Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, anbefalede blandt andet øget fokus på digitalisering og betydelige investeringer i grøn omstilling i et interview ved DI Topmødet 2020.

29.09.20 DIB Nyheder

Troels Lund Poulsen: Digitalisering skal gøre Danmark rigere

Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen ser øget digitalisering som en afgørende faktor til at skabe vækst og arbejdspladser.

Øget digitalisering kan skabe arbejdspladser og give Danmark et internationalt forspring. Sådan lød det fra Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen, da han ved DI’s topmøde 2020 skulle pege på et vigtigt indsatsområde, der kan sikre, at Danmark kommer tilbage på vækstsporet efter coronakrisen.

- Det vigtigste er at gøre Danmark rigere. Og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at vi skal bruge den kraft digitaliseringen kan give Danmark, til at få et stort forspring. Det er der mange arbejdspladser i, sagde han.

Troels Lund Poulsen henviste til sin tid som minister i den forrige regering, hvor han netop også arbejdede for den agenda.

- Digitaliseringen er helt oplagt, fordi vi står foran kæmpestore udfordringer, sagde finansordføren.

Finansordførerens opfordring flugter med Dansk Industris anbefalinger på området. DI anbefaler således at øremærke 10 mia. kr. i de næste tre år på at øge brugen af ny teknologi i den offentlige sektor. Pengene skal både bruges på sundhedsvæsnet, uddannelsessystemet og den offentlige sektor.

Læs også: Investér 10 mia. kr. i verdens bedste offentlige sektor

Vi skal bruge den kraft digitaliseringen kan give Danmark, til at få et stort forspring. Troels Lund Poulsen, finansordfører, Venstre

Vigtigt at handle langsigtet

Troels Lund Poulsen anbefalede også, at indsatsen for den langsigtede udvikling får høj prioritet. Regeringens såkaldte krigskasse på 9,2 mia. kr. er målrettet 2021.

- Og det er fint nok som et isoleret initiativ. Men sandheden er, at det ikke er nok kun at se på den korte bane. Det er vigtigt at pengene bruges intelligent - og hvis vi får indflydelse - skal det være på noget, som skaber arbejdspladser og også på sigt gør Danmark rigere, pointerede han.

Ud over digitaliseringen pegede Troels Lund Poulsen også på, at det er vigtigt at hjælpe eksporten gennem coronakrisen.

- På det område deler vi mange af de samme opfattelser som regeringen, sagde Troels Lund Poulsen.

Se også: Mette Frederiksens tale  ved DI's topmøde

Advarer mod nye afgifter

I forhold til at hjælpe virksomhederne igennem coronakrisen her og nu, er Troels Lund Poulsen kritisk overfor regeringens mange ændringer af anbefalinger med kort varsel. Samtidig advarer han imod at pålægge virksomhederne flere afgifter i den nuværende situation.

- Det skal ikke være dyrere at drive virksomhed i Danmark. Vi diskuterer i disse dage omlægning af bilafgifter, hvor håndsrækningen til dansk erhvervsliv er vejafgifter på en milliard kroner for lastbiler. Det er en skat på den virksomheder, der eksporterer, sagde finansordføreren.

Investér i grøn omstilling

Når det kommer til den grønne omstilling og målet om at nå en reduktion i CO2-udledningen på 70 procent i 2030 efterlyser Venstres finansordfører større investeringer, der rækker ud over at flytte rundt på statens nuværende udgifter og indtægter.

- Det må ikke blive et nulsumsspil at bruge penge på grønne omstilling. Det kæmper vi med regeringen om, og hvis vi ikke kommer igennem med det, får vi ikke en succesfuld grøn omstilling, der kan være med til at skabe job. Så vil det tværtimod koste job og gøre Danmark fattigere, lød det fra Troels Lund Poulsen.

I forhold til forhandlinger om ændringer af det danske afgiftssystem i en grøn skattereform erkendte han, at det er en udfordring at nå klimamål og samtidig skabe vækst. Han så mange barrierer i det danske afgiftssystem, der bremser den grønne omstilling.

- Vi er tvunget til nu at se på, hvad det koster at udlede CO2, og hvordan vi kan gøre det på en måde, der både beskytter virksomhederne, men også fremmer en fornuftig adfærd, sagde Troels Lund Poulsen.

Se også: Grøn vækst i Troldtekt bliver belønnet med DI Prisen 2020

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Lars Frelle-Petersen

Lars Frelle-Petersen

Medlemsdirektør

  • Direkte +45 3377 3606
  • Mobil +45 4097 4462
  • E-mail lfp@di.dk

Relateret indhold