På billedet ses 12 briketpressere, som er en del af 12 turnkey briketteringslinjer installeret af CF Nielsen i Tyskland. Det er formentlig det største anlæg i verden af sin slags.

07.01.21 DIB Nyheder

CF Nielsen om ny handelsaftale med UK: Nu skal vi bare videre

Den danske brikketeringsvirksomhed CF Nielsen er lettet over, at der endelig er en aftale om de fremtidige handelsforhold i UK. Ikke alt står dog lysende klart, derfor henter CF Nielsen råd og vejledning hos DI’s eksperter.

Hos brikketeringsgiganten CF Nielsen fra Bælum, 30 kilometer sydvest for Aalborg, drog man et lettelsens suk, da der op til jul endelig blev indgået en aftale om de fremtidige handelsforhold mellem Storbritannien og EU, der trådte i kraft ved nytår.

- Det var på høje tid. Nu har vi fået en aftale og nu skal vi bare videre. Fremfor at gætte på fremtiden, har vi nu nogle helt specifikke og konkrete problemstilling, som vi skal have overblik over, siger salgschef for det britiske marked Esben Mikkel Vestergaard.

Han fortæller, at CF Nielsen, der blandt andet fremstiller maskiner til at presse brændselsbrikketer, har haft travlt med at sikre, at de opfylder kravene til at få del i den toldfritagelse, som handelsaftalen indebærer. Det handler helt konkret om, at virksomheden skal have styr på den såkaldte oprindelsesdokumentation, så der er bevis for, at varen er fremstillet i frihandelszonen mellem EU og Storbritannien.

Derudover er Esben Mikkel Vestergaard i øjeblikket i gang med at sætte sig ind i det nye mærkningssystem, der vil gælde for det britiske marked fra 2021. Briterne får deres eget mærkningssystem, UKCA, som danske virksomheder med vareeksport til Storbritannien skal til at sætte sig ind i og sikre, at deres varer overholder.

Esben Mikkel Vestergaard har under hele processen været i tæt dialog med Dansk Industris eksperter.

- Vi er blevet guidet rigtig godt igennem, siger han.

Læs mere: DI's store brexitsite.

Stadig uklarheder i handelsaftale

Fra DI’s side lyder der også en opfordring til virksomhederne om at bruge DI – både gennem de online værktøjer, der er tilgængelig og ved at tage kontakt til DI’s korps af eksperter, som vejleder medlemmer om blandt andet told, moms, produkt- og mærkningskrav, udstationering, dataoverførsler, offentlige udbud, intellektuelle ejendomsrettigheder og kontrakter.

- Vi er der for at hjælpe virksomhederne, siger europapolitisk chef Anders Ladefoged.

Han påpeger, at det i øjeblikket også foregår et stort arbejde med at få afklaret de præcise regler på en række områder - for selvom der nu foreligger en handelsaftale mellem EU og Storbritannien, er det ikke alt, der er lige klart defineret. Det gælder blandt andet på området for serviceydelser, hvor der endnu udestår et afklaringsarbejde blandt andet i forhold til udstationering af medarbejdere og godkendelse af autorisationer.

- Vi arbejder på højtryk for at få uklarhederne ryddet af vejen, fortæller Anders Ladefoged.

Hos CF Nielsen er de også berørt af de udestående punkter, da de jævnligt sender eksperter til Storbritannien for at hjælpe med installationen af maskiner og nye brikketeringsanlæg.

- Her har vi behov for at få klarhed over, hvordan professionerne anerkendes og hvordan man ser på kortvarige serviceophold. Men det virker der ikke til at være fuldstændig enighed om. Derfor er vi også rigtig glade for, at DI er på bolden, siger salgschef Esben Mikkel Vestergaard fra CF Nielsen.

Læs også: Oversigt over DI's brexit-eksperter.

 

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Anders Ladefoged

Anders Ladefoged

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3609
  • Mobil +32 491 569 209
  • E-mail al@di.dk

Relateret indhold