18.01.21 DIB Nyheder

Kina har laveste vækst siden 1976

Kina havde sidste år en relativt lav økonomisk vækst. Men det er et af ganske få lande, der oplevede økonomisk fremgang i 2020

Kinas økonomi voksede med 2,3 procent i 2020.

- Kinesisk økonomi vokser i det langsomste tempo siden 1976. Coronakrisen kan ses tydeligt i den kinesiske vækst, som er væsentlig lavere, end hvad de er været vant til. En vækst på 2,3 procent er ikke særlig imponerende i kinesisk målestok. Over de seneste 20 år er kinesisk økonomi i gennemsnit vokset med 9 procent om året, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Kinas økonomi skrumpede i første kvartal 2020 med 6,8 procent, men er siden vokset med henholdsvis 3,2, 4,9 og 6,5 procent i forhold til samme kvartal året før.

- Kina har haft en imponerende stærk vækst i de seneste tre kvartaler. På trods af en historisk dyb nedtur i starten af 2020, så har kineserne haft et stærkt comeback, og ender året som helhed med fremgang. Kina er et af de ganske få lande der opnåede økonomisk fremgang i 2020, siger Allan Sørensen.

- Kineserne forventes at få en vækst på otte-ni procent i 2021, siger Allan Sørensen.

Dansk eksport til Kina er de første 11 måneder af 2020 steget med 8,5 procent. Vores eksport til resten af verden er derimod faldet med næsten ti procent.

- Danske virksomheder har øget eksporten til Kina over det seneste år. Det er især salget af kød og medicin, der er gået frem. Udbruddet af afrikansk svinepest i Kina har øget efterspørgslen efter dansk svinekød. I de seneste måneder er eksporten dog gået lidt tilbage igen i takt med øget kinesisk svineproduktion i slutningen af 2020, siger Allan Sørensen.

- Dansk eksport har haft det ualmindeligt vanskeligt i 2020, derfor er det utrolig glædeligt, at vi har haft fremgang på det kinesiske marked. Kineserne køber flere og flere danske varer, siger Allan Sørensen.

- Kina vil få endnu større betydning for dansk eksport i årene der kommer. Den voksende middelklasse åbner nye muligheder i Kina. Velstillede forbrugere efterspørger i højere grad møbler, modetøj og fødevarer af høj kvalitet. Fokus på et bedre miljø vil også styrke de danske muligheder i Kina, siger Allan Sørensen.

Kina er Danmarks sjettestørste eksportmarked og købte sidste år danske varer og tjenester for 60 mia. kr.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret