USA’s kommende præsident Joe Biden, der indtager Det Hvide Hus i morgen, den 20. januar 2021, har et noget andet perspektiv på klimaforandringerne. Han beskriver dem kort og godt som den største udfordring, som USA og verden står over for.

Foto Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix
19.01.21 DIB Nyheder

Joe Bidens klimakurs kan give gyldne muligheder

Eksperterne er enige: Joe Bidens politiske dosmerseddel kan føre til masser af ordrer og job til danske virksomheder. Men Trumps ”America First” dagsorden vil overleve – selv et præsidentskifte.

Et bekosteligt fupnummer. Det var, hvad USA’s forrige præsident Donald Trump mente om klimaforandringer.

USA’s kommende præsident Joe Biden, der indtager Det Hvide Hus i morgen, den 20. januar 2021, har et noget andet perspektiv på klimaforandringerne. Han beskriver dem kort og godt som den største udfordring, som USA og verden står over for.

Joe Bidens syn på klimaforandringer kan vise sig ikke bare at være til fordel for klimaet, men også for danske virksomheder, der er verdensledere, når det kommer til grønne løsninger. Sådan lyder vurderingen fra professor Morten Ougaard fra Copenhagen Business School.

– Er der en ting, som man kan sige ret sikkert, så er det, at der kommer til at ske en hel del på klimafronten. Og det vil de mange danske virksomheder, der er aktive på den front, også have mulighed for at udnytte, siger han og tilføjer:

– Der er sendt et meget kraftigt signal fra Joe Biden om, at Det Hvide Hus kommer til at rykke massivt på den grønne dagsorden.

Læs også: Dansk annonce i NY Times indbyder Biden til samarbejde

Grønne investeringer for billioner af dollar

Det optimistiske perspektiv deles af DI’s USA-chef Louis Funder. Han peger på, at Joe Biden har lagt op til, at der skal ske føderale investeringer i grøn energi, energieffektivitet og grøn infrastruktur på 2.000 mia. amerikanske dollar over de næste fire år. Og at Biden ønsker, at der blandt andet skal bygges 60.000 vindmøller i USA, samt at alle nye erhvervsbygninger skal være klimaneutrale fra 2030.

– I de forgangne år har det været de amerikanske stater og byer, der har skubbet på den grønne udvikling. Men med Bidens præsidentskab og demokraternes flertal i Kongressen er der udsigt til et markant kursskifte i føderal amerikansk energi- og klimapolitik. Med det fælles fodslag kan USA virkelig rykke, siger Louis Funder.

Massive investeringer følger efter corona

Coronapandemiens fortsatte påvirkning på amerikansk økonomi vil også betyde, at der fra Det Hvide Hus vil blive lagt op til massive investeringer og en meget ekspansiv finanspolitik for at holde hånden under amerikanske arbejdspladser og økonomi.

Professor Morten Ougaard er overbevist om, at der blandt andet vil blive foretaget omfattende investeringer i den amerikanske infrastruktur.

– Den er mildest talt noget forfalden, som han siger.

Et andet område, hvor der kan forventes et nybrud efter fire år med Donald Trump er i forhold til den globale handelspolitik og verdenshandelsorganisationen WTO, som under Trump har været lammet. Joe Biden har således lagt op til, at han vil støtte op om et regelbaseret internationalt handelssystem. Under Trump var det mere trusler end regler, der styrede den globale handelsdagsorden.

USA kommer først

DI’s USA-chef Louis Funder advarer dog mod at tro, at Joe Biden vil sløjfe den straftold, der blev indført på europæiske produkter, som noget af det første.

– Joe Biden lægger op til at fortsætte med dele af sin forgængers ”America First” dagsorden, siger Louis Funder og tilføjer, at Biden blandt andet ønsker, at virksomheder, der vil være aktive i USA, i stigende grad bliver bedt om at købe og hyre i landet og have en høj grad af lokalt produceret indhold. Desuden har han foreslået at give diverse skatterabatter for at rykke arbejdspladser tilbage til USA eller udvide lokale faciliteter.

Det er desuden værd at have fokus på, hvordan Joe Biden vil finansiere de massive investeringer i blandt andet grøn energi.

Biden har blandt andet foreslået at hæve selskabsskatten til 28 procent og hæve den yderligere med 10 procent for profit på udenlandske varer og services som importeres tilbage til USA. Selskabsskatten i USA er i dag på 21 procent, hvor den i Danmark er på 22 procent.

Louis Funder forventer dog ikke, at de faktorer fjerner eksportmulighederne.

– Under Donald Trump er det også gået rigtig godt med den danske eksport – ikke mindst på baggrund en rigtig stor eksport af medicin og farmaceutiske produkter. USA er blevet et andet hjemmemarked for mange danske virksomheder, og med Bidens politiske dosmerseddel er der grund til at tro, at der også kan blive sat yderligere skub på områder, hvor Danmark og danske virksomheder står stærkt. Ikke mindst i forhold til den grønne omstilling, siger han.

FAKTA: USA i vækstsporet

Vækstforventninger 2021: +4,2 pct.

Dansk eksport til USA: (2019): 159 mia. kr. (varer og tjenester)

Kilde: Oxford Economics og DST

Nøglefaktorer i 2021

- For at genrejse økonomien ovenpå coronapandemien ønsker Biden at føre en meget ekspansiv finanspolitik. Det kan skabe job, forbrug og investeringer.

- For at få USA i front på den grønne dagsorden vil Biden investere 2.000 mia. USD i grøn energi og energieffektivitet. Det skaber muligheder for danske virksomheder.

- For at lappe en nedslidt amerikansk infrastruktur vil Biden sætte gang i massive infrastrukturarbejder.

BRUG DI I USA: 

DI har mange års erfaring som strategisk sparringspartner for danske virksomheder i USA. Gennem vores lokale tilstedeværelse, store netværk og opsøgende arbejde kan vi generere resultater, der kan mærkes på bundlinjen.

DI er fysisk til stede i Washington, D.C. og New York City. Desuden kører DI et treårigt projekt i samarbejde med Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Boston.

Hvis du har brug for at hjælp med at komme i gang eller videre med dine aktiviteter i USA, kan du kontakte Louis Funder, chef for DI i USA, på lfk@di.dk eller +1 202 813 2276

Følg klima hos DI

Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.

Læs mere om klimapartnerskaberne

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold