også”

Dansk Industri som bindeled

Når det kommer til Dansk Industris rolle i sammenlægningen har Jens Peter Bredholt et særligt ønske.

- Jeg ser Dansk Industri som fremstillingsindustriens talerør. Historisk set har fremstillingsprodukter været utroligt vigtige for Danmark, og sådan er det stadig. Rigtig meget produktion kommer i dag fra udlandet, men vi kan være med til at udvikle væsentligt flere produkter ved at koble produktionsviden og byggeteknisk viden meget tættere sammen. Og her skal Dansk Industri være bindeled for de behov, der er i markedet, lyder det fra direktøren.

Læs også: Tømrermester: Min type virksomhed er ved at uddø

Fakta

Kapacitet A/S har til huse på TechStation, som er en hard-tech innovations hub i Hellerup. Her kan startups ups og SMV’er få sparring og adgang til professionel prototyping, værkstedsfaciliteter og kontorfællesskaber med andre startups.

Læs mere om Kapacitet A/S og TechStation      

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Anne Ginderskov Hansen

Anne Ginderskov Hansen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4841
  • Mobil +45 4079 5870
  • E-mail angh@di.dk

Relateret indhold