Lars Sandahl: Fuldt stop for nye skatter og afgifter på virksomhederne
Virksomhederne og deres medarbejdere bidrager med næsten 600 mia. kr. til velfærden i Danmark, viser ny analyse. DI’s topchef vil have regeringen til at love, at den ikke finansierer sine mange velfærdsløfter med nye skatter og afgifter på virksomhederne.
Der skal være fuldt stop for nye skatter og afgifter på virskomhederne. Sådan lyder meldingen fra Dansk Industris (DI) topchef Lars Sandahl Sørensen på baggrund af en ny analyse fra DI, der viser, at landets 200.000 skattepligtige virksomheder bidrager med 580 mia. kr. til velfærden hvert eneste år.
- Jeg foreslår helt konkret, at regeringen lover, at den ikke lægger én eneste ny skat eller afgift på virksomhederne for at finansiere sine mange velfærdsløfter. Vi har alle sammen behov for, at virksomhederne kommer på fode, og at vi har et velfungerende erhvervsliv, der kan bidrage. Derfor skal virksomhederne ikke belastes yderligere, siger Lars Sandahl Sørensen.
Han tilføjer, at virksomhederne allerede bidrager massivt til det danske samfund, men ikke desto mindre er blevet pålagt for milliarder af kroner af nye skatter og afgifter under den nuværende regering.
- Jeg er virkelig bekymret for, virksomhederne efterhånden får så mange betonklodser om benene, at det kan udhule vores langsigtede vækst og kilde til velfærd, siger han.
Virksomheder kan finansiere hele det offentlige forbrug
Ifølge DI’s nye analyse er de over 200.000 skattepligtige selskaber i Danmark en ren guldgrube for den danske stat.
I alt bidrog virksomhederne i 2019, som er de senest tilgængelige tal, med 580 mia. kr. til den fælles velfærd. For den sum kan du finansiere hele sundhedsvæsenet, folkeskolen, og samfundets pleje af bl.a. børn, ældre, handicappede samt resten af det offentlige forbrug.
DI’s administrende direktør Lars Sandahl Sørensen mener, at analysen er et vigtigt bidrag til debatten om virksomhedernes bidrag til samfundet. Ofte er der simpelthen for lidt fokus på, hvor pengene skal komme fra.
- Hidtil har det været en automatreaktion fra regeringen at øge skatter på erhvervslivet, når velfærdsløfterne skal finansieres, men det er en farlig form for fantasiløshed, for den eroderer bid for bid det stærke grundlag, vi står på som samfund.
Flere skatter og afgifter kan føre til jobtab og mistede indtægter
Ifølge DI’s topchef Lars Sandahl Sørensen er der en risiko for, at yderligere skatter og afgifter kan resultere i færre investeringer og mistede job i Danmark. Derfor er der behov for, at regeringen giver virksomhederne et løfte om, at de ikke pålægges en eneste ny skat eller afgift.
- Beskattes virksomhederne for hårdt, kan deres konkurrencekraft i forhold til udlandet blive så udfordret, at det vil medføre tabte arbejdspladser, flere røde bundlinjer og færre investeringer. Det vil betyde, at virksomhedernes og deres medarbejderes bidrag til statskassen bliver langt mindre end de godt 580 mia. kr., de bidrager med i dag. Og hvad vil man så spare på: Børnepasning? Uddannelse? Sundhed?, siger han og tilføjer:
- Virkeligheden er, at hvis du ikke har råd til at investere i din virksomhed, og at du ikke kan få arbejdskraft, har du i virkeligheden kan nogle ganske få valgmuligheder:. Så må du lukke ned, langsomt tabe din konkurrencekraft eller flytte dig til et andet sted.
Virksomheder har også finansieret nedlukning
Lars Sandahl Sørensen afviser samtidig, at den seneste tids hjælpepakker og kompensation er at betragte som de rene gaver til virksomhederne. Virksomhederne har også selv spyttet i kassen, og var de ikke blevet kompenseret, havde det set sort ud.
Ønsket om et fuldt stop for nye skatter og afgifter på erhvervslivet er således også udtryk for en alvorlig bekymring for fremtiden, hvis ikke der bliver mere opmærksomhed på, hvor pengene til velfærden kommer fra. Det hænger simpelthen ikke sammen i længden, fastslår DI's topchef.
Ifølge DI’s analyse udgør de rene selskabsskatter cirka 71 mia. kr. Men dertil kommer store statslige indtægter som følge af de skatter og afgifter, der pålægges virksomhederne og deres produktion samt fra skatter af medarbejdernes lønninger og de indirekte afgifter af deres forbrug i danske butikker. I alt 580 mia. kr..