Sandahl: I Danmark har vi stået sammen gennem corona
DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen gør status på sit første år i DI. Et år hvor alle planer blev ”ramt af et boldtræ midt i panden”, da corona lukkede Danmark. Men også et år der har sat en fed streg under Danmarks og de danske virksomheders styrker.
Det tenderer trivialitet at sige, at det seneste år har været vildt og voldsomt. Omvendt er det ikke til at komme uden om, at Lars Sandahl Sørensens første år i Dansk Industri (DI) har været spækket med så store og markante begivenheder, at det er svært at finde pendanter i DI’s 182-årige historie.
Prøv at skrue tiden et år tilbage – til Topmødet 2019. Mere end 1.000 repræsentanter for Danmarks store og små virksomheder er samlet med politikere og andre centrale beslutningstagere i DR Koncerthuset. På scenen står statsminister Mette Frederiksen (S) og takker industrien for at gå i offensiven på den grønne dagsorden med sin 2030-plan. En plan der for alvor sparkede til støvede forestillinger om erhvervslivet som lidt forsigtige tilhængere af den grønne omstilling.
– Det var epokegørende. Det kom som en fuldstændig overraskelse for mange, hvor klart vi meldte os på banen, siger Lars Sandahl Sørensen.
Kort tid derefter fulgte en tre-årig overenskomstaftale for industrien. Siden hen offentliggørelsen af sammenlægningen af Dansk Industri og Dansk Byggeri, der manifesterede DI’s position som Danmarks største og vigtigste erhvervsorganisation med 17.500 medlemsvirksomheder. Og så ramte corona, som et ”boldtræ midt i panden”, som Lars Sandahl Sørensen siger det.
– Vi oplevede pludselig, at verden var meget mere sårbar, end vi gik og troede. Og at alting pludselig kan se meget anderledes ud. Det har påvirket Danmark og verden og vores virksomheder kolossalt – også for mig selv har det været en voldsom oplevelse, siger han.
Læs også: DI Topmødet 2020 live
Samarbejde i krisetider
Her et halvt år efter Mette Frederiksen lukkede Danmark ned, står Lars Sandahl Sørensen foran DI Topmødet 2020 med en klar fornemmelse af, at vi i Danmark – indtil videre – har klaret den pludselige krise rigtig godt.
– Først og fremmest har jeg oplevet en forståelse for, hvor vigtigt fællesskabet er. Kan vi finde ud af at stå sammen, eller bliver vi mere opdelte. I Danmark har vi stået sammen. I de lande, hvor man ikke har kunne finde ud af det, er det jo gået fuldstændig amok, siger Lars Sandahl Sørensen med reference til de problemer, som eksempelvis har ramt USA, Storbritannien og Brasilien.
Dermed ikke sagt at DI-chefen ikke kan se ting, der kunne være gjort anderledes og bedre, eksempelvis reglen om minimum seks overnatninger for turister. Men det ændrer ikke på det overordnede billede.
– Husk nu på, at vi på intet tidspunkt har vidst, hvordan tingene udviklede sig. Men samarbejdet i alle dele af samfundet har været imponerende. Det gælder også mellem DI, regeringen, Folketingets partier og myndighederne, hvor jeg har oplevet en tydelig lydhørhed, og et klart ønske om at vi kunne finde fælles løsninger, siger han.
Læs også: DI: Forlængede hjælpepakker falder på et tørt sted
I Danmark har vi tillid
DI-topchefens oplevelse af et Danmark, der er rykket sammen i krisens stunde, afspejler en generel oplevelse blandt danskere.
Set i forhold til sidste år er den generelle tillid i befolkningen således steget markant under krisen. Hvor der sidste år var 61 procent af danskere, der mente, at ”man kan stole på de fleste”, er tallet i dag 74 procent. Og samtidig er tilliden til både regeringen, virksomhederne og embedsværket øget, ifølge en meningsmåling Epinion har foretaget for DI.
For Lars Sandahl Sørensen er det virkelig gode nyheder, der sætter en streg under hans oplevelser af et Danmark med krisestyringsevner i verdensklasse.
– Det er i krisetider, at vi bliver testet. Derfor gør det mig både optimistisk og glad, at vi ser en stigende grad af tillid. Det er med til at skabe et langt stærkere samfund. Det øger vores konkurrencekraft og omstillingsevne – og det sætter en tyk streg under troen på samfundskontrakten i Danmark, siger han og tilføjer:
– Prøv at tænke på den modsatte situation. Mistillid til andre skaber ikke et lykkeligt samfund. Og det skaber ikke et samfund, hvor man kan bevæge og udvikle sig. Det har jeg selv oplevet gennem en lang karriere i udlandet, hvor den grad af tillid og samarbejde, som vi har i Danmark, langt fra findes alle steder.
Læs også: Midt i en krisetid: Danskerne stoler mere på hinanden
Tilbage til fremtiden
Spørgsmålet er selvfølgelig så, om vi kan fastholde de positive tendenser, når den umiddelbare krise rykker mere på afstand, og længslen efter en hverdag uden forsamlingsforbud og masker vokser sig større.
DI-topchefen er ikke i tvivl om, at det vil kræve en indsats fra både politikere, embedsværket og virksomhederne, hvis sammenholdet skal bestå – også når corona er lagt bag os.
– Som virksomheder bliver vi nødt til at spørge os selv, hvordan passer min forretning ind i samfundet. Hvordan kan og vil jeg bidrage til det. Vil du have tryghed, tillid og adgang til dygtige og engagerede medarbejdere, så kræver det også, at du selv bidrager positivt, siger han.
Samtidig er det blevet tydeligt, hvor fundamentalt et stærkt erhvervsliv er for et land som Danmark, mener DI-direktøren.
– Krisen understreger med al tydelighed, at rammerne for at drive virksomhed i Danmark også skal være internationalt konkurrencedygtige. Ellers kan vi simpelthen ikke fastholde de arbejdspladser og markedsandele, som der er så hård konkurrence om, siger DI-direktøren.
Lars Sandahl Sørensen oplever generelt, at der er en oprigtig interesse fra virksomhederne for at have et større perspektiv end bundlinjen.
– Virksomhederne vil gerne tage ansvar. Men det er medierne ikke altid interesseret i at skrive om. Og sjældent i samme omfang som de negative historier, siger DI-topchefen.
Tiden er kommet til at kigge frem
Men er der overhovedet noget tilbage af den agenda, som DI-topchefen slog ind på, da han for lidt mere end et år siden tiltrådte i DI. Er der plads til det grønne og den digitale omstilling, når krisen kradser, som den stadig gør i dele af samfundet?
I den grad, lyder det klare svar fra Lars Sandahl Sørensen.
– De agendaer, som vi havde før krisen, er jo ikke forsvundet. Det kan godt være, at mange virksomheder har været i krisestyring og for nogles vedkommende stadig er det, men på et tidspunkt skal du begynde at tænke på, hvordan du bliver stærkere i overmorgen, siger han og tilføjer:
– Behovet for en grøn omstilling er ikke forsvundet. Og behovet for digital og teknologisk udvikling og innovation er der stadig. Vi kommer aldrig til at kunne være lige så billige som andre steder i verden, derfor skal vi være mere innovative og have bedre løsninger.
DI-chefen tilføjer, at han selvfølgelig er opmærksom på, at er du i event- eller turistbranchen, er krisen stadig lige så akut, som da corona først lukkede verden ned, men der er også mange virksomheder, der befinder sig i en mere normal situation.
– Hæv blikket, nu er det ikke længere alene krisestyring, siger han.
Læs hele Magasinet DI Business 06 2020
Nu forstår alle eksportens betydning
Lars Sandahl Sørensen ser også en offensiv agenda i forhold til synet på eksporten. Om noget har coronakrisen været en fremkaldervæske i forhold til at få det politiske system og hele Danmark gjort opmærksom på eksportens afgørende betydning for Danmarks succes.
Det kom blandt andet til udtryk, da finansminister Nicolai Wammen (S) i slutningen af august præsenterede regeringens finanslovsforslag, hvor han gav et klart tilsagn om at støtte dansk eksport. Og ligeledes har erhvervsminister Simon Kollerup (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) nedsat Forum for genstart af dansk eksport med i alt otte genstartsteams, der er kommet med indspil til regeringen.
– Har vi ikke den store eksport, så har vi heller ikke de arbejdspladser, og så har vi heller ikke råd til de offentlige arbejdspladser og velfærden. Den fælles forståelse, der er skabt, skal bruges til at gøre de danske eksportvirksomheder endnu mere konkurrencedygtige, siger Lars Sandahl Sørensen og minder om, at mere end 800.000 job i Danmark er knyttet op på virksomhedernes eksportaktiviteter.
Læs også: Eksportvirksomheder sidder fast i mudderet
Mistet eksport for mindst 100 mia. kr.
De seneste tilbagemeldinger fra DI’s medlemsvirksomheder tyder på, at coronakrisen vil føre til tabt eksport for minimum 100 mia. kr. i år. Det er tabt omsætning, der ikke kommer igen. Og det vil uundgåeligt også ramme beskæftigelsen i eksportvirksomhederne.
Men på længere sigt er der muligheder for, at de danske virksomheder kan vinde markedsandel – både fordi Danmark som samfund har håndteret krisen godt, og fordi mange virksomheder har overskuddet til at fokusere på de fremtidige muligheder. Hos Lars Sandahl Sørensen lurer dog også en frygt for, at Danmark kan ende med at stå tilbage som taberen, hvis vi ikke formår at værne om vores styrker i den kommende tid.
– Er du presset som virksomhed, så er der naturligvis en risiko for, at du vælger at skære i Danmark, hvor omkostningerne er højest. Og der må man bare sige, at i modsætning til pizzeriaet eller frisøren, som nok skal åbne igen – enten med den nuværende eller en ny ejer – så kommer forsknings- og udviklingsafdelingen ikke til Danmark igen, hvis de først er flyttet til USA eller Tjekkiet.
DI-direktøren vurderer dog, at danske virksomheder kan stå stærkt, hvis politikere, virksomheder og resten af samfundet fortsætter det tætte samarbejde om at finde en vej ud af krisen.
– Jeg er slet ikke i tvivl om, at Danmark og danske virksomheder har potentialet til at komme styrket ud af krisen, hvis vi agerer klogt og rigtigt – eksempelvis ved offensivt at sikre og styrke dansk eksport. Så vi skal være opmærksomme på risikoscenarierne, men vi skal så sandelig også være opmærksomme på mulighederne, siger Lars Sandahl Sørensen.
DI Business september 2020
Coronakrisen er en af de største udfordringer i Dansk Industris 182-årige historie. Nu skal vi genrejse Danmark og virksomhedernes vækst, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.
Se hele magasinetInfo om COVID-19
Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.