- Vi har allerede skrappe testkrav, som virksomhederne i dag lever op til, og vi ønsker derfor, at vi ikke omfattes af et egentligt krav om karantæne, siger branchedirektør Michael Svane, DI Transport.

18.01.21 DIB Nyheder

Karantæne vil bremse virksomheders mobilitet

Fremover kan det blive endnu sværere at være virksomhed med rejseaktivitet. Regeringen ønsker 10 dages isolation ved hjemkomst - og det er vi meget betænkelige ved, siger branchedirektør Michael Svane, DI Transport.

Hvis du kommer hjem til Danmark fra udlandet, skal du i isolation i 10 dage. Dropper du det, falder hammeren, og det koster en bøde.

Det er regeringens oplæg til endnu en stramning af indrejsereglerne.

- Vi ønsker, at hvis du har været ude at rejse og kommer hjem til Danmark, skal du gå i isolation i ti dage. Gør du ikke det, skal der være mulighed for at give en bøde eller en anden straf, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) til Danmarks Radio (DR).

Karantænekrav bør ikke omfatte erhvervsrejsende

Hos DI Transport under Dansk Industri er branchedirektør Michael Svane nervøs for, at ti dages karantæne kan få en negativ betydning for mobiliteten hos de mange erhvervsrejsende, han repræsenterer.

Der er med forlov forskel på om du er ferierejsende eller erhvervsrejsende. Den sondring opfordrer vi regeringen og folketingets partier til at have in mente. Michael Svane, Branchedirektør

Branchedirektøren for DI Transport forstår fuldstændig de bevæggrunde, der ligger bag regeringens ønske. Men afventer i første omgang, at se det konkrete udspil fra regeringen.

Som det er nu, er det frivilligt – både om man vil testes ved hjemkomst, og om man vil isolere sig. Men regeringen indkalder nu Folketingets partier til drøftelser om muligheden for en ny hastelov, der skal gøre det muligt at stille krav om test og isolation. Det skriver Justitsministeriet på Twitter.

Michael Svane peger på, at virksomhederne er opmærksom et egentligt karantænekrav, men især også på længden af et eventuelt krav.

- Vi har allerede skrappe testkrav, som virksomhederne i dag lever op til, og vi ønsker derfor, at vi ikke omfattes af et egentligt krav om karantæne, siger han.

Læs også: DI: Øremærk 20.000 vacciner til eksportvirksomheder

10 dage er en alvorlig begrænsning

Branchedirektøren for DI Transport peger på, at man allerede i dag ikke kan flyve til Danmark uden at have en negativ test for COVID. Og at der gælder et generelt krav om at fremvise en test, der maksimalt må være 24 timer gammel.

En mulighed - frem for et karantænekrav - kan være et krav om test ved ankomst.

- Virksomhederne er hårdt ramt som følge af manglende rejsemuligheder. De nye forslag vil sætte yderligere begrænsninger på muligheden for at sende medarbejdere af sted på helt nødvendige erhvervsrejser, siger Michael Svane og tilføjer:

- Hvis det bliver ti dage, så er det en alvorlig begrænsning, og så må der være stærke sundhedsfaglige begrundelser til stede siger han.

Læs også: Nødråb fra virksomhed: Nye hjælpepakker rækker ikke

Forskel på ferie- og erhvervsrejser

Michael Svane understreger desuden, at hans oplevelse er, at danske virksomheder i forvejen er enormt påpasselige med udlandsrejser og blandt andet tester medarbejdere løbende, lige som mange virksomheder også sikrer, at en hjemvendt medarbejder går i selvisolation.

Og at det sandsynligvis ikke er erhvervsrejsende, der har udløst regeringens ønske om stramninger.

- Selvfølgelig skal vi sikre, at vi ikke får importeret smitte af særligt de her nye virusvarianter. Men erhvervsrejsende tager ikke afsted for sjov, for at ligge på stranden eller lignende. Men fordi det er afgørende for deres forretning. Derfor er vi også kede af, hvis de kommer i klemme her. Der er med forlov forskel på om du er ferierejsende eller erhvervsrejsende. Den sondring opfordrer vi regeringen og folketingets partier til at have in mente, siger han.

Branchedirektøren for DI Transport ser i øvrigt meget gerne, at erhvervslivet får et fair varsel, hvis regeringen beslutter sig for at indføre flere rejserestriktioner.

- Virksomhederne har brug for en smule horisont for at kunne planlægge – ikke kun i forhold til medarbejdere men også i forhold til ordrer og samarbejdspartnere. Det håber vi, regeringen vil respektere, siger han.

Som det er nu, kan opfordringen om 10 dages isolation ophæves med en negativ pcr-test efter fire dage i isolation. Det er uklart, om det samme vil gælde ved en et eventuel kommende krav.

Karen Witt Olsen
Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Michael Svane

Michael Svane

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 4652
  • Mobil +45 4036 1348
  • E-mail misv@di.dk

Relateret