Direktør Steen Brødbæk ser store muligheder for Semco i den grønne omstilling.

Christer Holte
10.09.20 DIB Nyheder

Skjult erhvervssucces: Idérige ingeniører vil være energiens altmuligmænd

Olieprisens deroute i 2014 kostede Semco Maritime 1.100 arbejdspladser. Nu er virksomheden på vej frem igen med et stadig større fokus på grøn energi, fortæller direktør Steen Brødbæk.

Der er grønne erhvervskæmper med medietække og folkelig appel. Tænk blot på Vestas og Ørsted. Og så er der en underskov af mindre eksponerede virksomheder, der spiller en central rolle i den omstilling af vores energiforbrug, som finder sted i disse år.

I sidstnævnte gruppe finder du den internationale ingeniørvirksomhed Semco Maritime, der med hovedsæde i Esbjerg har specialiseret sig i at projektere, drive og vedligeholde vindmølleparker og olieplatforme til havs.

I energibranchen og blandt læsere af fagmedier er Semco Maritime en velkendt virksomhed. Men i den bredere befolkning er opmærksomheden først og fremmest rettet mod de grønne frontløbere i Børsens eliteindeks. Semco Maritime er da også blot omtalt 31 gange i de landsdækkende dagblade de seneste tre år, hvor mere kendte virksomheder kan trække op til flere tusinde omtaler.

Adm. direktør for Semco Maritime Steen Brødbæk er opmærksom på udfordringen.

 – Vi har faktisk rigtig mange gode historier at fortælle fra spændende internationale energiprojekter, men de landsdækkende medier står ikke ligefrem i kø for at skrive dem. Vi arbejder løbende på at skabe opmærksomhed om mulighederne hos Semco Maritime for at gøre det lidt lettere at tiltrække nye medarbejdere.

Læs også: CO-RO: Diskret saftevandsgigant startede i et udhus i Vanløse

Fra 2.200 til 1.100 medarbejdere

Manglen på medieomtale er da heller ikke udtryk for, at der ikke er noget at fortælle om Semco Maritime. Tværtimod, har de senere år budt på dramatiske op- og nedture, der samtidig giver et grundigt indblik i, hvordan bevægelsen fra sort til grøn energi skaber omvæltninger for dansk erhvervsliv.

Nedturen kom først. Nemlig da olieprisen i slutningen af 2014 styrtdykkede, hvilket sendte chokbølger gennem Semco Maritime, der i årtier havde levet godt af at servicere olie- og gasinstallationer i ind- og udland.

– Det var en voldsom periode for hele industrien. Prisfaldet på olie satte store dele af vores aktiviteter på pause. I løbet af et år gik vi fra 2.200 ansatte til 1.100 medarbejdere.

Krisen i oliebranchen var omfattende, og Semco Maritimes ejer C.W. Obel A/S stillede op og indskød 150 mio. kr. for at styrke soliditeten i Semco Maritime og understrege virksomhedens fortsatte dedikation til den globale energiindustri.

Læs også: En overset dansk erhvervssucces: Hvordan kornsække blev en milliardforretning

Semco Maritime retter fokus mod grøn energi

Men en talemåde lyder, at en god krise ikke må spildes. Og det blev den heller ikke i Semco Maritime, der i kølvandet på krisen begyndte at orientere sin forretning mere mod vedvarende energi.

– I dag står Semco Maritime på to ben. Den ene dag arbejder vi med at sikre ansvarlig udvinding af olie og gas, den næste dag med vindenergi, fortæller Steen Brødbæk.

Den strategi har også vist sig at batte på omsætningen og i ordrebogen.

I det seneste årsregnskab kunne Semco Maritime præsentere en omsætningsfremgang på 45 procent til 2,04 mia. kr., mens medarbejderstaben voksede med 16 procent til 1.289 medarbejdere.

Selvom driftsresultatet (EBITDA) samtidig blev mere end fordoblet til 54 mio. kr. i 2018, fastslår adm. direktør Steen Brødbæk selv, at niveauet skal løftes over tid.

– Langsigtet er det vores plan, at driftsresultatet skal øges ganske markant. Regnskabet for 2018 var dog præget af, at vi lukkede en del aktiviteter ned for at skabe et stærkere fundament for fremtiden, og den øvelse har kostet. Steen Brødbæk tilføjer, at den seneste krise med kombinationen af COVID-19 og faldet i olieprisen har lagt et historisk pres på olie- og gasindustrien i særdeleshed, og Semco Maririme har for nylig været nødt til at tilpasse organisationen, ligesom krisen vil have en betydelig negativ effekt på det samlede resultat i 2020.

– Her vil vi imidlertid have fordel af vores stadigt stærkere position på Renewables, som med en stærk ordrebog kan medvirke til at kompensere for krisen i Oil & Gas, både beskæftigelses- og bemandingsmæssigt, siger direktøren.

Læs også: Direktør for skjult erhvervssucces: ”Flere skal interessere sig for vores arbejde”

Semco Maritime vinder projekter i USA

Blandt de grønne projekter, som Semco Maritime i øjeblikket er involveret i, er designet og konstruktionen af en offshore substation til en stor havvindmøllepark 40 kilometer syd for Nantucket i Massachusetts, USA. Parken, der forventes i drift i 2025, vil levere grøn energi til cirka en halv million husstande.

Ligeledes er Semco Maritime partner i konstruktionen af en vindpark 23 kilometer syd for Marthas Vineyard, der nok mest er kendt som Kennedy-familiens sommer hang-out, i USA, der vil skabe energi til 400.000 hustande.

– Noget af det særlige ved vores virksomhed er, at vi kan byde ind med løsninger på alt fra tekniske beregninger til drift, vedligehold, brandslukning, telekommunikation, medarbejderleje og cybersikkerhed.

Olie er ikke fortid

Men selvom der sker en eksponentiel udvikling i den vedvarende energis betydning for Semco Maritime, så tegnede olie og gas sig for omtrent 70 procent af omsætningen i det seneste regnskabsår.

Steen Brødbæk forventer heller ikke, at olie- og gasforretningen forsvinder helt i løbet af den kommende tid.

– Der vil også være brug for olie og gas i de næste 30 år, siger han.

Steen Brødbæk så derfor også gerne, at der var et mere balanceret syn på den danske olie- og gasproduktion i Nordsøen.

– Der er behov for et mere globalt perspektiv på, hvordan vi nedbringer CO2-udslippet. Udvindingen i Nordsøen har et af de laveste CO2-footprints i verden. Derfor er det bedre, at vi udvinder olie og gas i Danmark, end at det bliver gjort i udlandet, hvor udslippet vil være større, siger han. 

SERIE: DE OVERSETE GULDKLUMPER

DI Business sætter fokus på nogle af de virksomheder i Danmark, der har stor succes, mange ansatte og betydning for samfundet, men kun får begrænset opmærksomhed i medierne og langtfra er kendt i den brede offentlighed.

Læs tidligere historier i serien her.

Norisol: di.dk/norisol

Abena: di.dk/kornsakke

CO-RO: di.dk/saftevand

Blå bog:  Steen Brødbæk

Adm. direktør i Semco Maritime siden 2009. Formand for bestyrelsen i Carl Ras A/S og medlem af bestyrelsen i Arkil Holding A/S.  Medlem af bestyrelsen for DI Energi Uddannet stærkstrømsingeniør

Følg klima hos DI

Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.

Læs mere om klimapartnerskaberne

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold